Naleśniki z serem 465Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg mielimy maszynką z drobnymi oczkami, dodajemy pozostałe składniki oraz dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i podajemy. Można też nałożyć na naleśnik złożyć go w kostkę i jeszcze podsmażyć
Naleśniki
Pasztet drobiowy z wiśniami 327skórą do patelni, 1 zostawiamy, odwracamy. Gdy będą rumiane, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy , mielimy 2-krotnie wraz z odciśniętymi kajzerkami, jednym surowym kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 251pasjonującego. Chłopak jest lekko nerwowy, ale jednocześnie bardzo podekscytowany - a skoro on jest zadowolony, to ja też. Poza tym wychodzi na to, że będzie miał wolne weekendy, więc będziemy mieli czas, żeby nadrobić cały tydzień sporadycznych tylko spotkań. Dzisiaj natomiast mamy dzień św. Patryka, czyli irlandzkie święto narodowe. Na świecie znane jest z powodu swojej barwy - w tym dniu wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik z kremem budyniowym. 231budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta i tą czynność powtarzamy z każdym blatem ciasta.Ostatni blat układamy równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy i dekorujemy górę miodownika. Miodownik odstawiamy
Kuchnia Łukasza
Mazurek czekoladowo-orzechowy 246piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Rozetki orzechowe: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i skórka będzie łatwo odchodzić. Następnie studzimy i mielimy na gładką pastę. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka, kakao, zmielone orzechy i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą szprycy wyciskamy rozetki przy brzegach podpieczonego spodu. Ponownie wstawiamy
Oryginalny smak
Tarta z dynią 171mieszając. Podnosimy przykrywkę i układamy ją tak, żeby przykrywała 1/2 garnka - tak gotujemy przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii i mielimy całość blenderem na gładką masę. Ostawiamy do wystygnięcia. Jak już masa ostygnie dodajemy do niej powoli dwa rozbełtane jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chałwa z pistacjami 187czasie blanszujemy pistacje - zalewamy je gorącą wodą i po 2 minutach zdejmujemy z nich skórkę i siekamy. Uprażony sezam przesypujemy do miski, dodajemy miód i bardzo dokładnie mieszamy. Mielimy w blenderze/maszynce do mięsa/malakserze aż uzyskamy jednolitą masę. masę formujemy w dowolny kształt, owijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Masło orzechowe! 200stępią ostrza nożyków. Część orzechów odłożyć i bardzo drobno pokroić. Ostudzone orzechy posolić (ja dodaję cukru pudru, gdyż wolę słodsze masło orzechowe) i wrzucić do misy malaksera lub mielić blenderem - orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej pokrojone orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego :) Zapraszam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
3 razy burak cukrowy. Nr 1: Ciasto z buraków cukrowych 245czym wsypywać powoli wymieszane w drugiej misce suche składniki. Dodać 2 szklanki papki buraczanej i wszystko dokładnie połączyć. Przelać do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni. *mielenie czegokolwiek ciepłego sprawia, ze ostrza nożyków się bardzo tępią - dotyczy to blendera, robota kuchennego, maszynki do mięsa, etc. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Jako
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bananowy sernik Nigelli 235dużej cytryny 150g cukru Dodatkowo: Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki 1 litr wrzątku Spód Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik dyniowy z ciasteczkami Oreo 194dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wyjmujemy, obieramy ze skóry i dokładnie blendujemy (ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, co widać na którymś ze zdjęć ;)). Spód Ciastka Oreo dokładnie mielimy lub ścieramy na tarce. Dodajemy stopione masło i całość dokładnie mieszamy do uzyskania mokrego pisaku. Wylepiamy tym dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 246blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości
Moja Delicja
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 290zamiast Leniwych z serem , powstały Kładzione kluseczki serowo-dyniowe . Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree. Składniki: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj
Moja Delicja
Espresso z miodem na dzień dobry... 222tego słowa znaczeniu, zapach wspaniały zapach...absolutnie nie kwaśny. Ja nie tolerję odmian kwaskowatych. Do nozdrzy uderzył szlachetny bukiet z brazylijskiej arabiki, madagaskarskiej i indyjskiej robusty, poddany specjalnemu procesowi mielenia. Już na dzień dobry wiedzialam, że będzie to mocne espresso o klasycznym smaku i nie pomyliłam się. Zaparzyłam kawę moją ulubiona metodą, w moka. Nie chcąc utracic bukietu i pełni
Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z truskawkowym musem 1224szklanki mrożonych truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 truskawkowa galaretka na 500 ml CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: min. 210 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kakaowe ciastka mielimy na proszek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy ciasteczka, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty
My Culinary Art