mielone - 47549 przepisów (strona:2556/3170)

Pasztet z wątróbek drobiowych 228

patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy z tłuszczu.  Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Podajemy ze świeżym pieczywem

R'n'G Kitchen
Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 162

masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Naleśniki serowo bananowe z sosem pomelo i chia 211

Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ser razem z bananami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem ,dodajemy do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Składniki dokładnie mieszamy. Sos: Pomelo obieramy ,wyciągamy miąższ ,kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dusimy

R'n'G Kitchen
Grillowana wołowina z suszonymi pomidorami 211

suszonymi pomidorami 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy ,kroimy na kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Pomidory odsączamy z zalewy ,kroimy w paski ,dodajemy do mięsa razem z jajkiem i serkiem. Masę dokładnie wyrabiamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy

R'n'G Kitchen
Paluszki rybne z rekina 233

łyżki smalcu sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od chrząstek ,usuwamy skórę. Razem z szalotką i bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Do masy wbijamy jajko ,wyrabiamy na gładko ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem (gdyby masa była zbyt luźna ,można dosypać odrobinę bułki tartej). Z sera wycinamy pasek 5x2cm

R'n'G Kitchen
Kluski śląskie 173

ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy ,robimy z nich puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Następnie wbijamy jajko ,łączymy z masą ziemniaczaną. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek. Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy

R'n'G Kitchen
Pierogi serowo ryżowe z jagodami 210

wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę). Śmietanę mieszamy z syropem

R'n'G Kitchen
Tort malinowy bez pieczenia 328

zrobienie go było, aż tak proste :). Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciemny spód: 30 dag ciemnych herbatników 10 dag miękkiego masła 1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego

Apetyczna babeczka
Faszerowane grzyby Portobello 299

łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako przystawkę lub przekąskę, warto po upieczeniu podzielić każdy na cztery części. Jeżeli podamy taki grzyb w całości z dużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch. składniki 4 duże grzyby Portobello oliwa z oliwek,  sól, pieprz farsz: 125 g mozzarelli 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (lub posiekanych suszonych

Stare Gary
Hummus z bobu 226

Teraz zabieramy się za sezam. Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał ale nie za bardzo bo zrobi się gorzki. Potem sezam mielimy ręcznym blenderem dodając łyżkę oliwy. Powstałą pastę sezamową łączymy z pastą z bobu, dodajemy resztę oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę oliwy

Kuchenne Wariacje
31. Pudding orzechowy z nasionami chia i pianką kokosową 320

bądź innych orzechów) - 30g nasion Chia - 1 łyżka masła orzechowego Składniki na piankę: - 4 łyżki mleczka kokosowego - 1 białko - 1 łyżeczka ksylitolu     Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub blenderem. Do dużej miski nalewamy mleka i dodajemy nasionka, orzechy i masło. Mieszamy, aż do ich częściowego połączenia (można ułatwić sobie mikserem, gdyż możecie mieć problem

Be Fit Be Strong
32. Lekki krem orzechowy do wszystkiego 192

wychodzi ok. 10 porcji. Składniki: - 400g serka homogenizowanego naturalnego 0% - 30g tartych/mielonych orzechów laskowych - 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego - 1 białko - szczypta soli Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub blenderem. Wszystkie składniki prócz białka i soli miksujemy w miseczce do uzyskania jednolitej masy. W drugiej miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo

Be Fit Be Strong
Domowa masa makowa 200

łyżeczka pasty waniliowej   Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można  zamrozić lub przechowywać w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 197

łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa

Moje domowe kucharzenie
Jagody w cukrze ( babciny przepis) 260

się, że możemy przenosić góry, ale to tylko pozory a rzeczywistość sprowadza nas na Ziemię. Tylko po co? Po to, abyśmy zaczęli cenić to, co mamy,  abyśmy mieli czas na przemyślenia, co jest lepsze. Mieć więcej i nie mieć czasu, aby się tym cieszyć, czy mieć mniej i docenić to, co się ma. W pracy ważne jest to, czego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania