mojprzepisna.pl | Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym Ciekawy serniczek składający się z 3 warstw. Czekoladowej, porzeczkowej oraz żurawinowej. Warstwa czekoladowo-porzeczkowa jest pieczona, natomiast warstwa żurawinowa
moj przepis naSkładniki: ciasto kruche 250 g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany dodatkowo 5 jabłek cynamon cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem do połączenia składników, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki(...)godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę tak by ciasto wystawało 0,5mm po za brzegi, nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i podpiec przez 1o minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec następne 10 minut. W tym czasie obrać
magiczna kuchnia Kasiwody, mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.. Zaczynamy od ciasta z ziarnami. Do rozczynu z mąką 650 dolewamy 300 ml wody, dodajemy łyżeczkę soli, ok. 40 dkg mąki 650, wyrabiamy, dolewamy łyżkę oleju, nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do drugiej miski(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do trzeciej miski z mąką 750 dodajemy 300 ml wody, łyżeczkę soli, 40 dkg mąki 750, wyrabiamy, dolewamy łyżkę oleju, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta chlebowe wyrosły: Dwie blaszki natłuszczamy. Na dno każdej wykładamy ciasto z nasionami. Następnie wykładamy ciasto z mąki pszennej 750. Na koniec wykładamy ciasto z mąką żytnią, wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnie
Maminek kulinarnyWitajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe
fitolarun.blogspot.comNajsmaczniejsza chałka jaką upiekłam i jaką jadłam. Soczyste i bardzo aromatyczne ciasto smakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z trzech warkoczy chałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną(...)chałkę? Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 250 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 75 g cukru 80 g masła 1 op. suchych drożdży Składniki na nadzienie: wiśniowe: 125 g suszonych lub kandyzowanych wiśni 60 g dżemu wiśniowego 2 łyżeczki soku z cytryny marcepanowe: 200 g marcepanu 5 łyżek mleka 3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już wiecie bardzo lubię ciasto i zawsze muszę mieć coś upieczone:) Dzisiaj zapraszam na Clafoutis z pomarańczą i czekoladowymi kropelkami. Pyszne i lekkie ciasto, proste w przygotowaniu :) Ciasto upiekłam w foremkach PAPILART Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 jajka 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)jednym żółtku i dalej ubijać.Następnie dodajemy mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Na samym końcu dodać kropelki czekoladowe i mieszamy. Do połowy foremek nałożyć ciasto a następnie obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę, tak po kilka kawałeczków. Piec w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut do suchego patyczka. Wierzch polukrować. Jeśli nie macie takich
Sama słodycz i szczypta chiliniedługo zrobimy ten chleb na zakwasie żytnim, zobaczymy jak wyjdzie. Zaczyn: 140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 170 ml wody 30 g aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe: cały zaczyn 680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 90 g mąki pszennej razowej 420 ml wody 20 g soli Zakwas musi być aktywny czyli dokarmiony około 12 godzin(...)przed przygotowaniem zaczynu. Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą w misce, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin. Następnie robimy ciasto właściwe. Wkładamy do misy robota kuchennego wszystkie składniki oprócz soli. Mieszamy na pierwszej prędkości kilka chwil, tylko do połączenia się składników w postrzępioną masę. Misę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na ok. 60 minut
Marder&Marder Manufacturedawno nie robiłam żadnej tarty! Chodziła za mną, chodziła i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną tartę na cieście francuskim. Wypełniona farszem z grzybów , kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół. Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać(...)smakowała! SKŁADNIKI: ( forma do tarty 24 cm ) * ciasto francuskie – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB
Ostra na Słodkołyżki cukru brązowego 12 wisienek koktajlowych Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Budyń gotujemy wg wskazówek z opakowania (ale w mniejszej ilości mleka aby był gęściejszy niż zwykle). Wisienki odsączamy z zalewy. Ciasto(...)wykrawamy okrągłe placuszki (przy pomocy szklanki bądź kubka - zależnie od wielkości posiadanych foremek). Po jednym krążku umieszczamy w każdej foremce i nakłuwamy go widelcem. Foremki nie smarujemy tłuszczem bo ciasto jest wystarczająco tłuste. Na ciasto do każdej foremki nakładamy po łyżce budyniu. W pozostałych krążkach robimy na środku dziurkę (przy pomocy wykałaczki) i przeciągamy przez nią ogonek wisienki. Brzeg każdego
peggiwkuchniJeśli zjawi się koleżanka, kolega lub inna osoba, którą chcielibyście ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy kawałek ciasta francuskiego i banan, a w 15 minut będziecie zajadać pyszny deser :-) CIASTKO BANANOWE 1/3 płatu ciasta francuskiego (około 20 cm) 1 banan 1 kostka czekolady deserowej 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto(...)całej jego szerokości rozsypujemy drobno startą czekoladę deserową (zostawiamy troszkę do dekoracji). Banana obieramy, kroimy w plasterki około 0,5 cm szerokości. Pokrojonego banana układamy na połowie ciasta francuskiego zostawiając wolne brzegi szerokości około 1,5 cm (3 plasterki odkładamy do dekoracji). Każdy plasterek banana skrapiamy dwoma kroplami soku z cytryny. Ciasto składamy przykrywając część obłożoną bananem wolną częścią ciasta
peggiwkuchnipomidory z zalewy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska gruboziarnista w młynku Do miski przesiewamy mąkę, sól, drożdże - mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą - zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się dobrze połączą. Elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odkładamy ponownie do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około(...)godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym
peggiwkuchnikawałek zapomnianego, ale wciąż zdrowego chrzanu, a wśród przypraw znalazłam duży zapas czarnuszki. W ten sposób zrodził się pomysł na tartę :) Składniki (na formę o średnicy ok. 26 cm): Ciasto 200 g mąki krupczatki 2 jajka łyżka (ok. 40 g) oleju kokosowego pół łyżeczki soli Farsz ok. 300 g buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza(...)łyżeczka czarnuszki łyżeczka mielonego kminku 10 oliwek Do startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać. Do buraków dodać chrzan, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto wyrobić na gładko. Sugeruję dodać olej kokosowy na końcu - ma on posłużyć do całkowitego zlepienia ciasta, jego ilość zależy od wielkości jajek. Może się okazać, że trzeba go dodać więcej
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto w tortownicy przygotowałam, dzięki temu wyższe brzegi uzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie. Składniki: ciasto na okrągłą(...)głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, szczyptę soli i 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. W razie potrzeby dodajemy wody. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia podsypanym mąką, na okrąg o średnicy ok. 32 cm, tak żeby boki miały ok. 4 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykiproponowany przeze mnie zawiera cebulę, mięcho oraz smakowite sery. Całość tworzy przepyszną kompozycję! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 20 minut + czas na chłodzenie i pieczenie ciasta Ilość porcji: Forma od tarty Składniki: Ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej pszennej 140g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka 3 cebule 2 duże jajka Ok. 250g śmietany(...)dodajemy pokrojone masło, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy przy pomocy końcówki „hak”, aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas dodajemy 2 łyżki wody. Miksujemy dalej, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Całość można wyrabiać również ręcznie na blacie obsypanym mąką. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy
Kolizje Smaków