deserowej 30 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Orzechy prażymy przez kilka minut na patelni, następnie wkładamy je do ściereczki i turlając pozbywamy się z nich skórek. Po wystudzeniu mielimy je na drobno w blenderze. Czekoladę kruszymy, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy zmielone orzechy. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka
Marder&Marder Manufacturegrzybami – Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie z odrobiną soli. Odcedzić, pokroić w kosteczkę. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać grzyby. Ostudzić, zmielić w maszynce do mielenia mięsa (ewentualnie farsz może pozostać w formie pokrojonej w kosteczkę, ale ja zdecydowanie wolę farsz zmielony). Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól, wymieszać, wlać wodę. Przemieszać ciasto łyżką (ewentualnie dodać
Kulinarne Przebojekaszy gryczanej : Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką
Uwaga Babcia Gotujecukier puder, jajka i żółtko, miękkie masło, aromat i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. W maszynce do mielenia mięsa montujemy "ciastkownik". Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy do maszynki i delikatnie odbieramy uformowane paski ciastek. Kroimy na dowolną długość, układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Maminek kulinarnymąką pszenną (najpierw ją przesiewamy ), wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy kółka. Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Dodajemy jajo, czosnek sprasowany , sól i pieprz mieszamy. Wlewamy 2 łyżki wody. Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku. Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy
Różowa kuchniaprezentem lub dodatkiem do prezentu dla Waszych Bliskich :) SKŁADNIKI (na 50 sztuk): 500 g mąki pszennej 170 g migdałów zmielonych na mąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy
Słodko-Słony Świat Ilonyjednodniowego marchewkowo-selerowego - 110g ekologicznej mąki żytniej typu 720 (chlebowa) SYMBIO - 50g płatków owsianych (lub mąki owsianej) - 1 łyżka oleju (rzepakowego) - szczypta sody (można pominąć) - szczypta soli Płatki owsiane mielimy na mąkę. W dużej misce, przy pomocy malaksera/blendera mieszamy ze sobą wszystkie składniki do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na patelni na średnim ogniu, w miarę możliwości bez użycia tłuszczu
Be Fit Be Strongjajka 1 łyżka pieprzu cytrynowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Halibuta filetujemy, usuwamy skórę i razem z cebulą mielimy. Mięso doprawiamy pieprzem cytrynowym, formujemy kotlety. Marchewki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą „oblepiamy” kotlety rybne. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
R'n'G Kitchenwykrawacz do pierogów i ciast .Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi .Wykrawane pierożki lub ciasteczka zawsze będą miały ładne jednakowe kształty i pięknie zarobione brzegi. Do kupienia w Dom Akcesoria
Podróż w kulinariazdrowy nie muszę chyba wspominać... :-) Z podanych składnikach wychodzą dwa chlebki w formach o wym.23x8cm. Ci, którzy pieką chleby na zakwasie, z uzyskaniem własnego zakwasu bezglutenowego nie będą mieli najmniejszego problemu, przygotowywałam go tak samo jak zakwas żytni , czy zakwas orkiszowy , tzn. 3-4 łyżki mąki ryżowej i gryczanej (łącznie) i woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej zaszczepić także łyżką
Smaczne Zdrowecukru, podlewam odrobiną wody i duszę aż cukinia zmięknie (ok. pół godziny na wolnym ogniu). W tym czasie myję cytryny, ścieram z nich skórkę i wyciskam sok. Następnie blenderem mielę cukinię na papkę, wsypuję cukier, galaretkę, sok i skórkę z cytryn, mieszam i gotuję kolejne pół godziny. Gotowy dżem przelewam do słoiczków. Rady Można dodać mniej cukru - mój wyszedł mocno
Kuchnia w szuwarachmasła łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki miodu 4 łyżki orzechów włoskich wykonanie: Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy mak i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Ugotowany mak mielimy. W naczyniu mieszamy masło z miodem, dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone orzechy, łączymy ze zmielonym makiem. składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko
Domowy Smak Jedzeniaprzyjemniejszy. Składniki na 1 porcje: 40 g płatków owsianych 5 g siemienia lnianego 1 szkl. wody 1 jabłko 20 g orzechów Imbir Cynamon Kardamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy drobno mielimy w młynku. Płatki i siemienie lniane wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym gazie. Dodajemy imbir i kardamon. Jabłko kroimy w kostke, połowę wrzucamy do garnka, a resztę
Czarnawisienka