Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 248jajko 1 duży banan 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: Płatki czekoladowe Śmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, po czym wylepiamy dno papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (banana
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik cappuccino z frużeliną jagodową 318jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Frużelina: 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy dokładnie z masłem i kawą, wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki
Mania Gotowania
Kulebiak chlebowy 224czasie drobno kroimy cebulę i pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem i smażymy do odparowania wody. Mięso mielimy w maszynie. Dodajemy kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy
Maminek kulinarny
Kruche ciasteczka z malinowym nadzieniem (szybkie!) 244Takie ciasteczka to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama robiła je w maszynce do mielenia ze specjalnymi przystawkami, jak dobrze pamiętam to była jeszcze ręczna maszynka... z siostrami zjadałyśmy je kiedy były jeszcze ciepłe, a następnego dnia zabierałyśmy do szkoły - docierały pokruszone, ale nadal pyszne. Z okazji zbliżających się Walentynek nadałam im odświętny kształt kółek z wyciętymi serduszkami pełnymi malinowego nadzienia zrobionego
Kulinarne Inspiracje
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 257ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli 100 ml płynu. Wlewamy do garnka , wsypujemy szklankę cukru i gotujemy syrop. Od momentu zagotowania gotowałam 7 min.Jeśli posiadamy termometr cukierniczy to gotujemy do temp. 130'C W czasie
Malinowa Kawiarenka
Śledzie w oleju z czosnkiem i majerankiem 189Niektórzy z Was mieli już do czynienia z tym przepisem, jednak nie wszyscy. A to dlatego, że nie posiadałam jeszcze tego bloga i przepis wrzuciłam jedynie na swoim profilu Google. Teraz także zagości tu na stale i każdy będzie mógł z niego korzystać, nie tylko od święta, ale również w dni powszednie :) Składniki: 1 kg matiasów 2 główki czosnku
Bea(u)ty kitchen
Chatka Puchatka 255małe opakowania herbatników 1 cukier waniliowy lub aromat 1 pełna łyżka kakao 1 galaretka o dowolnym kolorze Polewa: 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru Wykonanie: Ser mielę trzykrotnie. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami zmielony twaróg. Masę dzielę na dwie połowy, do jednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam
Ciasteczkowy Potwór
Rafaello 288Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez
Ciasteczkowy Potwór
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 213gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie
Ciasteczkowy Potwór
Sernik krakowski 197wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C Upieczone odstawiam aby przestygło. Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę
Ciasteczkowy Potwór
Francuskie "cukiereczki" 201cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i kroję w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam do miseczki, dodaję cukier, miód, cynamon i białka. Mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam
Ciasteczkowy Potwór
Cycki murzynki 253mleka Dodatki: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów rodzynek tyle, ile biszkoptów Wykonanie: Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitych białek dodaję po łyżce
Ciasteczkowy Potwór
Salceson 240wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną ( ja zawijam każdy w osobną). Cukier, margarynę i kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę. Składniki polewy podgrzewam w garnuszku
Ciasteczkowy Potwór
Andruty 277łyżka kakao Wykonanie: Mleko, masło i cukier podgrzać do rozpuszczenia składników. Dodać kakao i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odłożyć dwa całe wafle, a resztę zmielić - ja mielę w maszynce do mięsa. Wsypać do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać mleko w proszku i ucierać mikserem do całkowitego połączenia składników. Masę czekoladową wyłożyć na jeden wafel, przykryć drugim
Ciasteczkowy Potwór
Sernik z kaszą manną, czyli sernik tradycyjny 309kostki masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z żółtek i cukru ucieram kogel-mogel, dodaję porcjami miękkie masło i ucieram na gładko. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej. Wsypuje partiami kaszę manną, a na końcu ubite białka. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę sernik w tortownicy przez około 60 min. Po tym czasie
Ciasteczkowy Potwór