ciasto - 164325 przepisów (strona:2625/10955)

Pizza z Olafem 205

Dzisiaj kolejna propozycja dla dzieci, domowa pizza , w której możemy przemycić wiele warzyw i możemy zachęcić dziecko, żeby samo taka pizzę udekorowało. Ciasto na pizzę w zdrowszej wersji, bo mąka pszenna wymieszana z mąką żytnią razową, na środku bałwanek Olaf (my daliśmy za dużo mozzarelli i troszkę się nam rozmył), młody miał ogromną frajdę z dekorowania. Pizza bardzo smaczna(...)czarne oliwki oregano Drożdże mieszamy z woda i cukrem, odstawiamy na kwadrans. W tym czasie na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę i sól, wlewamy rozmieszane, rosnące drożdże. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy na chwile w ciepłe miejsce. Do ciasta dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi swoją objętość

kruche babeczki
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 194

jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy(...)łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym przepisie (łącznie ok. 3/4 szklanki) podgrzej tak, by było koniecznie letnie (nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Do miseczki rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dolej 3 łyżki letniego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 145

soli Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszam z wodą, solą i mąkami. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiam na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce. Mniej więcej co godzinę wyrabiam ciasto, by pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Po tym czasie z ciasta formuję dwie(...)godziny. W tym czasie chleby powinny podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia. Chleby wyciągam z koszyczka lub miski i delikatnie

Mango Papaja
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 183

Ciasto którym się dziś z Wami dzielę powstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i  można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży(...)oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli

Radość kipiąca uśmiechem.
Biszkopt z mirabelkami 187

Mirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego.  Składniki: (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm) 5 jajek 350g mąki tortowej 240g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżka octu(...)czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego. Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Ciasteczka cantuccini z orzechami laskowymi 207

siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto.  Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, który rozpłaszczamy dłonią.  Wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem(...)pieczenia blaszce. Pomiędzy wałeczkami zostawiamy odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu.  Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy. Wałki delikatnie przekładamy na deskę do krojenia i jeszcze ciepłe kroimy na ciasteczka o grubości około 1 cm.  Ciasteczka ponownie układamy

Smak mojego domu
Fit babka śliwkowa 174

śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam(...)rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa   4 łyżki masła  ( dobrej jakości bez dodatku soli)  5 łyżek ksylitolu  3 łyżki kakao  Wykonanie  Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze masło się rozpuściło , kiedy już masło

Mój Smak
pierogi z marchewką 182

najlepiej klarowanym). Gdy marchewka się podgotuje, odcedzamy ją, odstawimy do przestudzenia a następnie ścieramy na tarku o drobnych oczkach. Połowę cebuli mieszamy z utartą marchewką, doprawiamy solą. składniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE! 264

Kruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli. Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek. Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej. Dziś pokażę Wam swój idealny przepis na kruche ciasto – zarówno w słodkiej jak i słonej wersji. Więcej porad(...)dotyczących kruchego ciasta ( jak przygotować, przechowywać, na co zwracać uwagę itd. ) możecie zobaczyć TUTAJ – warto! WERSJA SŁODKA SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy

Ostra na Słodko
Szarlotka z gruszkami 209

gruszkami, która to powstała któregoś słonecznego dnia na życzenie mojego Taty. Delikatnie krucha z mnóstwem  aromatycznych gruszek, znikała tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić jej zdjęcia.    Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy(...)ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:3  większą część rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm) zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.  Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek

Cynamonowe szczęście
Pszenno- gryczany chleb na zakwasie 190

wody Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszam z wodą, solą i mąkami. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiam na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce. Mniej więcej co godzinę wyrabiam ciasto, by pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Po tym czasie z ciasta formuję kulę, przekładam(...)godziny. W tym czasie chleb powinien podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia. Chleb wyciągam z koszyczka lub miski i delikatnie

Mango Papaja
Kokosowy przekładaniec (bez pieczenia ) 242

Ciacho bez pieczenia ,kiedyś swego czasu nie przepadałam za pieczeniem ciast wiec wymyślałam ciasta bez pieczenia i oto jedno z nich ,jest fajnie słodkie dla tych to uwielbiają dość słodkie ciasta do kawy ,na spotkania w gronie rodzinnym i nie tylko .    Składniki        800 ml śmietany 30%       1 duża  paczka herbatników(...)już ubita ,a czekolada wystudzona , na blaszkę o wymiarach 31 cm wykładam na spód herbatniki i następnie śmietanę i czekoladę i tak przekładamy po wykorzystania wszystkich składników . Na wierzch ciasta można ozdobić owocami według własnego uznania ,doskonale się komponują owoce z super słodką czekolada z batonów .Ciasto wstawiamy do lodówki

Mój Smak
Galaretkowiec 204

ciacho na upalne dni ,ciacho takie dla tych co nie przepadają za bardzo słodkimi tortami czy ciastami ,ciasto to jest kwaskowe i chłodzi ,doskonale pasuje na spotkania rodzinne i nie tylko ,można podawać z odrobiną bitej śmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie . Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie(...)Składniki        Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm          4 galaretki truskawkowe          1 duża paczka biszkoptów         0,5 truskawek          200 ml śmietany 30 procent          1 kubeczek serka mascarpone

Mój Smak
Buchty drożdżowe na krupczatce 173

babcia. Raz naśladuje głos Ollego, raz Lassego, raz Britty, a później śmieje się, gdy wymaga tego scenka. Coś wspaniałego! Gdy Lisa w pewien deszczowy dzień z nudów piecze ciasto drożdżowe, nie wytrzymałam i też poszłam do kuchni coś upiec. Lisa piekła ciasto drożdżowe, z dwoma jajkami .... Szybko poszukałam przepisu na ciasto drożdżowe koniecznie z dwoma jajkami (w książce przy reszcie(...)rondelku, dolać mleko i wymieszać. Odstawić, aby drożdże urosły – około 15- 20 min. Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, szczyptę soli i 3 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Mikserem lub ręcznie. Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość (60-90 minut). W tym czasie przygotować dwie tortownice o średnicy

Posadzone i zjedzone
Proste ciasto piernikowe na białkach 200

pewnym czasie i tak je wyrzucamy, nie mając pomysłu do czego je zużyć. Dzisiaj pokażę Wam, do czego ja zużyłam 6 białek pozostałych po ostatnich pączkach  i oponkach. Ciasto z piernikową nutą, z dużą ilością kakao jest bardzo proste, ponieważ nie potrzeba miksera, nie potrzeba ubijać białek, nie potrzeba dużo czasu ... Gdy jednak chcemy zrobić to ciasto spontanicznie, natychmiast(...)białka akurat siedzą w lodówce, włóżmy miseczkę z białkami do naczynia z gorącą wodą i mieszajmy je od czasu do czasu aż się ogrzeją do temperatury pokojowej. To ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, lekko ciepłe.    Z lodami waniliowymi :) Proste ciasto piernikowe na białkach tortownica 24 cm 6 białek 1 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu

Posadzone i zjedzone

Proponowane wyszukiwania