ciasto - 162907 przepisów (strona:2662/10861)

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 135

długo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń 150 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 50 g mąki(...)pszennej 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka cukier puder do dekoracji A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem, a następnie zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń. Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać mąkę i cukier, rozmieszać wszystko

Kuchnia w opałach
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 196

ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem(...)użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy

Grunt to przepis!
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 181

perfect for that kind of meeting – everybody gets its own hill of fried pancakes, filling and invitation to work Not work actually, cause cooking is only fun! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej 1-2 jajka 1 szklanka mleka woda gazowana olej do smażenia Farsz szpinakowy: 1 opakowanie szpinaku (u mnie tym razem mrożony – 450 g) 1 opakowanie(...)frozen) 1 package feta cheese (270 g) 1 medium onion 2-3 cloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki

Martyna Cooks
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 718

migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, prawdziwie paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie(...)później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać same jajka, a pod koniec dodać inne mokre składniki

PaleoSMAK
Tureckie pizzerki z mięsem. 306

taka propozycja w wersji mini. Wystarczy jedna i głód zaspokojony no i ta satysfakcja ,że się ją zrobiło w domu a nie ... zamówiło z pizzerii. Składniki na ciasto; 40 dag mąki  pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa(...)pominąć) 2- 3 łyżki oleju Dodatkowo; 15 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie; Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i oliwę a na końcu wlewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto (wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać że jest jej za dużo) Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około pół godz. Pomidory sparzamy wrzątkiem

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka Zebra 190

się udało) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki kakao 2-3 łyżki mąki do jasnego ciasta Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie(...)wlać małym strumieniem olej i dalej miksować. Dodać aromat, oranżadę, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej części mąkę. Wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać mąką.  Wlewać na środek tortownicy po 3 łyżki ciasta na przemian, raz ciemne raz jasne aż do wyczerpania ciast. Czynność tę wykonywać dość szybko

na moim stole...
Rustykalne ciasto z nutą egzotyki 205

miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło i wcześniej przyrumieniony sezam - szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki(...)jabłka, banany i ananasy. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut do zarumienienia. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
szarlotka sypana 153

drugą część suchych składników, wykładamy pozostałe jabłka, wyrównujemy, oprószamy je cynamonem i przysypujemy ostatnią częścią suchych składników. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 min. Szarlotkę możemy podawać na ciepło jak i po przestygnięciu (inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek

Domowy Smak Jedzenia
Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith 183

inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę .     Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) - 1/4 szklanki drobnego cukru(...)cukrem, dodajemy wodę różaną. Chwilę miksujemy robotem, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy rózgą. Jabłka posypujemy galaretką w proszku, na którą wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na czystą ściereczkę, odwracamy jabłkami do góry, zdejmujemy papier

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka Ślimaczki 162

Fajnie wyglądające, a zarazem całkiem smaczne kruche ciasteczka. Niby nie wyróżniające się specjalnie smakiem, a jednak błyskawicznie znikają ze stołu. Przepis znaleziony  tutaj . Składniki na jasne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Składniki na ciemne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła(...)cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 g kakao 2 łyżeczki kawy Inki 30 ml likieru kawowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier kawowy i Inkę

Słodka Kraina Wypieków
Pierniczki nadziewane 167

Pyszne, miękkie pierniczki nadziewane musem śliwkowym z ciasta na piernik dojrzewający staropolski. Pierwsza porcja została zjedzona w mgnieniu oka, nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je sama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie(...)przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta

Mango Papaja
Miękkie pierniczki 370

czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko i wystudzona masę. Wyrobić całość na gładkie ciasto , najlepiej drewniana łyżką. Przykryć i odstawić najlepiej na cała noc w chłodne miejsce  . Ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu stwardnieje .  Następnego dnia ciasto dzielimy na kilka części(...)papierze do pieczenia , podsypując obficie mąką. Grubość na jaką będziemy wałkować zależy od tego jakiej grubości ciastka preferujemy.  U mnie było to ok 4-5 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty , usuwamy nadmiar ciasta a papier z wyciętymi piernikami przenosimy delikatnie na blaszkę. Pieczemy ok 10 min w 180'C do lekkiego zrumienienia ,Z wierzchu , gdy naciśniemy palcem

Malinowa Kawiarenka
drożdżówki z serem i marmoladą 167

cukru pudru, łyżkę mąki i drożdże. Rozmieszać i odstawić na kwadrans. Masło rozpuścić. Kiedy drożdże ruszą wlać rozczyn do przesianej mąki, dodać resztę cukru pudru, sól i jajko. Wyrabiać ciasto powoli dolewając wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie się odklejać od ścianek miski przestać wyrabiać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.  W tym czasie przygotować nadzienie(...)wymieszać z jajkiem, cukrem i budyniem. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta 10 kółek naczyniem większym od szklanki, np. kuflem. Resztę ciasta podzielić na 20 wałeczków. Na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem ułożyć kółeczka z ciasta. Po dwa wałeczki zaplatać wokół siebie i ułożyć wokół kółka zostawiając miejsce na środku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe krakersy serowe 208

łyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody dodatkowo opcjonalnie: sól do oprószenia wykonanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka lub zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy jak najcieniej się da. Przy pomocy noża

Domowy Smak Jedzenia
piernik tygodniowy mojej Babci 201

ogromnym sukcesie jaki osiągnął w mojej rodzinie piernik sześciotygodniowy postanowiłam spróbować innej wersji tego ciasta. Zdobyłam przepis mojej Babci na piernik tygodniowy, czyli dojrzewający krócej. W sumie to oba nieznacznie się od siebie różnią składnikami więc spodziewałam się, że po upieczeniu efekt też będzie podobny. Jednak jak dla mnie to te dwa ciasta to zupełnie różne pierniki ale nie powiem(...)zwarty, miał inną konsystencję i bardzo przypominał popularne ciasteczka Katarzynki. Zawiera mniej miodu, przez co po upieczeniu nie jest tak twardy jak piernik sześciotygodniowy. Wydaje mi się, że gdyby ciasto leżakowało dłużej to stawało by się coraz bardziej podobne do staropolskiego. Jest to "ratunkowa" wersja dla tych, którzy zapomnieli nastawić ciasto na piernik sześciotygodniowy.  Składniki (podaję połowę oryginalnej porcji

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia