Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 209zalać wrzącą wodą/lub mlekiem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Na drugi dzień mak przelać i za pomocą maszynki zmielić go 2-3 razy. Pod sam koniec mielenia dodać bakalie. Za pomocą łyżki zmielone bakalie połączyć z makiem. Następnie do przygotowanej masy dodać miód, cukier z wanilią, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i rodzynki. Ponownie wszystko ze sobą
Ugotować
Sernik Zebra 364świeżej pomarańczy. Polewa: 30g czekolady np. deserowej 30ml mleka (jeśli ktoś chce oblać cały sernik polewą wtedy powiększamy ilość do 100g czekolady i 100ml mleka) Twaróg dwukrotnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, do białości, a następnie dodajemy żółtka i po trochu zmielony twaróg, stale miksując, aż masa się dobrze połączy
Smakowy Raj
Tak smakuje Wielkanoc - biała kiełbasa == Sì gusti Pasqua - bianco .... salsiccia 2331200ml lodowatej wody, jelita Wykonanie Jelita : Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h. Mięso myjemy i osuszamy przed zmieleniem Łopatkę i karkówkę mielimy w maszynce na sitku o największych oczkach (8mm), boczek na oczkach średnich (4mm). Obrany czosnek siekamy na drobno. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości
w mojej kuchni
Mielonka drobiowa 466płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku ½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki wraz ze skórą, Mięso mielimy wraz z czosnkiem, doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem ( wykorzystane przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego i w ilości według naszych preferencji) dodajemy 2 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski śląskie z papryką kolorową 205pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego, sól, pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki łączy z mąką i jajkiem. Z wyrobionego ciasta formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Formułujemy kulki, w każdej z nich robimy palcem wgłębienie. Gotujemy
Moniki Smakołyki
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I ROSZPONKĄ 235Kolejna sałatka, która może być propozycją na świąteczny stół. Tym razem, bez jajek czyli np. na Wielkanocny Poniedziałek kiedy już będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek roszponka
pieprzny smaczek
Smakołyk z kokosem 200paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt
Smakowite Dania
Sernik z ziemniakami + film 174masła 1,5 szklanki cukru kryształu garść rodzynek 5 jajek przepis Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do miski przekładamy zmielony twaróg i przeciskamy przez praskę lub mielimy ugotowane ziemniaki, dodajemy utartą masę jajeczną. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszając łączymy ją z serem, ugotowanymi ziemniakami i utartymi jajkami, na końcu wrzucamy
Smakowite Dania
Mini pączki z ziemniakami + film 227ciepłe ale nie gorące mleko, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około
Smakowite Dania
Strucla drożdżowa z makiem 232margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru kryształu, 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy), kilka kropli olejku migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Masę doprawiam do smaku olejkiem migdałowym. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 200proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli też utrudniony dostęp do bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć
vegetanie
Warzywa na patelnię po hiszpańsku 1426Niebawem mieli pojawić się goście. Potrzebowałam dania szybkiego...ale neutralnego, smacznego ale...nie absorbujacego czasowo w kuchni.To danie było daniem ...drugim daniem! Postanowiłam wykorzystać mrożone warzywa na patelnię po hiszpańsku „podrasowując je” trochę i nadając im wykwintnego charakteru. Składniki 2 opakowania warzyw na patelnie po hiszpansku Iglotex . Lubie je bardzo, maja w sobie cząstki młodych ziemniakow w skórce i cukinię
Z Kuchni Do Kuchni
BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 260oczy, jęczy, stęka - czytaj UMIERA. I o ile zwykle patrzymy obie na tą szopkę z politowaniem, wyśmiewając w duchu próg ich bólu i szepcząc między sobą "raz by okres mieli" lub "wyobraź sobie, że dziecko rodzą", to czasem nadchodzi taki moment, że wiemy, iż topór wojenny lepiej zakopać i sprawić tak, aby przeciwnik myślał, że sam się zgodził na nasze
Wypisz Wymaluj
Domowy zakwas na żur 213torebki. Gwarantuję, że po spróbowaniu własnoręcznie przygotowanego żuru nigdy więcej nie wpadniecie na tak absurdalny pomysł! Swoją drogą - wiecie skąd wzięła się nazwa mąki "razowej"? Otóż stąd, że mieli się ją tylko raz! Składniki: 1 szklanka razowej mąki żytniej 1 litr dość ciepłej wody 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 kromka żytniego chleba na zakwasie
W SMAK
Recenzja pióra do dekoracji Cuisipro 192Napiszecie za jego pomocą idealny napis np. na torcie. Użycie jest bardzo proste, piszecie jak byście pisali długopisem. Wystarczy napełnić pióro, uchwycić w dłoni jak byście mieli długopis i lekko ściskając napisać napis czy wzorek. Pióro możecie napełniać płynną czekoladą, lukrem, marmoladą, miodem czy innym sosem. Jest to produkt idealny do ozdabiania słodkości. Dekorator
Marta Gotuje