ciasto - 162322 przepisów (strona:2636/10822)

lany chrust 194

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy stopniowo mleko oraz mąkę i spirytus. W osobnym naczyniu ubijamy białka z sola na sztywno. Dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i lejemy porcjami na rozgrzany tłuszcz, tworząc różne zawijasy. Smażymy na złoty kolor

Domowy Smak Jedzenia
Chlebek bananowo-cukiniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.110 186

jedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie wyszło tak jak trzeba. Może banany były za duże, albo cukinia zbyt soczysta, nie wiem... Wygląda jak zakalec ale smakuje wspaniale! dzieci się zajadały, ja również, i znajomi z pracy. Czyli potwierdza się porzekadło(...)masłem. Delikatnie łączymy z mąką wymieszana z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami. Wsypujemy orzechy i łączymy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąka lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy formę do pieca na ok 40-50 minut. Patyczek powinien być suchy po wbiciu w ciasto. Przed wyjęciem z formy ciasto studzimy. Mieszamy składniki polewy i rozsmarowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Francuska tarta z jabłkami 195

dodawanie compote jako bazę pod jabłka w tarcie, z czym nie spotkałam się wcześniej. Nadaje on wspaniałego posmaku i delikatności temu wypiekowi. Składniki na formę o średnicy 24 cm . Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu  (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie(...)jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Na blacie wyłożyć wymieszaną mąkę z cukrem. Dodać zimne masło i posiekać razem nożem. Następnie dodać jajko i wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię spożywcza i odłożyć do lodówki na 30 minut. Mus: Do garnka włożyć pokrojone drobno

Smakuj życie!
Bułeczki a'la Pizza na wiele sposobów 258

postanowiłam go wykorzystać do bułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko coś dorzuciłam co było pod ręką, wiec podaje przykładowe przepisy na farsze. Składniki na ciasto (mi wyszło 10 placków o średnicy 14 cm) 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)dokładnie plasterków salami, połówek plasterków pomidora itp, bo nie wiem na ile wam braknie z pozostałego farszu do papryki. Równie dobrze jak będziecie wycinać mniejsze koła albo rozwałkujecie ciasto na grubsze to wyjdzie 6 bułek a nie 10  :) . Poza tym farsz jest dowolny, równie dobrze można dodać oliwki zamiast ogórka kiszonego, ja byłam w sytuacji kryzysowej bo zostało ciasto

Piekielna Kuchnia Pati
Tarta sezamowa z lemon curd 173

znowu na słodko, mianowicie już dawno chciałem zrobić coś z tym cudownym kremem Lemon Curd. Znalazłem przepis na krem do zapieczenia, więc połączyłem go z tartą bo uwielbiam kruche ciasto, a ponieważ kupiłem wczoraj sezam do całkowicie czego innego, to dodałem go do ciasta. Wyszła jedna z tych pyszniejszych rzeczy jakie udało mi się wykombinować w życiu. Na spód(...)sezamu 1 białko 150g kostki zimnego masła 1 szklanka cukru Mąkę i sezam mieszamy razem dodajemy cukier i pokrojone masło, kroimy wszystko w misce nożem, dodajemy białko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem

Kuba Gotuje
Ciastka z ciasta francuskiego 153

Łatwe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Takie ciastka świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Ciastka z ciasta francuskiego są rewelacyjnie chrupiące, bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić(...)kostkę. Dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180, 200 stopniach. Przed pieczeniem

Smaczne Potrawy
bułeczki warkocze z makiem 155

smalcu 1/2 – 1 łyżeczka soli wykonanie: Mąkę przesiewany do dużej miski, dodajemy drożdże oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopiony smalec, letnią wodę oraz mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 równe części (lub więcej) a następnie każdą na 3 części. Każdy kawałek rolujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka misie z orzechami 235

jednak posiadania foremki w kształcie misia, lub chociaż w kształcie ludzika (zrobicie wtedy ludziki z orzechami). Podobne misie można wykonać z wielu receptur na kruche ciasteczka, istotne jest, aby ciasto nie zawierało lub zawierało w niewielkiej ilości środek spulchniający, który powoduje rośnięcie ciasta i mógłby zaburzyć kształt misiów podczas pieczenia. Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu, gdyż miodowy smak(...)mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, miód (jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić) oraz jajko - składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę - schłodzone ciasto podsypać lekko mąką (nie za dużo, bo łapki misia nie będą się chciały przykleić do orzechów), jeżeli się klei

