ciasto - 162322 przepisów (strona:2641/10822)

Muffinki z kapustą i grzybami. 190

moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz(...)odrobinę kminku (ja zawsze dodaję do dań z kapusty). Gotować do czasu zredukowania płynów. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do farszu. Wymieszać. Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże, gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką

Nie tylko w kuchni
Drożdżówki z zimnego ciasta 136

Drożdżówki z ciasta, które wyrasta w lodówce. Upieczone w oparciu o przepis na zimną drożdżówkę Malinny z cincin.cc. Zgodnie z tym, co pisze autorka "ciasto atakuje z lodówki". 1 kg mąki 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka pół szklanki kwaśnej śmietany 25 dag margaryny 5 jaj 1 duże opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli dowolne nadzienie(...)masa makowa, marmolada, nutella itd. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, jajka ubić z cukrem, mleko lekko podgrzać. Następnie połączyć wszystkie składniki w dużym naczyniu (ciasto bardzo mocno wyrasta). Chwilę wyrabiać - do uzyskania jednolitego ciasta. Naczynie przykryć pokrywką i umieścić w lodówce  na 2,5 do 3 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko

Praktyczna pl
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 145

pikantne, ale pięknie pachną korzennymi przyprawami. Są chrupiące i nie przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu(...)dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy 10 cm. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciemny bogaty keks 323

marki Bakalland , które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce w karmelu. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. Keks prezentuje(...)się bardzo okazale i przypomina angielskie „fruit cake”. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Love Baking Cakes” Stacie Bakes).     Składniki: Ciasto: 250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek Bakalland 5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka

Mała Cukierenka
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 119

prosty i smaczny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dekoracja powstała z marcepanu, który świetnie współgra z całością. Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm): Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 50 gram cukru pudru 150 gram masła 1 żółto szczypta soli 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie z białego maku i bakalii: 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)gram marcepanu 150 gram orzechów włoskich 200 gram migdałów bez skórki 250 gram białego maku 100 gram orzechów laskowych 100 gram suszonej żurawiny 2 jajka Dekoracja: 50 gram marcepanu Ciasto kruche Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. Nadzienie z białego maku i bakalii Połowę wszystkich orzechów siekam

Mango Papaja
Piernikowe bombki 243

przygotowanie nie jest skomplikowane, ale trzeba się zaopatrzyć w metalowe foremki w kształcie półkul (dostępne w sklepach internetowych za kilkanaście złotych). Zdecydowanie warto, polecam!  Z tego samego ciasta przygotowałam pierniczki prezentowane tutaj . Składniki (na ok. 20 szt.): 400 g mąki + ok. 1 szklanka do podsypywania ciasta pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy(...)masła 2 jajka Do posmarowania półkul: 1 białko Przygotowanie:   Masło roztopić. Wymieszać wszystkie składniki suche, następnie dodać składniki mokre, tj. przestudzone masło, miód i jajka. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je mąką. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Godzinę przed przygotowaniem piernikowych bombek wyjąć ciasto z lodówki, by się

Domowa Cookierenka Agi
korzenne ciasteczka misie / ludki z migdałami 239

wykonanie: Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypując mąką). Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Mini eklerki z bitą śmietaną 170

wykonania, ponieważ można piec je częściej - albo najlepiej w gigantycznych ilościach. Dla urozmaicenia eklerki można polać stopioną czekoladą lub przełożyć dżemem i kolejno bitą śmietaną. Poniżej przedstawiłam podstawową wersję. Ciasto: 1 szklanka wody 60-70g margaryny 1/3 łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej (około 120g)   4 jajka (duże) Nadzienie: 500 ml śmietanki 30-36%  1-2 śmietan(...)niewielkim garnuszku.  Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.   Całość ponownie postawić na ogień i podgrzewać (cały czas mieszając) przez około 3-4 minuty.  (Ciasto powinno odstawać od brzegów garnka.)  Zdjąć z ognia i ostudzić (koniecznie!).   Po tym czasie ciasto umieścić w misce i połączyć z jajkami (dodawać po jednym jajku - cały czas

Di gotuje
Wigilijna gwiazda z makiem 130

właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z  makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcj i Ciasto na Niedzielę  .  Zainspirowałam się przepisem TYM Składniki:  mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g jaja 2 szt mleko 180 ml cukier 60 g masło 30 g drożdże(...)szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia. Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło

Różowa kuchnia
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 176

śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi(...)kcal! Dla porównania łyżka jogurtu to...15 kcal. Jest różnica? :) Warto też dodać trochę musztardy, która nie tylko poprawi walory smakowe, ale także wspomoże metabolizm, dzięki nasionom gorczycy. Ciasta Chyba nie odkryję Ameryki, jeśli napiszę że nie należy z nimi przesadzać. Wiele jednak zależy od rodzaju ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników

Powiedz dietom nie
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 285

ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę kiszoną(...)nadal dusić . Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia . Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu :  Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Końcowe przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów : Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa . Wystudzoną kapustę mocno

Uwaga Babcia Gotuje
Przepyszne ciastka z maslem orzechowym 151

orzechowy, mniam, mniam mniam. Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe i jajka, dokładnie połączyć. Teraz trzeba już użyć końcówki do ucierania gęstych ciast. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto jest(...)włoskiego i uformować kulkę. Spodnią część zamoczyć w mące a górę w cukrze. Rozłożyć kulki w odstępach, stroną na której jest mąka to jest dół ciastka. Palcami lekko przydusić ciasto i formować okrągłe ciastka, ale nie za mocno, tak na grubość 0.5 cm. Można też nadać im innego kształtu, ale to jak już kto chce. Ja część ciastek wycinałam foremkami

Kuchnia Pokoleń
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 189

pieką. Dlaczego akurat ten przepis ? Od pewnego czasu, a właściwie odkąd robiliśmy ze Stasiem ozdoby z masy solnej z kawą i cynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach(...)specjalność mojego taty, więc poprosiłam go o słoiczek. Korzystając z wolnego czasu w dniu kiedy to Staś z tatą pojechali na trening piłki nożnej zabrałam się za pieczenie. Przygotowanie ciasta nie jest trudne. Czy czasochłonne ? I tak i nie. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki : szklanka mleka szklanka drobnego cukru 100 gram masła 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Niebieski kubek z kawa
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 372

przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna(...)zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam:               - 125g mąki ryżowej               - 125g mąki kukurydzianej               -   50g mąki jaglanej - 3 żółtka - 80g skrobi (mąki) ziemniaczanej - 70g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 170g

Smaczne Zdrowe
lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki 336

miodem, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałe suche składniki mieszamy w misce wraz z kandyzowaną skórka pomarańczową, wlewamy masę maślano miodową i zagniatamy ciasto (może wyjść lepkie). Następnie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż trochę podrosną. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania