ciasto - 163312 przepisów (strona:2629/10888)

Pizza misz masz... 144

Dzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze! A więc do dzieła! Składniki na ciasto; 2,5 szkl. mąki pszennej 10 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy(...)wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na parę minut. Po tym czasie rozczyn w "dołku" powinien urosnąć. Delikatnie mieszamy a następnie ugniatamy kilka minut ciasto. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Pomidory obieramy ze skórki ( kroimy krzyżyk na czubku pomidora, zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach odcedzamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 214

sosu "pól na pół" od  Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska łyżeczki soli(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również

Apetyczna babeczka
Chałka 219

warto zatroszczyć się o pyszności na sobotni poranek. Może własnoręcznie zapleciona chałka?  Składniki: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka Ciasto na chałkę: 450 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 1 jajko + 1 do posmarowania 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka: 60 g mąki(...)ciepłym miejscu. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, a zaczyn zwiększyć swoją objętość. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak), aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Smakowity Blog Kulinarny
Pączki 170

choć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować(...)Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż lekko ciepłe masło. Dalej

MyCookBook.pl
ciasteczka owsiane a la digestive 197

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli opcjonalnie: czekolada rozpuszczona do polania wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło oraz mleko, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy. Ciasteczka wykrawamy małą szklanką lub dowolną foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Grissini – paluszki chlebowe 190

paluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki pachnące naszymi ulubionymi przyprawami. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki A. Manning „Wypieki”, którą(...)dodajemy cukier i po wymieszaniu dodajemy drożdże. Odstawiamy na 5-6 minut, do spienienia. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto – ma być gładkie i elastyczne. Na dno miski wlewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach naczynia. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Trzeci talerz
mini pączki z serem 394

oprószenia wykonanie: Do miski przekładamy ser, cukier, śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy oraz alkohol i mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej. Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki z dżemem malinowym-odrywane 187

Czasem są takie chwile, że nie ma czasu ani chęci na stanie przy garach itp..ale czasem są też takie chwile , że nawet późnym wieczorem zaczynam np.zagniatać ciasto i potem piec pyszne bułeczki...tak było i tym razem...Dzięki uprzejmości Młynomag dostałam spory zapas różnych mąk..do tej pory nie miałam do czynienia z mąką tejże firmy, więc(...)razu zakasałam rękawy i zagniotłam ciasto drożdżowe..zrobiłam bułeczki drożdżowe z mąki tortowej, w sumie wg producenta lepiej do wypieków nadaje się mąka luksusowa [ jeszcze przyjdzie czas na wypieki i z tej mąki]..Ciasto pięknie się zagniatało, było elastyczne, a bułeczki po upieczeniu bardzo puszyste i smaczne. 8 g suchych drożdży 370 g mąki tortowej  Młynomag 1/2 szkl. mleka

Moje domowe kucharzenie
Faworki z piekarnika 151

Składniki: 200 g mąki pszennej 90 g śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka  domowego cukru waniliowego cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na blat i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie ciasto napowietrzamy, czyli uderzamy wałkiem do ciasta przez kilka minut. Dzięki temu na faworkach w trakcie pieczenia pojawią się bąbelki i będą(...)bardziej chrupiące. Ciasto dokładamy na 15 minut. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej jak można. radełkiem wykrawamy faworki. od was zależy jak duże i szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
drożdżowe rożki 513

sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego wykonanie: Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem oraz solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy jajko oraz ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 równe części a jeżeli

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 341

Ciasto pomimo wielu słodkich składników jest bardzo przyjemne i smaczne. Gładka konsystencja masy fantastycznie współgra z chrupiącym słonecznikiem. Przepis od cioci, którą pozdrawiam i dziękuję za możliwość podzielenia się przepisem :) Zapraszam! Ciasto słonecznikowe Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (ja dałam trochę ponad połowę szklanki) 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę(...)łyżki mleka 2-3 łyżki cukru 30 dag ziaren słonecznika Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut. Wyjąć, odstawić do wystudzenia. Kruche słonecznikowe: Masło, cukier rozpuścić w mleku. Dodać słonecznik. Wymieszać. Lekko przestudzić a następnie wylać

Tagebuch po polsku
Rolada z ciasta pierogowego (z twarogiem i kaszą gryczaną) 169

lenistwo jest wadą.  W moim przypadku kończy się kreatywnymi pomysłami. Tak było i z tą roladą.  Lubię lepić pierożki, ale nie w ilościach hurtowych... Zostało mi trochę ciasta, farszu, więc... wpadłam na pomysł, aby wszystko to razem połączyć w jedną całość. Rolada okazała się wielkim wybawieniem od dalszej zabawy z pierogami i stała się smakowitym hitem, który będzie(...)często gościł na moim stole. Lubicie inne nadzienia? Nie ma sprawy - zróbcie ją po swojemu.  (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej   Przygotować ciasto

Di gotuje
Placek do barszczu 216

Dziś placek do barszczu, czyli alternatywa dla krokietów i pasztecików. Idealny do czerwonego barszczu. Przepis znalazłam na blogu   kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko(...)razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy.  Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą

Kulinarne życie
Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką 202

Składniki na ciasto i kruszonkę   mąka pszenna, 2 szkl masło, 200g żółtka jajek, 2 szt cukier puder, 3/4 szkl płatki owsiane, 1 szkl Składniki na nadzienie jabłka, 6 dużych szt   cukier brązowy, 1/2 szkl sok z 1/2 cytryny cynamon, imbir, goździki, po 1/3 łyżeczki Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy

Gotowanie moimi oczami
Pizza domowa na puszystym spodzie. 185

Składniki na ciasto: 3/4 szklanki mleka 2% 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 600 g mąki Cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając je do temperatury pokojowej. Następnie przelewamy mleko do dużej miski, dolewamy wodę i wsypujemy drożdże - dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy olej, sól(...)mąkę przesianą przez sitko - wyrabiamy ciasto aż do momentu, w którym nie będzie nam się kleiło do rąk (można podsypać jeszcze troszkę mąką) - ciasto ma być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.  Składniki na farsz: 250 g pieczarek

Moje-pitraszenie