ciasto - 162322 przepisów (strona:2627/10822)

babka kokosowa 160

puszysta ściągamy z garnka. Dodajemy stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Następnie dodajemy masło oraz wiórka kokosowe i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do dużej, natłuszczonej formy na babkę lub tortownicy z kominem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z formy, odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowy mazurek z kandyzowanymi owocami 112

Składniki na ciasto mąka pszenna, 350g cukier puder, 50g masło, 200g żółtka jaj, 2 szt śmietana 18%, 1 łyżka Składniki na nadzienie margaryna, 250g mleko w proszku, 1 szkl cukier, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie siekane, 200g owoce kandyzowane siekane, 100g Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki(...)godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Z reszty ciasta formujemy ozdobne boki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze 200st. Studzimy. W rondlu z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i mleko. Mieszamy, aż masa się zagotuje. Dodajemy posiekane orzechy, gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy owoce. Odstawiamy na 10 minut

Gotowanie moimi oczami
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 151

miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała cebula, drobno pokrojona po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości(...)tarta jajko, rozbełtane do posmarowania Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy by ruszyły. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość. Do miski wkładamy rybę, twaróg, koperek, skórkę z cytryny, cebulę i rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 182

dawna mi się marzył ten mazurek, właśnie z uwagi na ten piękny, wiosenny kolor. Jego przygotowanie nie jest trudne, nie zajmuje też wiele czasu. A smak... Moi drodzy, to ciasto rozpływa się w ustach! Kruchutki, delikatny spód i cudownie kremowa, idealnie gładka masa. Jej słodko-herbaciany smak świetnie przełamuje limonka. Do tego chrupiące beziki, i będziecie w niebie. Gwarantuję! Już(...)łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, dodać jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na protokąt nieco większy od formy. Wyłożyć nim formę, formując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik chałwowy z porzeczkami 184

dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym   czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku  HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Masa serowa: Twaróg

VioletoweKucharzenie
Sernik z rosą 127

Delikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 100 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 50 ml oleju 500 ml mleka 4 żółtka 175 g cukru

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Leśny Mech 138

Rating: Przepis na Ciasto Leśny Mech otrzymałam od znajomej, która na jedno ze spotkań towarzyskich przyniosła to ciasto. Nigdy nie spodziewałam się, że połączenie szpinaku ze słodyczą będzie tak smaczne. Kilka razy przygotowywałam to ciasto i za każdym razem wychodzi idealne i bardzo smaczne. Składniki na: Ciasto Leśny Mech jedno opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku, tj. 450g […] The post Ciasto

Magiczny Garnek
mazurek pomarańczowy 143

Kolejny mazurek wielkanocny, tym razem jeszcze tańszy i szybszy do zrobienia. Mimo tego, że to tylko kruche ciasto i dżem pomarańczowy to całość jest bardzo smaczna. A do tego ładnie się prezentuje.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego kilka wiśni kandyzowanych płatki migdałowe(...)Składniki ciasta zagnieść szybko, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Kiedy będzie zimne rozwałkować je na stolnicy i wyciąć prostokąt. Z pozostałego ciasta lepić niewielki kulki, spłaszczać je i układać wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić. Posmarować dżemem. Na wierzchu ułożyć wiśnie i płatki migdałowe na kształt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wytrawne ptysie z pieczarkami 175

przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z pieczarkami podbiła najwięcej serc. Polecam! Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 800g pieczarek 2 duże cebule sól, pieprz  olej 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy(...)wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły

Szefowa kuchni
Drożdżowe zajączki 154

haha...pomysł na takie zajączki znlazłam tutaj. 1,5 szkl.( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby [mąki tortowej  Młynomag ] 1 szkl.( 150g) mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [mąki tortowej   Młynomag ] 2 spore szczypty soli( około 2-4 g) 2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki 7g suchych drożdży(...)jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 17o stopni.Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Usta Adama 343

Polecam pyszne i ładnie się prezentujące, ciasto zwane Ustami Adama, Ustami Romana...jak zwał, tak zwał, ważne że wszystkim smakuje;) Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione dżemem biszkopty.... pieczemy.  Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; )   2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto(...)mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na zimne ciasto. Na wierzch ciasta trę czekoladę, można zrobić polewę

Takie tam pichcenie
Mazurek czekoladowo bakaliowy 182

się prezentował na stole. Podałam go na złotym grubym podkładzie ,który kupiłam w OpakowaniaCukiernicze.pl   Oprócz okrągłych i prostokątnych podkładów  mają również szeroki wybór pudełek i opakowań do ciast i tortów. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 170 g zimnego masła 1 żółtko surowe 1 żółtko gotowane 80 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki(...)Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania. Kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy

Ala piecze i gotuje
Kakaowe ciasto ze serem 150

Łatwe i szybkie ciasto z serem. Stworzone na bazie przepisu na szarlotkę . Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 duża łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie serowe: 50 dag tłustego sera 3/4 szklanki cukru Pół opakowania budyniu śmietankowego 2 jajka 1/4 kostki margaryny(...)Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Dodać kakao, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Przygotować nadzienie serowe. Ser zmielić, margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka, ubić

Praktyczna pl
Krakersowo 151

mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą(...)papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut

Kucharzyca
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 149

duża garść suszonych pomidorów łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru ok. 350 ml przefiltrowanej wody Rano Do miski wsypać: sól, cukier i mąki. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się wyrabiać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną(...)ściereczką.   Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Do miski z ciastem dodać pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania