ciasto - 163312 przepisów (strona:2569/10888)

Razowa pizza z ricottą, pomidorkami i kwiatami cukinii (Pizza integrale con ricotta, pomodorini e fiori di zucca) 204

SKŁADNIKI Ciasto 200 g razowej m ą ki  200 g białej m ą ki  25 g świeżych drożdży   10 g soli 10 g cukru 120 ml ciep ł ej wody 2 łyżki oliwy extravergine Dodatki 200 g passaty pomidorowej 200 g ricotty 100 g pomidorków 5-6 kwiatów cukinii oliwa z oliwek(...)acqua tiepida. Mieszamy oba rodzaje m ą ki. Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn oraz 2 łyżki oleju, dodajemy cukier i s ó l . Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.   Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep

La grande e la piccola cuoca
Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem 204

które cieszą oko i podniebienie. Do tart wybrałam budyń malinowy, jego różowy kolor bardzo ładnie komponuje się z rabarbarem ale może być też budyń waniliowy lub śmietankowy. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko 3 łyżki cukru pudru nadzienie 1 duży budyń malinowy na 3/4 l mleka 600 ml mleka(...)łyżki cukru do ugotowania budyniu ok 150 g młodego rabarbaru 2 łyżki cukru waniliowego płatki migdałowe do posypania Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Na dnie nakłuć widelcem

Monia miesza i gotuje
Pizza z gruszką i szynką parmeńską 161

sól, pieprz, bazylia suszona  bazylia świeża  kilka plastrów szynki parmeńskiej  Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier i sól mieszam. Dodaję oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, Jeśli jest zbyt luźne - dolewam oliwy, jeśli zbyt gęste- ciepłej wody. Nie dodaję więcej mąki. Przez niemal dziesięć minut wyrabiam gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Dobrze wyrobione(...)ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.  W tym czasie jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią.Gruszki kroję na ćwiartki. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych gruszek.  Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką, na której planuję piec pizze. Wyrośnięte ciasto rozciągam w dłoniach, ciasto

Mango Papaja
TARTA Z JAGODAMI 177

zakamarkach zamrażarki znalazłam jeszcze trochę jagód, więc postanowiłam zrobić kruchą tartę z jagodami, pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: ½ kostki margaryny, 1i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka kakao Krem: 200 g sera kremowego philadelphia, 200 g śmietany 36 %, 3 łyżki cukru pudru, ½ szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa(...)WYKONANIE Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Krem: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie serek. Na końcu dodajemy jagody oraz przestudzoną żelatynę

słodki bratek
Bułki serowe 162

śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie bułki. Do zrobienia bułek koniecznie musi być ser twaróg. Nie możemy tutaj wykorzystać sera wiaderkowego.Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa serowa 250 g twarogu cukier(...)roztopionym masłem na gładką masę. Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe mleko, olej, mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 240

Lekko kwaskowaty rabarbar, kremowy budyń i kruche ciasto idealnie się komponuje oczywiście w towarzystwie pysznej kawy :) Nie wierzysz? Spróbuj :D Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń: 2 opakowania budyniu 700 ml mleka(...)waniliowego Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce. W 200 ml mleka rozpuść

Kulinarna (nie)codzienność
Rogaliki drożdżowe 161

dzisiejszy dzień. Będą miłym podziękowaniem dla naszych dzieci za odwiedziny w dzisiejszym dniu. Często robię je także, kiedy spędzam weekend na działce. Nie trzeba się bawić w krojenie ciasta, pilnować uciekających papierowych talerzyków przygotowanych do ciasta. Daję sobie głowę uciąć, że zasmakują każdemu. Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 dag masła szklanka mleka  4 łyżki cukru 10 dag drożdży(...)bawełnianą ściereczką. Masło najpierw zagniatamy z niewielką ilością mąki. Gdy masa będzie jednolita dokładamy resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. Dokładamy rozczyn. Wszystko zagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta. Wałkujemy ciasto na kształt koła. Wycinamy z ciasta cienkie trójkąty (patrz zdjęcie). Na szerszym kawałku trójkąta wykładamy konfiturę. Ciasto zwijamy ku środkowi. Zwijamy w rogale. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej

Pobite gary Barbary
PARÓWKI W CIEŚCIE PAPRYKOWYM 191

pomysł jak urozmaicić zwykłe parówki, aby smakowały niebanalnie. Prosty przepis na parówki na patyku w ostrym cieście paprykowym - super przekąska na imprezy lub kolację. Gdy znudziły Ci się tradycyjne parówki ten przepis jest dla Ciebie - chrupiące ciasto sprawia, że nie będziesz mógł się im oprzeć 😉  Dla dzieci polecam zrobić delikatniejszą wersję i zrezygnować z papryki chili.   Pysznie smakują(...)sól 1 szklanka oleju Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili i sól. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Każdą parówkę przecinamy na 3 części. Każdą część nabijamy na patyk do szaszłyków i dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieście. W małym garnku rozgrzewamy powoli olej, na małym ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z truskawkami i galaretką 193

Łatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką. Składniki Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300ml śmietany kremówki 125g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Poza tym: 0,5 kg truskawek 2 galaretki […] Artykuł Ciasto z truskawkami

PysiaGotuje.pl
Pizza WEGAŃSKA 274

okresach niedostatku lub wśród biednej części społeczeństwa zastąpiły one żółty ser. Był to element czysto ekonomiczny i warto zauważyć, że zdrowszy bo zgodny z dietą rozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już mamy połączone dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na posmarowaną olejem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Takoyaki jak z Osaki 114

się osiągnąć smak, który za mną chodził. No i chwilowa przerwa w teorii też dobrze robi. Czas popraktykować A o co chodzi w takoyakach? Są to kuleczki z ciasta nieco przypominającego nasze ciasto naleśnikowe, jednak z małą niespodzianką w środku w postaci ośmiornicy. Stąd zresztą nazwa tego niezwykle popularnego dania: tako – oznacza ośmiornicę, yaku – oznacza smażyć, grillować. Z wierzchu powinny(...)miałam pojęcia, że cos takiego istnieje ) Przygotowanie: 1. Ośmiornicze macki gotowałam kilka minut. Następnie odcedziłam i pokroiłam na kawałki. 1. Do mąki dodałam proszek do pieczenia i rozrabiałam ciasto z mąki i wody aż do uzyskania konsystencji takiej, jak ciasto naleśnikowe. 2. Dodałam jajka i zmiksowałam. 3. Cebulkę dymkę oraz marynowany imbir dokładnie posiekałam, a płatki katsoubushi zmieliłam w blenderze

Kate's Kitchen
Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia 337

zębami ;) Polecam do upieczenia! Ilość składników na formę 20x11 cm:  Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy jednak nieco zmienić), generalnie ciasto ma mieć ciepło. U mnie najcieplej jest w łazience (brak okien i rury od c.o.) i tam zazwyczaj prowadzę wyrastanie ciasta. Zaczyn (20-24 godziny w temperaturze 27oC)     zakwas(...)wymieszaniu dodać 3,5 g słód jasny znowu wymieszać i zostawić w temp. 63-65oC, ewentualnie zawinąć w kołdrę lub koc. Po 3 godzinach, przed dodaniem do ciasta ostudzić do temperatury 36-38oC. Ciasto  cały zaczyn cała zaparka (wystudzona) 50 g mąka żytnia jasna typ 720 20 g mąka żytnia razowa typ 2000 140 g mąka pszenna

Przepisy na domowy ser i chleb
Tarta z botwinką po tatarsku 175

Tarta wiosenna z ogórkami małosolnymi które uwielbiam i sosami tatarskim i ziołowym Winiary . Jest syta, aromatyczna i bardzo dobra. Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka farsz z botwinki 200 g jogurtu greckiego 80 g sera feta(...)sosu tatarski Winiary 80 g sera feta 1 jajko 1 białko 4 ogórki małosolne sól, pieprz natka pietruszki, koper pozostałe: 3 jajka ugotowane sos tatarski Winiary 1 ogórek małosolny Ciasto: Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja

wesoła kuchnia
Tarta ze śliwkami i jabłkami 134

cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka 6-7 śliwek cukier puder do posypania    Wykonanie: w naczyniu umieścić mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec(...)180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 125

zawsze to, co robi sie razem lub z myślą o kimś. Składniki zaczyn 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki brązowego cukru 9g suszonych drożdży 150 ml ciepłego mleka ciasto 370 g mąki tortowej 90 g masła 50 g cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 małe jajka 60 ml oleju ryżowego 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy konfitura(...)masie nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił objętość. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, ziarenka wanilii, jajka, roztopione, przestudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą końcówki z hakiem. Wyrabiamy ok. 2 minut. Dodajemy otartą skórkę i olej. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło

Raj dla Podniebienia