Dzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze! A więc do dzieła! Składniki na ciasto; 2,5 szkl. mąki pszennej 10 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy(...)wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na parę minut. Po tym czasie rozczyn w "dołku" powinien urosnąć. Delikatnie mieszamy a następnie ugniatamy kilka minut ciasto. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Pomidory obieramy ze skórki ( kroimy krzyżyk na czubku pomidora, zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach odcedzamy
Radość kipiąca uśmiechem.sosu "pól na pół" od Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska łyżeczki soli(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również
Apetyczna babeczkawarto zatroszczyć się o pyszności na sobotni poranek. Może własnoręcznie zapleciona chałka? Składniki: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka Ciasto na chałkę: 450 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 1 jajko + 1 do posmarowania 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka: 60 g mąki(...)ciepłym miejscu. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, a zaczyn zwiększyć swoją objętość. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak), aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Smakowity Blog Kulinarnychoć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować(...)Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż lekko ciepłe masło. Dalej
MyCookBook.plłyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli opcjonalnie: czekolada rozpuszczona do polania wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło oraz mleko, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy. Ciasteczka wykrawamy małą szklanką lub dowolną foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniapaluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki pachnące naszymi ulubionymi przyprawami. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki A. Manning „Wypieki”, którą(...)dodajemy cukier i po wymieszaniu dodajemy drożdże. Odstawiamy na 5-6 minut, do spienienia. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto – ma być gładkie i elastyczne. Na dno miski wlewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach naczynia. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Trzeci talerzoprószenia wykonanie: Do miski przekładamy ser, cukier, śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy oraz alkohol i mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej. Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi
Domowy Smak JedzeniaCzasem są takie chwile, że nie ma czasu ani chęci na stanie przy garach itp..ale czasem są też takie chwile , że nawet późnym wieczorem zaczynam np.zagniatać ciasto i potem piec pyszne bułeczki...tak było i tym razem...Dzięki uprzejmości Młynomag dostałam spory zapas różnych mąk..do tej pory nie miałam do czynienia z mąką tejże firmy, więc(...)razu zakasałam rękawy i zagniotłam ciasto drożdżowe..zrobiłam bułeczki drożdżowe z mąki tortowej, w sumie wg producenta lepiej do wypieków nadaje się mąka luksusowa [ jeszcze przyjdzie czas na wypieki i z tej mąki]..Ciasto pięknie się zagniatało, było elastyczne, a bułeczki po upieczeniu bardzo puszyste i smaczne. 8 g suchych drożdży 370 g mąki tortowej Młynomag 1/2 szkl. mleka
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 200 g mąki pszennej 90 g śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na blat i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie ciasto napowietrzamy, czyli uderzamy wałkiem do ciasta przez kilka minut. Dzięki temu na faworkach w trakcie pieczenia pojawią się bąbelki i będą(...)bardziej chrupiące. Ciasto dokładamy na 15 minut. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej jak można. radełkiem wykrawamy faworki. od was zależy jak duże i szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu
Kulinarne przygody Gatitysezamu, czarnuszki, siemienia lnianego wykonanie: Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem oraz solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy jajko oraz ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 równe części a jeżeli
Domowy Smak JedzeniaCiasto pomimo wielu słodkich składników jest bardzo przyjemne i smaczne. Gładka konsystencja masy fantastycznie współgra z chrupiącym słonecznikiem. Przepis od cioci, którą pozdrawiam i dziękuję za możliwość podzielenia się przepisem :) Zapraszam! Ciasto słonecznikowe Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (ja dałam trochę ponad połowę szklanki) 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę(...)łyżki mleka 2-3 łyżki cukru 30 dag ziaren słonecznika Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut. Wyjąć, odstawić do wystudzenia. Kruche słonecznikowe: Masło, cukier rozpuścić w mleku. Dodać słonecznik. Wymieszać. Lekko przestudzić a następnie wylać
Tagebuch po polskulenistwo jest wadą. W moim przypadku kończy się kreatywnymi pomysłami. Tak było i z tą roladą. Lubię lepić pierożki, ale nie w ilościach hurtowych... Zostało mi trochę ciasta, farszu, więc... wpadłam na pomysł, aby wszystko to razem połączyć w jedną całość. Rolada okazała się wielkim wybawieniem od dalszej zabawy z pierogami i stała się smakowitym hitem, który będzie(...)często gościł na moim stole. Lubicie inne nadzienia? Nie ma sprawy - zróbcie ją po swojemu. (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto
Di gotujeDziś placek do barszczu, czyli alternatywa dla krokietów i pasztecików. Idealny do czerwonego barszczu. Przepis znalazłam na blogu kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko(...)razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy. Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą
Kulinarne życieSkładniki na ciasto i kruszonkę mąka pszenna, 2 szkl masło, 200g żółtka jajek, 2 szt cukier puder, 3/4 szkl płatki owsiane, 1 szkl Składniki na nadzienie jabłka, 6 dużych szt cukier brązowy, 1/2 szkl sok z 1/2 cytryny cynamon, imbir, goździki, po 1/3 łyżeczki Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto: 3/4 szklanki mleka 2% 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 600 g mąki Cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając je do temperatury pokojowej. Następnie przelewamy mleko do dużej miski, dolewamy wodę i wsypujemy drożdże - dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy olej, sól(...)mąkę przesianą przez sitko - wyrabiamy ciasto aż do momentu, w którym nie będzie nam się kleiło do rąk (można podsypać jeszcze troszkę mąką) - ciasto ma być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Składniki na farsz: 250 g pieczarek
Moje-pitraszenie