EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM 210Jedziemy do Francji! Wiecie, że uwielbiam wszystko co kokosowe ?! Wiecie! Dziś postanowiłam, że pysznym kremem kokosowym nadzieję eklerki. Chrupiące ciasto ptysiowe w połączeniu z delikatnym kremem o smaku rafaello tworzy fantastyczną całość, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę. Można je dodatkowo(...)polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 g * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – ok. 80 g * żelatyna
Ostra na Słodko
Szybki jabłecznik - mój ulubiony:) 1809Przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych jabłeczników:). Zaskoczył mnie nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania, w dosłownie 15 minut (nie licząc czasu pieczenia) mamy dużą blachę pysznego ciasta. Ciasta nie zagniatamy a robimy z niego kruszonkę. 250g margaryny lub masła 3 szklanki mąki 5 jajek L 1,5 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta + 1/4 szklanki do piany 1. Margarynę/masło, mąkę, żółtka z jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy i rozcieramy w dłoniach jak ciasto na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, resztę ciasta przesypujemy na blachę, rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy. 2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko odciskamy
Szefowa kuchni
murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową) 257Ciasto, żeby było pyszne wcale nie musi mieć wielu warstw. Takie proste wypieki też cieszą się dużą popularnością, przynajmniej u nas. Murzynka bardzo lubimy, często piekę go w klasycznej wersji na gotowanej polewie. Murzynek z tego przepisu to ciasto ucierane, do którego wlewamy dużą ilość zsiadłego mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był(...)nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody na bezę: 5 białek 250 g posiekanych drobno orzechów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cantuccini – włoskie ciasteczka 202całe. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane migdały, cukier, jajka, otartą skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy siekając przy pomocy noża. Dodajemy całe migdały i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 3 cm średnicy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika
Domowy Smak Jedzenia
ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW Z MUSEM GRUSZKOWO JABŁKOWYM 151SKŁADNIKI: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 ml Śmietany 18% 250 g masła 1łyżka cukru trzcinowego Mus gruszkowo jabłkowy 3 jabłka 3 gruszki 100 ml wody 3 łyżki cynamonu 1łyżka cukru o smaku wanili 2 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Mąke wsypuję do dużej mąki dodaję posiekane zimne masło oraz śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie(...)zagniatam. Ciasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę. W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików. Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce
Gotowanie Patki
Francuska tarta jabłkowa 204wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)hansi-theme-font:minor-latin;} Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą
kolorowotorcikowo
fuczki – bieszczadzkie placki z kapustą kiszoną 352kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz wg upodobań kminkiem lub cząbrem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy fuczki, wielkości placków ziemniaczanych, z obu stron
Domowy Smak Jedzenia
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 279Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Mogą nosić różne nazwy, choć w rzeczywistości będą takie same. Równie dobrze mogą mieć takie same nazwy, ale różnić się kształtem, rozmiarami i składnikami. Na przykład „ coca de San Juan ” zazwyczaj jest słodka(...)Rozpuść drożdże w wodzie. Umieść w misce robota pure ziemniaczane, drożdże z wodą, cukier, jajka, sól i smalec. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dodając stopniowo mąkę. Wyrabiaj robotem dopóty, dopóki ciasto nie będzie miękie i elastyczne, i nie zacznie odchodzić od ścian miski. Uwaga: ciasto będzie jednak delikatnie lepkie. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy, kilkukrotnie je zagnieć, ufromuj
Grahamka, weka i kajzerka
muffinki z twarogiem 218łyżeczka mąki 2 łyżki cukru 1 jajko wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę przy pomocy np. widelca. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce nadzienia. Na nadzienie wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min., do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak Jedzenia
Kokosowa tarta z jabłkami 186możemy więc z nich korzystać do woli :) Oczywiście numer 1 to szarlotka i jabłecznik, ale warto troszkę poeksperymentować. Dlatego proponuję tartę z dodatkiem jabłek oraz nutką kokosu i rodzynek. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością umili jesienny wieczór:) forma na tartę o śr. 27cm Ciasto: 100g masła lub margaryny, 100g cukru pudru(...)pszennej. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto. Nadzienie: 2 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 5 łyżek cukru, 50g wiórków
Z miłości do słodkości
PIZZA Z FRANFUTERKAMI 172SKŁADNIKI: NA 3 średnie PIZZE Ciasto 2 saszetki suchych drożdży 3łyżki mąki żytniej 3 szklanki mąki pszennej 1/2szklanki ciepłego mleka Sól 1/2łyżeczki chilli, bazyli, pieprzu, soli, czosnku Farsz 3 franfuterki drobiowe 2 ogórki konserwowe 1 cebula 1 łyżeczka bazyli 1 /2 łyżeczki pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do miski wlewam ciepłe mleko a następnie dodaję suche droższe i szczyptę cukru(...)Całość mieszam i dosypuję ok 3 łyżek mąki zbożowej. Mieszam i odstawiam aż powstaną pęcherzyki. Następnie wsypuję pozostałą mąkę oraz suszone zioła i przyprawy. Wyrabiam. W razie gdyby ciasto bylo nadal wilgotne i nie kleiło się dosypuję mąkę. Formę na pizze polewam olejem i posypuję bułka tartą. Następnie rozprowadzam ciasto. Ja lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się
Gotowanie Patki
domowe kruche spody na babeczki 186masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką lub szklanką, wylepiamy natłuszczone
Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka dyniowe z orzechami 379Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy - orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy - wszystko wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto może być lekko klejące, powinno(...)jednak mieć konsystencję zbliżoną do ciast kruchych czy półkruchych) - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać nieduże kawałki, rolować je w dłoniach, aby powstały podłużne okrągłe paluchy o wymiarach około 6x2cm - ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciastka
Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno bez pieczenia 174sztywną pianę, powili wsypywać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku podczas mieszania. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodać do masy . Wymieszać już delikatnie. Ciasto wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Jak będzie jeszcze biały to trochę przedłużyć czas pieczenia. Biszkopt thermomix – nałożyć motylek, dodać białka(...)powoli wsypywać cukier, następnie dodać po jednym żółtka – mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wsypać do jajek, miksować 10 sek, obroty 2 – wylać ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Jak ciasto ciągle będzie białe i nie przepieczone, trochę przedłużyć czas pieczenia. Przygotowanie galaretek – dwie galaretki rozmieszać
Kuchnia Pokoleń