uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu. Tutaj (klik) znajdziecie także inne przepisy na słodkości z ciasta ptysiowego. Składniki na 12 dużych sztuk: na ciasto: szklanka wody szklanka mąki pszennej 125 g masła 4 jajka na nadzienie: 600 ml śmietanki kremówki 2 opakowania zagęstnika do śmietany(...)łyżki cukru pudru + do posypania Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzygotowanie tego ciasta jest tak banalne, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko. Zrobienie go zajmuje pięć minut, później tylko do piekarnika i gotowe. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe a najlepsze są chrupiące przypieczone boki. Zjedliśmy je na kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka. *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na ciasto: 260 g mąki 4 jajka(...)pieczenia dodatkowo: 4 jabłka 100 g rodzynek łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i przesypać cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na to ciasto od jakiegoś czasu krąży w internecie i jest dość popularny. A że kocham kokos postanowiłam też się skusić i spróbować go upiec. Przerobiłam proporcję, bo chciałam uzyskać ciasto wyższe niż w oryginale ale nie spodziewałam się, że wyrośnie aż takie duże. Dla czekoholików i wielbicieli kokosu to na pewno przepis wart wypróbowania. *tortownica(...)Składniki: na kulki serowe: 250 g twarogu 50 g kokosu 50 g cukru 3 łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej 4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto francuskie jest świetnym rozwiązaniem gdy potrzebujemy czegoś słodkiego na ostatnią chwilę. Często korzystam z niego dodając najróżniejsze dodatki i owoce. Jesienią bardzo lubię połączenie gruszek z serem i jak się okazało fajnie to współgra też z ciastem francuskim. Takie ciastka można też zabrać ze sobą na wycieczkę czy do szkoły jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek. Składniki na 6 sztuk: arkusz(...)ciasta francuskiego 200 g twarogu półtłustego 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + do posypania 2 gruszki szczypta cynamonu Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem pudrem i cynamonem. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów, w połowie wyciąć foremką otwory. Na kawałki ciasta bez dziur nałożyć po łyżce sera i ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej(...)pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dużą ilością sera imeruli lub dowolnego innego sera(...)Chaczapuri adżarskie Do miski wlej ciepłą wodę i rozpuść drożdże z 1 łyżeczką soli. Wsyp doń mąkę, wymieszaj i zacznij wyrabiać. Po 5 minutach wlej oliwę i kontynuuj wyrabianie ciasta. Powinno być miękkie i sprężyste. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej wody. Wyrobione ciasto wstaw z powrotem do miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
Food SquareZaczyn odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypać mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszać. Dodać zaczyn oraz pozostałe mleko i letnie rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętosć. Następnie do ciasta dodać rodzynki i ponownie(...)wyrobić. Ciasto podzielić na w miarę równe porcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się aby nie było rodzynek na wierzchu. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 19 sztuk. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły. Gdy bułeczki podrosną posmarować
Monia miesza i gotujeBardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu - zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm) 500 g śliwek 2 szklanki mąki kostka masła (200g) 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami mąkę na przemian z masłem. Dolewamy olejek waniliowy i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Moje Kuchenne Rewelacjeoryginale kruszonka powinna być zrobiona z cukru, mąki pszennej i zimnego masła - w równych proporcjach wagowych (czyli np. po 100 gramów masła, mąki i cukru). Ja wykorzystałam resztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest to klasyczna kruszonka, ale ważne, że smakuje tak samo pysznie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego(...)szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości
Codzienna kuchnia niecodziennatarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą. TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI Składniki na Ciasto( 2 szt) 3 Szklanki Mąki 2 jajka 4 łyżki zimnej wody 200 g zimnego masła 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazyli 1/2 łyżeczki soli Składniki(...)łyżeczka cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazyli i majeranku oliwa z oliwek Dodatkowo: Świeże liście szpinaku Domowy sos czosnkowy Sposób Wykonania: 1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą. 2. Z ciasta formujemy dwie kule. 3. Kule oklejam folią spożywczą, a następnie wkładam do lodówki na 30 minut. 4. Suszone Pomidorki kroję
Gotowanie Patkidwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca(...)migdałami Toscabullar ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 szczypty soli 1 jajko 420 g mąki pszennej typu 550 nadzienie: 55 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 55 g mielonych migdałów wierzch tosca: 50 g masła 90 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mleka
Dzieje kuchennej WiewiórySezon grzybowy w pełni, a ja zapraszam Was na grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru(...)łyżki cukru pudru, 1 mały kieliszek ajerkoniaku, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, Dodatkowo: 3 łyżki suchego maku, białko PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części. 2. Dwie części ciasta rozwałkowuję na grubość
Tradycyjna kuchnia Kasicukier puder Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać pokrojone masło i jajko. Szybko połączyć składniki, dodając maślankę, by całość się zlepiła. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie umyć gruszki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić owoce na paski grubości(...)Ciasto rozwałkować, formując z niego koło. Przełożyć je na formę do tarty i jeszcze palcami porozciągać, by ciasto nachodziło na brzegi formy. Wyrównać te brzegi. Na cieście rozsmarować serek. Ułożyć na nim plastry gruszek. Piec w temp. 200 stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest
Weekendy w domu i ogrodziejeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom. Chleby piekły dzisiaj również Mopsik , Mirabelka , Lejdi , Emilia i Martynosia(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml wody i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i sól, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić przykryte ściereczką na 1 godzinę. W tym czasie masło na nadzienie rozpuścić i przestudzić. Wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołożyć kawałki łososia. Smażyć dosłownie chwilkę, tylko lekko powinien się zarumienić i ciągle musi być surowy w środku. Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić. Użyłam gotowego ciasta kruchego, czasami trzeba sobie ułatwić. Był to płat ciasta kruchego, tylko trzeba go rozwinąć i jest gotowe do użytku. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem i wyłożyć połową ciasta kruchego(...)Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu mozzarella i cebulka i dodatkowo kwiatki kalafiora. Drugą częścią kruchego ciasta przykryć dokładnie wszystkie składniki i zlepić brzegi. Górę wysmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. U góry ciasto musi być ładnie zarumienione
Kuchnia Pokoleń