ciasto - 162322 przepisów (strona:2666/10822)

Drożdżówki z serem i owocami 115

malinami. Przepis z moimi minimalnymi modyfikacjami pochodzi ze strony kasia-gotuje.pl . Polecam - szczególnie, że na drugi dzień są równie dobre !:) Składniki na 12 drożdżówek : Ciasto : 550g mąki pszennej typ 650 (użyłam takiej jaką miałam w szafce :P czyli tortowa pszenna typ 450) 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 jajka 250ml letniego mleka 20g drożdży(...)wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione letnie masło, wszystko jeszcze raz mieszamy. Wyrobione ciasto nakrywamy specjalną pokrywką (jeśli nie robimy w misce wystarczy ręcznik kuchenny) i czekamy aż wyrośnie - podwoi objętość. Ja wstawiam miskę do ciepłej wody i czekam ....W misce tupperware trwa

cucinare
Orzechowiec 134

Orzechowiec jest ciastem na każdą porę roku, co więcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru(...)opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa : Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ciasto : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, które wykładamy w dwie jednakowej wielkości formy wyłożone papierem do pieczenia. Orzechowa warstwa : Masło z cukrem

cucinare
Szarlotka z mąki krupczatki 108

Szarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier

cucinare
chleb wileński 194

osiem łyżek  zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, powidła ( powinny byś rzadkie bez kawałków owoców),kminek, oraz sól, całość mieszamy  łyżką dodając(...)tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki ( inaczej ciasto się "nie podniesie"). Tak wyrobione ciasto  wyrabiamy na dwa bochenki i układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, posypujemy

Miód i pieprz
Tarta z owocami na kremie panna cotta 209

cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Jak najszybciej utrzeć, żeby masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto(...)rozwałkować i wylepić nim formę posmarowaną masłem, a dno placka nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec aż ciasto się lekko zrumieni (potrwa to ok. 20 minut), po czym wyjąć i wystudzić. W czasie, gdy ciasto będzie stygło, przygotować krem. Do wrzątku dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Przelać do małego garnka i doprowadzić do wrzenia

W SMAK
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 173

byłabym sobą gdybym nie nakombinowała.... Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu  Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej(...)chili 20 dag świeżych kurek 15 dag sera żółtego 3 łyżki oleju 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą. Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 192

Coocking wiadereczko olbrzymich jeżyn to nie mogliśmy zmarnować takich fantastycznych owoców i przygotowaliśmy nowy przepis To kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową(...)gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą

Kuchenne Wariacje
Kruche ciasto ze śliwkami 116

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier(...)wanilinowy 1/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Składniki ciasta kruchego zagnieść szybko (ja to robię w mikserze) i rozłożyć rękami na blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort Jagodowo – Cytrynowy 127

następują po. Walizki porozrzucane po całym mieszkaniu, sterta prania, wszystko nie na swoim miejscu, pusta lodówka…itp. Odcinając się choć na chwilę od tego powakacyjnego galimatiasu przygotowałam przepyszne ciasto ala torcik. Zamknęłam w nim odrobinę lata. Przywiezione z Polski leśne jagódki idealnie wpasowały się w całość wypieku. Trzy cytrynowo – jagodowe, ucierane biszkopty smakują przepysznie. Są mięciutkie, rzekłabym wilgotne(...)długo pozostają świeże. Krem śmietankowy, którym przełożone są blaty ciasta nadaje całości lekkości i kusi by sięgnąć po kawałek więcej. Jeśli macie dostęp do świeżych lub zamrożonych już jagódek to wypróbujcie koniecznie. Idealne ciasto na zakończenie letniego sezonu Składniki na ciasto: 230 g masła 250 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Made By Mom And Son
domowe bułeczki orkiszowe 148

drożdży 300 g maślanki 25 g masła, roztopionego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnią maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy białkiem lub wodą, nacinamy je, opcjonalnie posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne 160

sezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :) SKŁADNIKI (40 cm x 23 cm) 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 3 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku(...)trzepaczki lub łyżki łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tylko do połączenia składników. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek jedna przy drugiej, skórką do dołu. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka.  Studzimy

DefinicjaSmaku
SZARLOTKA 143

Składniki: Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1,5  kg jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę)  cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć(...)tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.  Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto

Ciastka - domowe słodkości
Rogalsy 199

tego słynnego świętomarcińskiego rogalika.  Ostatnio przepełnia mnie ambicja kulinarna, więc stwierdziłam, że dam radę.  I owszem! Nieskromnie powiem, lepsze  niż te z certyfikatem. Składniki na ciasto: 40 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej tortowej paczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki na masę: 1 i 1/2 szklanki(...)całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na jakieś 15 min. Gdy drożdże już ruszą z robotą, to przesiewamy do naszej miski mąkę. Dodajemy żółtka i miękką margarynę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (na grubość ok 0,5 cm) usiłując utrzymać prostokątny

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania