mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody(...)wysmarowania formy np. taka Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę by wyrosło (podwoiło swoją objętość), następnie zwilżam dłonie oliwą z oliwek i przekładam ciasto (do wysmarowanej oliwą z oliwek) formy, delikatnie rozciągając
Mango Papajaskładniki na ciasto naleśnikowe: 210 g mąki 2 jajka 250 ml mleka 125 ml wody mineralnej, gazowanej 1 szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Mleko, sól oraz jajka mieszamy. Dodajemy mąkę oraz wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. składniki na farsz
Domowy Smak Jedzeniaorzechy, pestki słonecznika, marmolado lub powidło, wiórka kokosowe białko wykonanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy cisto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Część pozostawiamy
Domowy Smak JedzeniaCórcia tuż po siódmej i zaraz zakasałam rękawy! Powstały wspaniałe maślane ślimaczki z pysznym nadzieniem. Przepis znaleziony na blogu Pistachio :) Bułeczki kardamonowe z marcepanem i kokosem ciasto: 150 g masła 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży lub 1 torebka (7 g suszonych) 2 szczypty soli 80 g cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski wsypujemy cukier, mąkę, kardamon i sól. Mieszamy. Dodajemy jajko i mleko z masłem oraz drożdżami. Całość wyrabiamy mikserem ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40-50 minut. Składniki nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1 l mleka 500 gram ugotowanej przetartej dyni 1-2 łyżki miodu cynamon cukier waniliowy 1 łyżka masła ponadto 1 jajko mąka - tyle aby ciasto było gęste odrobina mleka sól Wykonanie: W garnku gotujemy mleko razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę oraz(...)odrobinę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest płynne dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleko. Łyżeczkę maczamy w zupie dyniowej, nakładamy ciasto na łyżeczkę i wkładamy do mleka. Całość dotujemy ok 5 minut. Smacznego
kgwjanczewoszklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Składniki na ciasto: mleko, wodę, mąkę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, bazylia) mieszamy (przyprawy dodajemy aby ciasto było wyraziste), jeżeli uznacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki, a jeżeli będzie zbyt gęste – mleka(...)bądź wody. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Ja jej nadmiar z patelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić pieczarki i dusić 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec zdjąć pokrywkę z patelni i smażyć aż woda z patelni wyparuje. Ostudzić
Ania i Marcin gotująOryginalnie ciasto na samosy powinno być zrobione na bazie z mąki z ciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy(...)smażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają im ten niesamowity orientalny smak a smakują niesamowicie - polecam! SAMOSY łatwe ok 1 h ok 10 sztuk Składniki ciasto: 1/2 kg mąki z ciecierzycy - u mnie pszenna gorąca woda sól 1 łyżka oleju nadzienie: 4 ziemniaki 2 garści marchewki z groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam
sierotka maRysia w kuchnismażymy często mieszając ok 10-15 minut. Kapusta jest przepyszna z samym chlebem ale idealnie tez się sprawdzi jako nadzienie tartaletek Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła łyżeczka soli 2 jajka kapusta z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Mąkę wsypujemy na stolnice lub do głębokiej miski dodajemy pokrojone w kosteczkę masło(...)sól i jedno jajko. Delikatnie zagniatamy palcami mąkę rozcierając ją z masłem - gdy składniki zaczną się łączyć zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, zawijamy z folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Odcinamy 1/3 ciasta i odkładamy do lodówki. Resztę ciasta wałkujemy na grubość ok 1-2 mm i wykładamy nim foremki to tartaletek (dno i boki) - nakłuwamy je widelcem
sierotka maRysia w kuchnismakował z malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek. Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można dodać(...)mniej) budyń śmietankowy 2 jajka 2 szklanki jeżyn Pianka kokosowa 3 białka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. dzielimy je na 2 części. Jedną wykładamy blaszkę a drogą wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki. Ucieramy masło z cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy proszek
sierotka maRysia w kuchnikolejny dyniowy przepis ( wiem wiem , jest tu ich już sporo , no bo przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki , kopytka , naleśniki , placuszki i zupę … ). Ale takich pierogów jeszcze nie ma! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli. Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili – takie(...)połączenie sprawia, że pierogi nie tylko świetnie smakują, ale też rewelacyjnie pachną! Są idealnym pomysłem na sycący, jesienny obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * dynia – 200 g * ugotowana, biała fasola
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis, o który wiele razy byłam już proszona przez moich znajomych. Dlaczego? Bo jest to ciasto uniwersalne - o czym zaraz napiszę więcej i bardzo łatwo się je robi. A takie przepisy lubicie najbardziej, prawda? Dlaczego wszystko jedno? Bo smakuje wspaniale wszystko jedno z czym! Bo można je zrobić bez żadnych dodatków - wtedy uzyskacie maślane(...)ciasto do kawy, taką babkę - nie babkę. Bo można dodać do niego prawie wszystkie owoce - jabłka (jak u mnie dzisiaj), gruszki, śliwki, co tylko zechcecie. Zawsze smakuje dobrze i doskonale się upiecze. :) Czy już lubicie ten przepis? :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 82% (200 gramów) 4 całe jajka 1 cukier z prawdziwą wanilią
Garniec MagalieZapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było(...)nudno, tym razem ciasto upiekłam w foremce babkowej z nadzieniem z powideł śliwkowych. Babeczka miała ogromne powodzenie! Składniki: 325 g mąki orkiszowej jasnej 630 130 g puree z dynii 90 ml mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 60 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki śmietany kremówki słoiczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biszkoptowa rolada z jabłkami... Wiórki soczystych jabłek. Otulone ciastem biszkoptowym. Oprószone cukrem pudrem. Proste, szybkie i pyszne ciasto. Polecam! Składniki: 4 jaja; 1/2 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 5 średnich jabłek. Dodatkowo: Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do oprószenia ściereczki; Cukier puder do oprószenia rolady. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Jabłka umyć(...)mikserem na najniższych obrotach). Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć równomiernie starte jabłka, a na jabłka równo wylać ciasto biszkoptowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć (papierem na wierzchu) na wilgotną, oprószoną cukrem wanilinowym
Gospodyni MiejskaSezon na dynię trwa w najlepsze! Jest ona dostępna po prostu wszędzie. Pierwszy raz użyłam jej robiąc sernik. Z pewnością nie będzie to ostatnie podejście do ciasta, które jest bardziej wytrawne niż słodkie. Co jest również ważne, spód tworzą ciasteczka korzenne, które intensyfikują smak całego sernika. Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła(...)cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch ciasta dodajemy powidła śliwkowe, które tworzą śliczne nieregularne kształty. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 120 st. i pieczemy kolejne 120 minut. Ciasto najlepiej schłodzić
Ania i Marcin gotująwiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci. *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej(...)końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty. Połowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Wystudzić i utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia