obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy
MyCookBook.pltarta cukier Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były jeszcze lekko ciepłe odstawiamy je, aby wystygły całkowicie. Do ziemniaczanego puree dodajemy przesiane mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i chwilę wyrabiamy powstałe ciasto
MyCookBook.plkrewetek świeżych by "nabrały" smaku. Paprykę, cebulę, kumin, czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo soli, ledwie szczyptę). Mielimy również oddzielnie suszone krewetki nie zapominając wcześniej je oczyścić z "pancerzyka". Bierzemy duży wok lub głęboką patelnię, która pomieści nam nasze składniki. Wrzucamy kurczaka, zmiksowane przyprawy, zmiksowane orzeszki oraz krewetki
Smaki Brazyliichodzi o to, by mak nam nie uciekł. Pozostawić na godzinę do dokładnego odsączenia. Orzechy, migdały, rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Orzechy obrać w miarę możliwości ze skórki. Przez maszynkę do mielenia przepuścić na sicie o drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżki rum, 4łyżki żurawina, 2-3 łyżki migdały siekane, 2-3 łyżki czekoladowa posypka Przygotowanie Godzinę wcześniej wyjmujemy margarynę z lodówki, musi być bardzo miękka. Składniki z "bazy" mielimy w malakserze, przesypujemy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy wszystko w całość. Zamiast alkoholu można dodać aromat rumowy w wersji dla dzieci. Z masy formujemy małe kulki i obtaczamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki otręby różne, 3 kopiaste łyżki jajko, 1 sztuka proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki sól, 1/3 łyżeczki mleko, około 100ml Przygotowanie Otręby mielimy w malakserze tak długo aż powstanie z nich mąka. Przygotowujemy plastikowy pojemniczek okrągły lub prostokątny, o pojemności około 300g. Do pojemniczka wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia i sól, rozbijamy porządnie widelcem lub mątewką. Dodajemy mąkę
Gotowanie moimi oczamikaszka manna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Przygotowanie Przygotowujemy spód sernika. Przepis na formę około 22cm. W malakserze mielimy drobno herbatniki. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Składniki mieszamy, wykładamy na dno formy, wyrównujemy i mocno dociskamy. Formę wkładamy na godzinę do lodówki. Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Gotowanie moimi oczaminaleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony
Gotowanie moimi oczamimąka pszenna, 1/2 szkl sól, pieprz bułka tarta lub mąka, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na odrobinie oleju. Ziemniaki tłuczemy lub mielimy w maszynce. Dodajemy cebulkę, jajko, sól i pieprz, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kotleciki dowolnej wielkości, panierujemy w bułce tartej lub w mącę. Smażymy
Gotowanie moimi oczamikości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę
Darcia w kuchniJeszcze zanim założyłam tego bloga, kilkanaście razy słyszałam na przestrzeni lat: „Ej, Karo, idź do Masterchefa!”, „Weź udział w ‘Ugotowanych’!”, „Idź do lokalnej TV, będziemy mieli drugą Nigellę”! Czemu nie zobaczycie mnie w TV i dlaczego nie zostanę kopią zapasową Nigelli? Do ‘Ugotowanych’, będących kalką angielskiego ‘Come Dine with Me’, dostałam już dwa zaproszenia i z uporem maniaka będę
Karo in the Kitchenodstawiamy na chwilkę, obieramy ze skórki. Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy orzechy i rozdrabniamy. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min., do napęcznienia. Następnie osączamy i mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy
Domowy Smak Jedzeniadziecko będzie najlepsze we wszystkim co robi. Ma mieć najlepsze oceny, dostać się do najlepszego gimnazjum/liceum/najlepszy kierunek studiów na prestiżowej uczelni. Przecież wszystko ma. Przecież „ja tyram, żeby on/ona mieli to, na co ja nie mogłem sobie pozwolić w ich wieku”. Druga, to obojętność, ignorancja, brak czasu. Nie znam mojego dziecka, ona/on ma własny świat, swoich kolegów, przecież dorasta
Szybko Tanio Smacznieminut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z odciśniętymi kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju sól, pieprz do smaku 1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania farszu. 2. Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 3. Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce
Gotowanie...to proste !