family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 70g migdałów, drobno zmielonych na mączkę 300g mąki pszennej 90g cukru pudru 200g miękkiego masła 2 żółtka szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Nie zagniatać zbyt(...)długo tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Wyciąć dowolne kształty mazurka. Upiec blaty w 180stopniach około 15 minut. Ciasto powinno być blade. Składniki na rozetki wokół mazurka: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g migdałów, drobno zmielonych na mączkę
W garach u GosiWuzetka czekoladowa to przepyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem przełożone masą czekoladowo-śmietanową oraz śmietanową. Bardzo puszysta, delikatna, rozpuszczająca się w ustach wuzetka czekoladowa to smakowite ciastko, które z pewnością warto przygotować w naszych domach. Wuzetka Czekoladowa - Składniki: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem(...)najlepiej całą noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy do powstania gęstego kremu (musimy to robić z dużym wyczuciem, ponieważ ze śmietanki zbyt długo ubijanej może wytrącić się masło). Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem (ok. 20 x 28 cm). Mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek
Słodka Stronatwarogu półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, około 250 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej(...)dodać cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie. Przełożyć do twarogu i ziemniaków. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajko - wymieszać. Dodać gorącą wodę i całość wyrobić na elastyczne ciasto (gdyby ciasto było za luźne to podsypać je mąką
Nie tylko w kuchniwypiek, doskonały na Wielkanoc . Coś jak babka piaskowa, ale struktura nieco inna (choćby przez zmianę mąki pszennej na grubszą krupczatkę) i tu postawiłam na uproszczenie wykonania, dzięki czemu przygotowanie ciasta to tylko 5-7 minut :) a to dlatego, że odeszłam od standardowego ubijania jajek (lub jak w wielu przepisach osobno białek). Przyspieszenie wykonania daje nam tą korzyść, że prócz ekspresowego(...)umiejętność trzymania miksera :) Polecam przepis zabieganym ;) przypomnę tylko, że jest kaloryczna :D Przygotowując babkę z myślą o oblaniu jej czekoladą i udekorowaniu cukrową posypką zrobiłam bardzo mało słodkie ciasto i tą ilość podaję w przepisie. Dopiero z polewą smaki się równoważą, ale jeśli lubisz znacznie słodsze wypieki to zwiększ ilość cukru wedle upodobania (dla mnie na tą ilość ciasta
Kolorowy Przepisownikpodczas smażenia...mówię Wam, naprawdę czuć maliny w powietrzu! Polecam naleśniki malinowe na niezwykłe...i może romantyczne śniadanie :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 6 naleśników dla 2-3 osób -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki soku malinowego 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka oliwy * ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne(...)naleśniki, może być trochę bardziej gęste. dodatkowo: serek twarogowy puszysty, naturalny dżem malinowy Łowicz odrobina masła do posmarowania patelni *aby uzyskać bardziej intensywny, malinowy kolor naleśników, do ciasta możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego. Ja jednak, ze względu na synka, zrezygnowałam z tej możliwości. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: w dużej misce łączymy wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, mieszamy trzepaczką
Moja Książka Kucharskałyżeczki drożdży instant 500ml letniej wody 2 łyżki maku do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut. * ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam użycie miksera. Krok 2. Następnie do ciasta wsypujemy uprażone na suchej patelni(...)wystudzone ziarna słonecznika - chwilę wyrabiamy, aż słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie
Moja Książka KucharskaMąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem nie wpływa to absolutnie na końcowy efekt). Podczas wyrabiania ciasto może kleić się do rąk, staramy się jednak nie dosypywać mąki lub ewentualnie minimalnie. Ciasto na pączki można(...)śmiało wyrobić mikserem z hakiem do ciast. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Krok 2. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy
Moja Książka KucharskaBabka, której już dawno chciałam spróbować. Dopiero w tym roku się udało. Piękna, kolorowa, wiosenna i przepyszna! Na pewno zaskoczy gości wyglądem i smakiem. Ciasto ucierane jest puszyste i delikatne. U mnie pieczona w dużej formie do pieczenia wieńców, jednak pomimo, iż była duża szybko zniknęła :) Ciasto można upiec w zwykłej keksówce. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Kolorowa babka(...)jednym żółtku ucierając po każdym dodaniu. Następnie wlewamy olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej dodajemy kisiel cytrynowy i mieszamy. Do trzeciej dodajemy suchy mak, mieszamy. Do czwartej dodajemy kisiel
Smak mojej kuchniDzisiaj przepis znaleziony w broszurce Biedronki. Fajne łódki z ciasta na pizzę napełnione farszem mięsno - warzywnym. Przepis z moimi zmianami. Łódki pięknie prezentują się na talerzu, idealne na obiad lub kolację. Do tego są szybkie w wykonaniu. Można je podawać ze świeżymi warzywami. Polecam! Łódki z farszem mięsnym Składniki na 4 sztuki(...)ciasto: 200g mąki pszennej 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli 125ml letniej wody łyżka oliwy Na farsz: 250g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 cebula ząbek czosnku mała papryka czerwona puszka pomidorów krojonych, odsączonych z zalewy przyprawy: sól, pieprz, oregano posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ciasto: drożdże mieszamy z mąką białą
Smak mojej kuchniDodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej Wykonanie: Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około(...)minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia. Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem. Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia
Smak mojej kuchniDzisiaj ciasto jak mleczny batonik znanej firmy. Maxi King. Ciasto szybkie, przekładane herbatnikami, bardzo słodkie, bo z dodatkiem masy kajmakowej więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta to ta propozycja Wam posmakuje. Masa mleczna wykonana jest na mleku w proszku, jest dość zwarta. Wierzch oblany czekoladą i prażonymi orzechami.... Mmm niebo w gębie! Przepis ze strony Świat Ciasta(...)Ciasto Maxi King Składniki na blaszkę 23x33cm: Do przekładania: około 400g herbatników Na masę mleczną: 300g masła lub margaryny 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!) Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej Na polewę czekoladową: 2 tabliczki
Smak mojej kuchniFantastyczne ciasto bez pieczenia. Ciasto z bananami i masą kajmakową, nie za słodkie, lekkie, puszyste. Ciasto smakowało nie tylko nam, ale też wszystkim, którzy go próbowali. Można tutaj wykorzystać okrągłe biszkopty, lub upiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g(...)kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia (ja podgrzewam w mikrofali około 10 sekund). Kremówkę ubijamy na sztywno
Smak mojej kuchniobowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food(...)jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy żółtko, mleko i wanilię i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i solą, dodajemy do utartych składników i miksujemy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy dowolne kształty (ciasteczka najlepiej zostawić na papierze, a zebrać tylko resztki
Smak mojej kuchniŚwięta tuż tuż. Dla spodziewanych gości polecam dzisiaj pyszną tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli(...)śmietanowo - serowa: 3 jajka szklanka kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz 100g startego żółtego sera 1 cebula dymka ze szczypiorem Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy
Smak mojej kuchniserwowanie różnych dań, wtedy kiedy, przy stole zasiada dużo osób, są już gotowe porcje, wcześniej przez Nas przygotowane. I właśnie tak powstał pomysł na pyszne wytrawne babeczki na cieście kruchym z lekką, smaczną sałatką wielkanocną. Babeczki znikają w oka mgnieniu, bardzo smakują dzieciom, nie tylko dzięki formie podania, ale również dzięki temu, że dzieciaki lubią jak coś chrupie. A idealnie(...)danie może sprawdzić się świetnie w formie przystawki do obiadu, ale również jako propozycja na urozmaicenie śniadania wielkanocnego. Polecam Wam gorąco bo są pyszne! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE BABECZKI WIELKANOCNE CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki -300 g mąki pszennej (zwykła, bądź krupczatka) - 2 żółtka - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka śmietany -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie
SMYKWKUCHNI