Smakołyki Bereniki
Pieczone pączki z jabłkami 186

zaczęły pracować. Po tym czasie wsypać resztę mąki. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę i wlać ją do miski z mąką. Wlać sok pomarańczowy , Wymieszać ciasto. Następnie nadal wyrabiając ciasto (najlepiej hakami miksera ) wlewać porcjami letnie masło. Ciasto wyrabiać jeszcze ok 2-3 min , a następnie przykryć ściereczką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia(...)Jabłka obrać i pokroić w kostkę ok 1cm na 1cm . Dodać do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać ,żeby wszystkie jabłka oblepiły sie ciastem. Z tak przygotowanego ciasta formować kulki  wielkości małej mandarynki i  układać na blaszce wysmarowanej olejem. Ja wykorzystałam foremkę do mufinek. Piec ok 20 min w 170'C do isię wierzchu naszych pączków. Po wyjęciu

Malinowa Kawiarenka
Staropolski piernik dojrzewający 150

chyba zwariowałaś, co to za ciasto co leży surowe przez 6 tygodni, przecież to spleśnieje i tyle będzie." Usłyszałam od moich rodziców na wieść, że w tym roku zamierzam upiec piernik staropolski, ale nie zrezygnowałam z próby, bo o tym pierniku słyszałam masę achów i ochów. W moim domu jakoś nigdy nikt go nie piekł, więc musiałam spróbować. I wiecie(...)moich sceptycznie nastawionych domowników. Nie wymaga dużo pracy, tylko trzeba pamiętać, by przygotować go odpowiednio wcześniej. Spróbujcie koniecznie, na pewno będziecie zachwyceni. Przepis, który wykorzystałam zaczerpnęłam z bloga: zapraszamnaciastka.pl Ciasto: ½ litra miodu 2 szkl cukru 250g margaryny 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki soli 3 torebki przyprawy do piernika

Cynamonowe szczęście
Trufle w różnych posypkach 154

imprezę karnawałową warto podać także kolorowe przekąski na słodko. Ale zamiast ciast, które pamiętamy jeszcze dobrze ze świąt, możemy przygotować domowe trufle, które na pewno wyróżnią się niepowtarzalnym smakiem. W tym przypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane(...)Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady (u mnie różana) – 1 mały serek waniliowy dodatki: – naturalne kakao – cukrowa kolorowa posypka – cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na trufle dokładnie rozdrabniamy w blenderze. Jeśli masa jest zbyt sucha, to dodajemy więcej serka waniliowego, jeśli natomiast zbyt rzadka

Kuchnia co dnia
Cebularze z pieczarkami 184

dziennie aż się im znudzi . Hitem tego tygodnia są właśnie cebularze , do których dodaję oprócz cebulki i sera jeszcze odrobinę pieczarek i plaster boczku , to zdecydowanie wzbogaca smak Składniki ; ciasto 0,7 kg mąki 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1,5 szklanki, letniej wody , szczypta soli i cukru farsz : 3 cebule(...)niewielkiej ilości tłuszczu, dodając majeranek, oregano i sól. Jak cebula zacznie mięknąć, dodajemy pieczarki i dusimy do czasu, aż cebula będzie mięciutka ( nie zapominajmy o mieszaniu ) .Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do wyrobu ciasta i wyrabiamy na gładka masę (oczywiście ręcznie tez można ). Wyrobione ciasto , przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut

Ogrodnik w podróży
pączki faworkowe - faworki dobrze nadziane 133

farsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru pudru ciasto: 200 gram mąki pszennej, 3 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku(...)cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Trzeba trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie wygniata, uderza (na przykład wałkiem)…. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło

królestwo garów
Pizza calzone 147

samego brokuła z serem lub według własnego pomysłu i smaku. Z podanej porcji wyszły mi dwa duże pierogi i trzy mniejsze. Jeżeli macie ochotę na pizzę na cienkim cieście   to również ją znajdziecie na moim blogu. Polecam ! Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 8 g drożdży suszonych 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Farsz 1 mały(...)rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Mięso wymieszać z brokułem i w razie potrzeby doprawić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu podzielić ciasto

O kuchni z uczuciem
ROGALIKI DROŻDŻOWE (TOPIONE) 158

ciasto drożdżowego, chyba nie trzeba nikogo namawiać :) Wszyscy wiedzą, że najlepiej smakuje jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki mleka. Może niektórzy z Was, nie mają odwagi się za nie własnoręcznie zabrać, bo niby jest trudne do wykonania, ale... nic bardziej mylnego. Też tak myślałam, lecz się przełamałam i teraz, kombinuję z nim na różne sposoby. Dziś zapraszam na pyszne, rogaliki(...)ciasta "topionego". SKŁADNIKI: na 16 sztuk 250 g mąki pszennej 100 g masła 15 g świeżych drożdży 10 g cukru 10 g mleka 70 g jogurtu naturalnego 1 jajko ulubiona marmolada (u mnie z dzikiej róży) jajko do posmarowania rogalików cukier puder A jak to zrobić: Masło roztopić w garnuszku i odstawić. Do miski wlać lekko podgrzane mleko i rozpuścić

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania