jajko do posmarowania bułek 50 ml. wody łyżka miękkiego masła Do miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól, jajko oraz jogurt i wodę – składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać około 10 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się kleiło(...)Uformować kulę i włożyć do miski. Miskę przykryć folią lub czystą ściereczką i odstawić w cieple do podwojenia objętości. Zajmuje to około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować wbijając w nie pięść, wyjąć z miski na oproszony mąką blat i podzielić na około 8 równych części. Z ciasta formować kulki. U mnie dość sporej wielkości. Blachę
Niebieski kubek z kawapołówki cytryny sok z połówki cytryny 10 dkg sera grana padano 1/3 łyżeczka soli Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę i wyrabiamy ciasto, następnie pozostawiamy je na czas przygotowania farszu aby sobie odpoczęło. Bób gotujemy aż będzie miękkim, jak wystygnie obieramy ze skórki. Do obranego bobu dodajemy ser kozi, ok. 1/2 łyżeczki pieprzu, wyciśnięty(...)czosnek, szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę natkę pietruszki (nie blendujemy jej aby była bardziej wyczuwalna). Ciasto dzielimy na 4 ćwiartki, jedną ćwiartkę wałkujemy bardzo cienko. Ciasto dzielimy na 2 równe części, na jedną z nich nakładamy łyżeczką farsz w małych dosyć ostępach i następnie przykrywamy drugą częścią
Łycha smakówmąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać. Na koniec dodać olejek migdałowy i sparzone i posiekane bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55-60 minut. Zawsze sprawdzać po upieczeniu drewnianym cienkim patyczkiem stan upieczenia(...)Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Kilka minut zostawić ciasto w blaszce, następnie delikatnie wyjąć i zostawić do ostudzenia. Górę ciasta można polać roztopioną czekoladą lub polać lukrem. Ciasto jest naprawdę pycha
Kuchnia Pokoleńśnieżkę". Przyznam, że nie wpadłabym na taki pomysł. I próbując sernika nie potrafiłam zgadnąć dlaczego ser ma taką "inną" konsystencję. Bardzo lekką, puszystą i kremową. Ten sernik ma dużo ciasta a mniej masy serowej (tak lubi rodzina), ale jej ilość można podwoić. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru(...)serową: 500 g sera na sernik 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie "śnieżki" 150 ml mleka skórka z pomarańczy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3 żółtka Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową. Ucierając dodawać ser, masło i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek. Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek. Drukuj Chleb pszenny Składniki Dzień wcześniej 300 gr mąki 1/4 łyżki drożdży 350 ml wody Ciasto 125 ml wody 400-500 gr mąki 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki drożdży zioła prowansalskie, oliwki Wykonanie Dzień wcześniej Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski(...)mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do wyrośnięcia. Ciasto Przekładamy do miski zakwas z dnia poprzedniego i dodajemy wodę. Dodajemy mąkę, sól i drożdże. Zarabiamy ciasto Jeśli jest bardzo lepiące się, dodajemy ciut mąki. Wyrabiamy ciasto ok. 10 min. Dodajemy oliwki i zioła. Ciastem kilkukrotnie uderzamy mocno o stół z wysokości - chodzi o napowietrzenie. Formujemy bochenek i odkładamy
Mieszam w GarnkuCiasto inspirowane filmem Frozen czyli z Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka. SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm ) Biszkopt rzucany 3 jajka 0,5 szklanka cukru 0,5 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Błękitna pianka 2 białka niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody Bita śmietana(...)pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego
RAROSSADzisiaj zapraszam na pizzę z salami, pieczarkami, pysznym sosem pomidorowym i mozzarellą. Domowa pizza - wiadomo - najlepsza :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego(...)plasterków salami 100 g pieczarek 1 cebula czerwona łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu na blogu. Trwa to godzinę. W międzyczasie, gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji. Ciasto przykrywamy ściereczką
Smak mojego domutylko masz chęci i nic Cię nie goni, zakasaj rękawy i do dzieła! Składniki (Porcji: 2) 100 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka wody parę szczypt soli do ciasta sól do wody, w której będzie gotować się makaron Przygotowanie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto zagniecione ciasto nakryj szklaną miseczką i pozostaw na 30 minut po tym czasie rozwałkuj(...)ciasto tak, aby było przez nie widać stolnicę, jeśli używasz maszynki do makaronu, rozwałkuj w niej ciasto na nr 9 podsyp obficie mąką i pozostaw do wyschnięcia na 30 minut po tym czasie zwiń ciasto w rulon i pokrój na jak najdrobniejsze paseczki gotowy makaron rozrzuć po stolnicy obsypanej mąką w garnku zagotuj dużą ilość wody dodaj parę szczypt
Szybko Szybkowarcukru pudru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, oleju słonecznikowego, 300 gram maślanki, szczypty soli, 50 gram masła, syropu klonowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przesiałem 300 gram mąki tortowej (typ 450) i dodałem do niej 60 gram cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli(...)neutralny smak, użycie oleju rzepakowego lub oliwy zbyt zdominowałoby smak placuszków. Wszystkie składniki w miseczce dokładnie wymieszałem przy użyciu trzepaczki, tak aby nie pozostały żadne grudki z mąki. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Ciasto pozostawiłem na około 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzałem bardzo niewielką ilość oleju słonecznikowego, tak aby patelnia była jedynie delikatnie
Wyprawy kulinarneSkładniki: ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50ml oliwy 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorące) 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: ok. 500g mięsa drobiowo-wołowego najlepiej z rosołu 2 cebule sól, pieprz, majeranek olej czarnuszka Sposób wykonania: ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wsypać 2 łyżki(...)było grudek i odstawić na 10 minut aby zaczyn "ruszył". Po tym czasie do innej miski wsypać mąkę, dodać jajko, oliwę, sól i zaczyn. Wyrobić na jednolite ciasto i pozostawić jeszcze na 30 minut przykryte ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu. farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso z rosołu zemleć i dodać usmażoną cebulę. Przyprawić
Prosto i Smacznie z AnetąPięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części i każdą zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest(...)naczyniu cukier, mleko, drożdże, jajka, sól i roztopioną, lekko przestudzoną margarynę. Dzielimy na pięć części. Do pierwszej dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę. Blendujemy. Dodajemy 150g mąki i wyrabiamy ciasto. Do drugiej części dodajemy buraka, blendujemy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. To samo robimy z częściami ciasta do których dodajemy szpinak oraz kakao. Ostatnia część ma pozostać jasna, więc dodajemy
Wrzosowa PolanaWarstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito dodajemy do masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera . Gotowe ciasto wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczamy blaszkę –dzięki
Wanilia i Kardamonbędzie w nim maczać parówki). Z parówek usuwamy osłonki, przecieramy je ręcznikiem papierowym i dzielimy każdą na 3 równe części. Następnie nabijamy je na wykałaczki i obtaczamy dokładnie w cieście. Wkładamy do gorącego, głębokiego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem, musztardą
Domowy Smak JedzeniaDziś zapraszam Was na rogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed(...)samym pieczeniem posmarujcie jajkiem :) Składniki (na 16 sztuk): Ciasto: 200 g mąki 100 g chudego twarogu (przeciśniętego przez praskę lub zmielonego) 2 żółtka 3 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200 g szynki 150 g żółtego sera 1 jajko Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Nadzienie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli
MyCookBook.pldodatkowo ten sos niebo w gębie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st. Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu(...)drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki. Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie
Kubki smaku