Makowiec świąteczny 843cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka i dobrze wymieszać. Garnek wstawić na gaz i podgrzewać
Kulinarne Inspiracje
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 279wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple). 2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki z jajka 211było je obierać. Czerstwą bułkę moczę w szklance mleka, siekam natkę pietruszki i podsmażam cebulę na szklisty kolor, gdy bułka namoknie odciskam ją z nadmiaru mleka. Jajka, bułkę, cebulę mielę w maszynce do mięsa na tych większych oczkach do miski, wsypuję potem posiekaną natkę pietruszki, wbijam tą 10 szt jajka surowego do całości i mieszam wszystko razem aż będzie jedna
Tanio smacznie i prosto
Kopytka ze szpinakiem 217koszt 0,43 zł, 200 g mąki to koszt ok. 0,26 zł Przygotowanie: Ziemniaki gotuję przeważnie wieczorem dzień wcześniej. Następnego dnia zabieram się za kopytka. Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Szpinak gotuję ok. 10 min. z odrobiną soli. Odsączam go przez szmatkę. Puree ziemniaczane kładę na potrzepanej mąką stolnicy w środku robię wgłębienie
Tanio smacznie i prosto
Pieczony świeży śledź z karmelizowanymi warzywami i puree z topinamburem 201piszę. Chciałam aby potrawy w okresie okołoświątecznym były takie, jakie dobrze znacie ale i takie, na których widok totalnie się zdziwicie, uznacie za intrygujące a zarazem będziecie mieli ochotę zaraz je zjeść. Takim prowokującym daniem jest właśnie to. Świeży śledź z dodatkiem karmelizowanej marchwi, kopru włoskiego, czerwonej papryki oraz szalotek z dodatkiem cudownie kremowego puree z ziemniaków i topinamburem
Mango Papaja
Grudniowe wyznania 285roku dostałam już tyle prezentów ( po 20 latach „odzyskałam ” mamę ,układa się miedzy mną i mężem , Staś zdrowy), że już tylko poproszę św. Mikołaja o maszynkę do mielenia mięsa i przydałoby mi się jeszcze żelazko, co samo prasuje – skoro ktoś wymyślił iRobota, to czas na kolejny wynalazek ułatwiający prace domowe
Niebieski kubek z kawa
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 192podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy. Wino zagotowujemy z cukrem, rodzynkami i bakaliami – gotujemy do momentu aż odparuje i przekładamy do maku, mieszamy. Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy na piórka i posypujemy
Nie tylko w kuchni
Strucla makowa z rodzynkami 205strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo jednak trzeba go gotować, mielić i tak dalej. Co prawda gotowe masy nie są tak idealne jak te robione samemu ale w sumie dodając coś od siebie masa będzie dobra w smaku. Czasami można sięgnąć
Ewa w kuchni
Likier z cukierków raczków 343zagotować, po prostu w ciepłej wodzie cukierki się szybciej rozpuszczą. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy
Marder&Marder Manufacture
PUSZYSTY KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH 239możemy wykorzystać np. do naleśników, zwykłych kanapek/bułek czy jakiegoś chrupkiego pieczywa. Mój ostatni krem z orzechów laskowych wyszedł tak smakowity, że koniecznie muszę go Wam pokazać, może będziecie mieli chęć też taki zrobić. Miseczkę orzechów laskowych zalewamy wodą na kilka godzin, żeby napęczniały (przy okazji ułatwiamy sobie późniejsze trawienie ich). Namoczone orzechy przepłukujemy, odcedzamy i blendujemy ze szklanką mleka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pierogi z kapustą i grzybami 529zostawiamy do wystygnięcia, a następnie porządnie wyciskamy z nadmiaru wody. 3. Grzyby i kapustę siekamy nożem, albo w malakserze. Moja mama przepuszcza kapustę razem z grzybami przez maszynkę do mielenia (nasadka o największych oczkach). Ja partiami lekko rozdrobniłam kapustę w malakserze. Grzyby zmiksowałam trochę drobniej, aby lepiej rozproszyły się w farszu. 4. Do kapusty z grzybami dodajemy bardzo drobno posiekaną
Kulinarne Inspiracje
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 249skórką. Mieszamy aż całość się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej
Mieszam w Garnku
Makowiec na kruchym cieście… 368Jeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec
brunetkawkuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 254garnku. Następnie podgrzewamy przez ok 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok 30 min i następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie
Przepysznik - BLW i nie tylko