ciasto - 162322 przepisów (strona:2569/10822)

Kulkowy chlebek optymalny z grana padano i ziołami włoskimi 199

pozwoli, bo coś ostatnio płata figle, z tej okazji upiekłam mięciutki orkiszowy chlebek, podejrzewam, że w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, jego sekret polega na obtoczeniu drożdżowych kulek ciasta  w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze cały dom, budzący wspomnienia mojego dzieciństwa …tak miłe! Upieczony(...)kosza a na miejscu podawać już z czym tylko zechcie…mnie najbardziej smakuje posmarowany cieniutko margaryną lub solo. Gwarantuję, że zachwyci każdego…Polecam! Składniki na prostokątny bochenek 30 cm Ciasto: 40 dag mąki jasnej orkiszowej 1 opakowanie suchych drożdży 100 ml cieplej wody 100 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 2 płaskie

Wanilia i Kardamon
Ciasto jogurtowo kokosowe z owocami 557

Takie ciasta są najlepsze latem szczególnie ze świeżymi owocami. Można takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru  150 ml oleju(...)wsypywać porcjami przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią. Piec około 40 minut w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Dyniowe bułeczki piknikowe 211

Ilość: 18 sztuk Czas przygotowania: 40min + rośnięcie ciasta Składniki: – 200g musu z dyni – 0,5 szkl. ciepłego mleka – 40g margaryny Omega Optima – 1 jajko – 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej lub orkiszowej zwykłej – 1 opakowanie suchych droższy 7g – 0,5 łyżeczki soli – 1 łyżeczka cukru – 70g suszonej żurawiny(...)jajko do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto: w jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. 2. Następnie łączymy razem składniki suche oraz mokre i zagniatamy ciasto. 3. Gdy ciasto będzie już jednolite, umieszczamy je w misce i zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem (u nas ciasto leżało całą noc w lodówce). 4. Gotowe ciasto

Podwójnaporcja
Cukinia w cieście naleśnikowym 117

niebieski, biały i zielony, lubię takie klimaty.  Jak wyszła cukinia? Bardzo dobrze, robiłam taką po raz pierwszy. Dodałam nieco mieszanki curry oraz obowiązkowo wodę gazowaną, która sprawia, że ciasto delikatnie urośnie w trakcie smażenia.  Podobnie można przygotować tempurę, czyli lodowatą wodę gazowaną połączyć z mąką kukurydzianą, wybrać ulubione warzywa, zanurzyć w cieście i smażyć na gorącym oleju, pyszności(...)Cukinia w cieście naleśnikowym / 2 porcje Składniki: 1 cukinia, u mnie około 200 g na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka oleju 3 łyżki mąki około 1/4 szklanki mleka około 1/4 szklanki lodowatej, gazowanej wody mineralnej sól do smaku 2 szczypty mieszanki curry olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy. Odcinamy końcówki. Kroimy w grubsze plastry. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie

Moja smaczna kuchnia
Leśne babeczki z mascarpone 152

słodkiego 😍 A mianowicie pyszne babeczki ze szpinakiem i kremem z mascarpone...smak babeczek jest fenomenalny! Najbardziej zaskakujące jest w nich to, że smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ostatnim razem robiłam ciasto z zamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej piękniejszy.  Babeczki możemy nie tylko przygotować na różnego rodzaju przyjęcia, ale również będą świetnym(...)deserem na piknik. Na łonie natury babeczki będą smakować jeszcze lepiej! Gwarantuje, że Wasza rodzinka i bliscy będą zachwyceni tym deserem.  Składniki (17 babeczek): ciasto: szpinak 250 g, jajka 4 szt, margaryna Optima Omega 3 pół opakowania, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sok z cytryny 3 łyżki

kulinarne odsłony pati
Pizza na owsianym spodzie 168

Zwykle, gdy kiedyś słyszałam hasło “domowa pizza” myślałam o drożdżach i pracochłonnym wyrabianiu ciasta i długim oczekiwaniu. Jednak, gdy nie ma się ochoty czekać kilku godzin aż ciasto wyrośnie i pizza w końcu będzie gotowa, polecam wypróbować prosty i szybki w wykonaniu przepis na pizzę na owsianym spodzie*. Wegańska pizza na owsianym spodzie Mąkę owsianą można albo kupić w sklepie(...)czasie jednego posiłku Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku ananasy krojone z puszki

Lamarida.pl
Tort truskawkowy bez pieczenia 323

biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje(...)zieloną piankę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki - na kilkanaście minut, aby masy trochę stężały. Na górę wylej zimną galaretkę agrestową, może być już lekko tężejąca, i udekoruj ciasto truskawkami tak, by zanurzały się w galaretce. Włóż ciasto na przynajmniej kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc. Rano zdejmij obręcz tortownicy i ewentualny papier. Boki tortu posmaruj bitą śmietaną

Anioszek w kuchni
Ciasto z jagodami i malinami. 103

Ostatnio tak przeglądałam zawartość zamrażarki no i okazało się że mam jeszcze trochę jagód i mali, a że niedługo będą świeże to trzeba je wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto tak na szybko oczywiście :) odkąd przeprowadziłam się na wieś to jakoś brakuje mi czasu :) więcej pracy w ogródku no i jak jest ładna pogoda to szkoda siedzieć w domu z laptopem :) Przepis(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i wodę mineralną.Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami dodajemy do jajek delikatnie mieszając. Jagody dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje ciasto piekło się około 40/45 minut. Czekoladę

Sama słodycz i szczypta chili
Pasta z kurczaka gyros na cieście szpinakowym z groszkiem 430

moja pasta będzie na biszkopcie szpinakowym a na samej górze królować będzie groszek. Takie danie to doskonała przystawka podczas przeróżnych imprez. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kawałek słodkiego ciasta i gdyby nie groszek nikt by się nie zorientował, że to jednak wytrawne danie, do tego pyszne, syte i efektowne.     Do przygotowania porcji w foremce o wymiarach 15x20(...)gdzie uzyskamy około 8 kostek "ciasta" potrzebujemy:   Ciasto szpinakowe 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 125 ml mrożonego szpinaku dobrze odsączonego od wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Pasta 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka lub 1 bardzo duża 2-3 łyżki majonezu 3 jajka 1 serek śmietankowy, taki

Jadło i czytadło
Kruchy placek truskawkowy z galka muszkatolowa czyli Slodki Czwartek odc.132 129

Można tylko zaakceptować i cieszyć się przymusowym dwudniowym urlopem z racji choroby Syncia. Można wykorzystać ten czas i skorzystać z już prawie ostatnich truskawek w tym roku. Proste ciasto pełne owoców podpatrzyłam w magazynie KUCHNIA 06/2017. Kruchy placek truskawkowy z gałką muszkatołową 250 g mąki pszennej 150 g masła szczypta soli 10 łyżek cukru pudru 500 g truskawek pół(...)łyżeczki gałki muszkatołowej jajko Mąkę zagniatamy palcami z masłem, solą oraz 3 łyżkami cukru pudru, tak by powstały okruszki. Stopniowo dolewając 125 ml zimnej wody zagniatamy ciasto. Forujemy je w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy na kształt okręgu. Na ciasto wykładamy pokrojone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Daktylowe drożdżówki z omega 3 110

daktylami oraz kwasami omega-3. Bułeczki wyszły mięciutkie i pachnące. Myślę, że drożdżówki to świetny wybór na piknik... Najlepsze są takie, które upieczemy jeszcze tego samego dnia. Do ciasta na bułeczki dodałam margarynę Optima Omega-3, ponadto upieczone drożdżówki dodatkowo posmarowałam również margaryną Optima. Bułeczki zniknęły w mgnieniu oka 😃 W czasie pikniku, na świeżym powietrzu mam wrażenie, że wszystko smakuje(...)Mleko podgrzewamy w rondelku, margarynę rozpuszczamy w oddzielnym garnku. Mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą przesiewamy, dodajemy sól, drożdże, startą skórkę z pomarańczy, drobno pokrojone daktyle, jajko, cukier oraz mleko. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i ciasto ponownie zagniatamy aż pochłonie cały tłuszcz. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1h ). Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Formujemy w dłoniach drożdżówki

kulinarne odsłony pati
Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami 142

dworze to wieczorkiem lub wcześnie rano można takie cudeńka popełnić ;) Składniki na 12 ślimaczków Zaczyn: 30 gr świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka 1 łyżka cukru Ciasto i nadzienie: 350 gr mąki pszennej typ 450 2 żółtka 40 gr roztopionego i ostudzonego masła 1/2 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej 200 gr truskawek 2-3 łyżki marmolady(...)mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Mąkę, żółtka, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Jeśli ciasto ma odpowiednią konsystencję a zostało wam masło, spokojnie jeszcze się przyda ;) Gotowe ciasto

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe bułeczki maślane 148

Zazwyczaj nastawiam na nie ciasto tak, aby były gotowe na kolację i śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz(...)dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka

Raj dla Podniebienia
Lato 2017: Naleśniki z jagodami 133

naleśniki. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie nalesniki.eu Naleśniki z jagodami Przygotuj miski, łyżkę, płaskie talerze, chochlę, patelnię, metalową rózgę, wagę kuchenną, szklankę, drewniane łopatki. Przygotuj składniki:  Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki mleka, 3 jajka, 1 łyżkę cukru, 1 szczyptę soli, tłuszcz do posmarowania patelni, np. kawałek słoniny, Farsz jagodowy: 2 szklanki czarnych jagód(...)świeżych lub mrożonych), 2 serki homogenizowane po 150 gram każdy, 100 gram białego sera, 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski przełóż wszystkie składniki, tj. mąkę, mleko, jajka, cukier oraz szczyptę soli, i dokładnie wymieszaj. Będzie gotowe, gdy stanie się jednolite, gładkie oraz nabierze konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto odstaw na mniej więcej

blog.moje-pasje.info
Foccacia z manchego i bazylią 147

focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce. Jak widać na zdjęciu focaccia ma wspaniałą "podziurkowaną" strukturę. Smak jest również inny. To zasługa długiego i powolnego wyrastania. Focaccia z manchego Składniki: blaszka prostokątna(...)łyżki oliwy + 3 łyżki garść liści bazylii 50 g manchego sól morska do posypania, płatki W misce od miksera rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód, oliwę i mąkę. Zarób ciasto, po czym dodaj sól i zarabiaj za pomocą haka do miksera przez 10 minut. Pod koniec zarabiania dodaj pokrojone liście bazylii. Ciasto jest luźne i lepiące ale takie ma być

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania