mielone - 47549 przepisów (strona:2602/3170)

Ćwikła z chrzanem 229

mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy,  do którego będzie wpadała zmielona masa ( tym sposobem unikniemy płaczu ).    Mielimy, wkładając do maszynki jednocześnie buraki z chrzanem. Delikatnie zdejmujemy woreczek, zakręcamy i w nim, ugniatając palcami wstępnie mieszamy masę.  Masę wrzucamy do  miski, doprawiamy do smaku solą i octem

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 247

oleju -łyżeczka soli Składniki na farsz: -1 kg ugotowanych ziemniaków -1/2 kg twarogu -cebula -2 ząbki czosnku -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia    Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną   i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.    Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 223

Rosół możemy wykorzystać na zupę.    Moczymy i odciskamy bułki. Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.    Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy .    Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiem i dokładnie wyrabiamy.    Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 191

cukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto.    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.     Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.    Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Tniemy długie pasy

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 319

grube półplastry i delikatnie solimy.    Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy. Grzyby suszone odciskamy z wody.    Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.    Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym  i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy.    Smażymy placki

Maminek kulinarny
Pielmieni 583

ząbki czosnku 1 cebula 1/4 szklanki wody lub rosołu sól, pieprz gotowanie: 1 litr wody 1 liść laurowy 1/2 cebuli ziele angielskie sól Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielimy i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na grubej tarce cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy wodę lub rosół i wyrabiamy miękki i wilgotny farsz. Z mąki i wody wyrabiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 266

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy składniki do środka, szybko łączymy

Smakowity Blog Kulinarny
Rybne curry/ryba 236

jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów wracających z Indii. Curry rybne jest popularnym daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali

Smakowity Blog Kulinarny
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 316

godzinę przed pieczeniem. Farsz:  Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi z pistacjami 242

Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik pomarańczowy 253

pomarańczowej 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaya) 160 g ciastek 3 łyżeczki kakao 70 g stopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie: Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spod wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy

Kulinarne przygody Gatity
Sposób na banany według Nigelli 234

się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany - to jest pomysł idealny! Bananowy sernik z sosem toffi od Nigelli Składniki: (na tortownicę o średnicy 23 cm) spód: 125 g ciastek digestive 55 g masła masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brukselka w zupie 262

obawiałam się pieczarek, ale niepotrzebnie - skomponowały się znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek, zmieniłam nieco proporcje pieczarek i brukselki (nie moja wina, że akurat takie opakowania w sklepie mieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie w taki ciemny, zimny, samotny niedzielny wieczór...  Ilość składników można modyfikować według uznania i własnego smaku. Bulionu dać tyle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 237

wyszedł z tego cało. Chciało mi się krzyczeć i płakać, bo nagle ogarnął mnie przerażający lęk. Strach nie o to, co się dzieje, ale co mogłoby się stać, gdybyśmy mieli trochę mniej szczęścia. Znacie to uczucie? Kiedy nagle zdajecie sobie sprawę, jak wiele zależy od przypadku, i jakimi farciarzami byliście tym razem? Mam nadzieję, że długo nie dane mi będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Apetyczny chlebek bananowy 207

mnie przyjechała, nie mogłam czekać. Banany miałam w domu przypadkiem - ale okazało się to bardzo smacznym zrządzeniem losu. Chlebek bowiem okazał się przepyszny! Ci, którzy próbowali go wcześniej mieli absolutną rację - nie do pobicia. Wilgotny, bardzo, bardzo bananowy, jedyne do czego mogę się przyczepić, to że był za słodki - a i tak zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginału

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania