ciasto - 162322 przepisów (strona:2655/10822)

Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 189

Miały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa i świetnie zastepuje nawet mąkę tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo(...)prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego

Kto ugości moich gości?
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 151

mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, cztery łyżki oliwy ( dwie zostawiamy do smarowania ciasta), mleko, dodajemy posiekane nożem oliwki,  łyżeczkę soli, oraz resztę wody( letniej) z wymieszanymi w niej drożdżami. Całość mieszamy z początku drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie(...)składniki i wyrabiając lekkie, elastyczne ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wyrobione  ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Misę nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej półtorej godziny.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co  trzykrotnie, za każdym razem

Miód i pieprz
paluchy wiedźmy 1674

zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie obieramy ze skórki i przepoławiamy wzdłuż. Wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy paluchy (grubości(...)blaszką do lodówki na ok. 15 min.. a następnie pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy lukrem. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo

Domowy Smak Jedzenia
smaczne z wiśniami śmietaną ucierane łatwe ciasto... 181

wanilinowy, miekką palmę utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być "zważona" wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką na cieście gęsto poukładać wypestkowane wiśnie wiśnie mogą być z kompotu dobrze odsączone, mrożone i odmrożone na durszlaku... piec w 200 C około 40-45 minut(...)suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystygnięcia śmietanę 30% zimną ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, rozsmarować na wierzchu ciasta, szprycką zrobić dekorację, położyć kilka wiśni, schować do lodówki - ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 144

moim blogu. Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów. Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-) Składniki ciasto: kostka masła 1 jajko około 5 dag /pół kostki drożdży 2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki  dodatkowe: pół kostki(...)blat i dodałam jajko. Można dodać jej trochę więcej. Pokroiłam miękkie masło. Wlałam wyrośnięte drożdże. Składniki wymieszałam. Wsypałam część ziół prowansalskich i soli. Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło. W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce: masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku. Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam ale nie za bardzo

potrawyregionalne
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 155

Tarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze(...)mąkę do miski. Rozmieszałam ją z cukrem pudrem. Miękkie masło pokroiłam na kawałki i dodałam do mąki. Ucierałam składniki. Wkropiłam aromat waniliowy i wbiłam jajko. Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć

potrawyregionalne
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 156

Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach(...)garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło  wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę.  Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia  kwadratów o wymiarach około

potrawyregionalne
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 155

Mój jogurt przeszedł najważniejszy dla mnie test czyli masa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie(...)wiele wariacji na temat quiche Ps. Można iśc jeszcze bardziej na łatwiznę, i zamiast zagniatać ciasta wykorzystać chleb, odciąć skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek

greenscarf
Szarlotka z kratką 254

Jesienią dosyć często piekę ciasta z jabłkami ale jakoś tak się złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g masła(...)pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu az składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść w kólkę. Podzielić na 4 cześci, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta owinąć folią

Ala piecze i gotuje
piernik ze śliwkami 125

piernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny.  *tortownica(...)łyżka płatków migdałowych Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i  przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać ciastem. Piec około 50 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
melba dyniowa 134

Melba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd) . Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje.  *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni(...)Brzoskwinie odsączyć z syropu. Syrop przelać do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Spód ciasta umieścić na paterze i zapiąć obręcz tortownicy. Rozsmarować połowę kremu i wyłożyć brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ciastem. Odłożoną masę dyniową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szarlotka ze skórką pomarańczową 134

szarlotka dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i dużej ilości cynamonu jest bardzo aromatyczna i ma nieco egzotyczny posmak. Czasem wystarczy dodać jeden mały składnik, żeby nadać ciastu nowy smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 1 szklanka cukru Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowa pizza 150

upomniała. Wiem, że to nie jest super zdrowe jedzenie, ale od czasu pozwalamy sobie tak pofolgować. Dziś wyszła mi w smaku idealna, nawet lepsza niż kupiona.  Podaję proporcje ciasta na dwie pizze średnicy około 28 cm. Ilości dodatków nie podaję, bo każdy lubi po swojemu mniej lub więcej.  Składniki: na ciasto: 225 g mąki 2 łyżki oleju(...)letniej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g drożdży świeżych na wierzch: ketchup do posmarowania ciasta mozarella szynka kolorowe papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto podwójnie czekoladowe z mandarynkami 159

Miałam zamiar upiec proste ciasto czekoladowe bez dodatków, z samą polewą z czekolady. Ale znowu w trakcie pieczenia pokombinowałam i dodałam mus czekoladowy, galaretkę i mandarynki. Cytrusy właściwie  przez cały rok mogą dla mnie nie istnieć ale jesienią uwielbiam mandarynki, które przypominają mi o zbliżających się świętach. Bo zimowe święta pachną mi właśnie mandarynkami. Do świąt jeszcze daleko, więc(...)wrócę do tematu tego ciasta. Czekoladowe wilgotne ciasto i czekoladowy mus na pewno będą gratką dla czekoholików. A zwykłe czekoladowe ciasto pojawi się następnym razem. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto  (źródło) : 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pierniczki alpejskie z powidłami 158

tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne.  Inspiracja Składniki: 250 g mąki(...)cukrem na pianę i ubijając dodać żółtka. Następnie miksując dodać przesianą mąkę, masę miodową i śmietanę. Wszystko razem zmiksować. Miskę nakryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby ciasto zgęstniało. Następnego dnia ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i podzielić na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł w odstępach takich, aby pomiędzy nie zmieściła się foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania