Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 219nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci. Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie
Right Behind The Kitchen
Sernik jabłkowy bez pieczenia 556Uduszone jabłka dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Większą dodamy do sernika, a mniejszą użyjemy do wierzchniej warstwy sernika. Większą część jabłek przecieramy przez sito, lub mielimy blenderem na gładkie puree. Do sera dodajemy puree z jabłek, roztopione masło, śmietankę kremówkę i wszystkie dokładnie łączymy między sobą. Pod koniec dodajemy raniej rozpuszczoną w 10 łyżkach wrzątku
Kuchnia Łukasza
Mielonka pietruszkowa z szynkowara 312pietruszki 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 ml wody Karkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy sól peklową, mieszamy i wkładamy w misce do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę
Marder&Marder Manufacture
Domowa nutella 383zrobić :) Choć moja nutella nie jest taka gładka jak ta sklepowa, mój blender ostatnio troszkę szwankuje i nie chciał mi bardziej zmielić orzeszków, a w młynku do kawy mielę cukier i nie chciało mi się go myć :D to smak wyszedł bardzo dobry :) Jednak to było moje drugie podejście do nutelli, za pierwszym razem spróbowałam ją zrobić z gotowych już
Aga w kuchni
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 187zmielonych prażonych migdałów (migdały w skórkach uprażyłam na patelni i zmieliłam w młynku) – ok 40 g miodu – ok 50 ml oleju arganowego BioPlanet Migdały mielimy w młynku (lub w blenderze), aż otrzymamy konsystencję pudru. Przenosimy do miski dodajemy miód, olej arganowy i całość mieszamy. Przechowujemy zamknięte w słoiku w lodówce prze ok 1 tydzień. Wszystkiego zdrowego i smacznego
Szybko Tanio Smacznie
Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano 248nasze oczekiwania. Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na…. racuchy z jabłkami. O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy mieli okazję skosztować ich podczas spotkań u Amorka w Willi Roma w Bystrej. Tym razem oprócz kulinarnego kunsztu Lulu miałyśmy też do dyspozycji super narzędzie w postaci patelni Ballarini Positano
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
,,Tarta z dyni” 174Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem
Podróż w kulinaria
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 282laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5h. Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania. Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego z pieca. Jest to niepowtarzalna propozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową
potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 257czosnek starłam na drobnej tarce. Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę. Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki łatwiej się mieliły. Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy. W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam je do pomidorów. Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz
potrawyregionalne
PASTA SEZAMOWA TAHINI 244lekko złoty i lśniący. Nie można go przypalić ani za długo smażyć - stanie się wtedy gorzki. Następnie wystudzone nasiona zmiksowałam. Użyjcie dobrego blendera albo młynka do kawy. Zapach podczas mielenia jest rewelacyjny. Pachnie chałwą w całej kuchni. W trakcie albo pod koniec miksowania, jeśli uznacie ,że ciężko się miksuje i pasta jest za gęsta dodajcie oleju. Zrobi się
potrawyregionalne
Akademia CookUp - Wieprzowina 299żeberek BBQ - były główne wytyczne, ale generalnie każdy mógł iść na końcu w swoim kierunku - i to było widać na blaszce, bo żeberka znacznie się od siebie różniły - jedni mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir
Plate of Joy
Sernik po kapitańsku 246kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy
VioletoweKucharzenie
Paprykarz szczeciński 249pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni. Smacznego
Marder&Marder Manufacture
Najlepsze warzywne pulpeciki do spaghetti 200inne przyprawy do smaku 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego rafinowanego lub innego roślinnego Przygotowanie : Orzechy prażymy na patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć, następnie (po ostygnięciu) siekamy je lub mielimy delikatnie na dość grubą mąkę, umieszczamy w dużej misce, dodajemy płatki owsiane, startą marchewkę, posiekane pomidory, bazylię, czosnek, chili, przyprawy jajko lub chia, fasolę opłukujemy i delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków
zdrowa vege kuchnia
sernik bez spodu 199skórka otarta z pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 1 torebka budyniu waniliowego 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka płatków migdałowych Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po żółtku, natępnie po łyżce sera, skórkę i sok z pomarańczy oraz budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia