Pączki z czekoladą 219Pączki z czekoladą Składniki na 14 pączków Ciasto : mąka - 0,5 kg cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 0,5 opak olej -1 łyżka żółtka - 4 szt ocet -0,5 łyżki margaryna - 62,5 g mleko -1 szkl drożdże - 50 g Nadzienie : czekolada - 13 okienek Dodatkowo cukier puder(...)żółtka, ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta
Kuchnia Danusi
Francuskie à la donuty w czekoladzie 229smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały(...)minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet po pracy :) Aaa, zapomniałabym- smakują tak wyśmienicie, że kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką
Kraina Miodem Płynąca
Pączki babuni 197standardowo na pączkach. Mój przepis był zły, przepis z książki termomixa również, wiec po ciężkich starciach wyszedł przepis własny w oparciu na tym z Ksiązki termomixa, Pączki mięciutkie pulchne, ciasto na nie pięknie wyrasta. Gorąco polecam bo pączki robi się ekspresowo. Składniki ( u mnie 22-25 średnich pączków) 50 g cukru 50 g świeżych drożdży 200 g mleka(...)kostka smalcu 1 szklanka oleju 1 opakowanie marmolady cukier puder do posypania Pamiętajmy jajka, mleko i drożdże muszą mieć temp pokojową. Dobrze spisze nam się robot kuchenny do wyrabiania ciasta. Na początku robimy zaczyn w letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru całość mieszamy dokładnie. Żółtka mieszamy z pozostałym cukrem i miękką margaryną. Do masy z żółtek dodajemy zaczyn i dokładnie
Piekielna Kuchnia Pati
Ciasto Kinder Pingui 285Kojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)piany dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy olej i mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno
Aga w kuchni
puszyste pączki na kwaśnym mleku 261mąki, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wyrośnięcia. Do osobnej szklanej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kwaśne mleko, jajka, sól, ekstrakt waniliowy, alkohol, olej oraz podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momenty gdy przestanie się lepić do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rękami formujemy koło i wykrawamy szklanką krążki
Domowy Smak Jedzenia
Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą 193warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Ja z reguły przygotowuję ją z kurczakiem, bo jest bardziej sycąca. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki 1/2 płaskiej łyżeczki soli Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Masło rozetrzeć(...)łyżką lub drewnianą pałką, dodawać po kolei: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. FARSZ: 250 g piersi kurczaka
Calzonella.com
Pizza Hawajska 191szynką i ananasem jest moją ulubiona pizzą, mogła bym ją jeść codziennie. Jest szybka do przyrządzenia i bardzo smaczna. Przyrządziłam ją z szynki z wędzarni od firmy Hańderek . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram świeżych drożdży Dodatkowo: 250 gram sera żółtego 200 gram szynki(...)cukrowa Ketchup lub sos pomidorowy Zioła do pizzy Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, sól, olej oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, miskę przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulę, wałkujemy na duże koło. Blachę wykładamy papierem
Bajeczna Kuchnia
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 252przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości lub na nieco odmienne śniadanie/kolację. Tak w ogóle kiedyś wcale nie kupowałam ciasta francuskiego. Wydawało mi się, że go nie lubię ;) bo nie próbowałam... A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce - idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek(...)konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze się trzymał. Było i szybko, i pysznie :) od tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko dusza zapragnie :) P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia... ;) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego
Kolorowy Przepisownik
Domowa, miękka i elastyczna tortilla pszenna 961szkoda kupować i truć się chemią! Ci, którzy chcą być fit i unikają mąki pszennej wystarczy zamienić ją na pełnoziarnistą, wtedy też należy ciut zwiększyć ilość gorącej wody, by ciasto dobrze się wyrabiało. Wałek więc w dłoń i do roboty, a potem cieszyć się smakiem- wypchanej po brzegi Waszymi ulubionymi dodatkami- tortilli :) Przepis zaczerpnięty z bloga Vegazone . 9 sztuk(...)oliwa z oliwek- 3 łyżki * sól- 1/3 łyżeczki * wilgotna ściereczka bawełniana Mąkę wyrobić z gorącą wodą (zagotowana i odstawiona na 1 minutę), oliwą i solą na gładkie i elastyczne ciasto (im dłużej ciasto jest wyrabiane, tym lepiej). Dokładnie przykryć folią spożywczą i odstawić na około 10 minut. Kolejno ciasto podzielić na 8 części, z czego każdą należy rozwałkować (ciasto jest
Kraina Miodem Płynąca
Chleb z ryżem 196ugotowanego białego ryżu ok. 2 50 ml ciepłej wo dy Ugotować ryż i wystudzić.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać ryż i powoli wlewać wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę(...)instrukcją na opakowaniu, rozetnij woreczek i odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól i drożdże. Dodaj wystudzony ryż. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Zagniataj jeszcze przez 5 minut, po czym wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzenie
Pączki bez Smażenia z Piekarnika 1395marmolada do nadzienia cukier puder do posypania gotowych pączków Link do filmu z przygotowania: Pączki bez smażenia z piekarnika https://www.youtube.com/watch?v=US5YbEB1PYo Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam dłonią tak aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto w misce nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut w chłodne miejsce aby odpoczęło(...)minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i je rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów - aby łatwiej ciasto było rozwałkować wałek smaruję mąką i podsypuję blat mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy około 8 centymetrów (foremką lub szklanką). Na każdy krążek ciasta nakładam odrobinę dżemu i zlepiam jak sakiewkę tworząc kulkę i układam na blasze wyłożonej papierem
Uwaga Babcia Gotuje
Makowiec z jabłkami 188Składniki na ciasto mąka pszenna, 250g masło, 125g cukier, 120g żółtka, 2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto(...)łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę
Gotowanie moimi oczami
Pizza misz masz... 166Dzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze! A więc do dzieła! Składniki na ciasto; 2,5 szkl. mąki pszennej 10 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy(...)wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na parę minut. Po tym czasie rozczyn w "dołku" powinien urosnąć. Delikatnie mieszamy a następnie ugniatamy kilka minut ciasto. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Pomidory obieramy ze skórki ( kroimy krzyżyk na czubku pomidora, zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach odcedzamy
Radość kipiąca uśmiechem.
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 247sosu "pól na pół" od Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska łyżeczki soli(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również
Apetyczna babeczka
Chałka 242warto zatroszczyć się o pyszności na sobotni poranek. Może własnoręcznie zapleciona chałka? Składniki: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka Ciasto na chałkę: 450 g mąki pszennej 100 ml ciepłej wody 1 jajko + 1 do posmarowania 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka: 60 g mąki(...)ciepłym miejscu. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, a zaczyn zwiększyć swoją objętość. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak), aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Smakowity Blog Kulinarny