TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 233maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową. Składniki: na kruchy spód: 1 jajko 150 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową
potrawyregionalne
Kokosowa roladka 251łyżka rumu 1 żółtko 150g cukru pudru Składniki na białą masę: 100g wiórek kokosowych 100g masła 100g cukru pudru 2 łyżki rumu 1 łyżka spirytusu Sposób wykonania: Biszkopty mielimy bardzo drobno w malakserze. Masło ucieramy z kakao, rumem, żółtkiem i cukrem pudrem. Do masy dodajemy biszkopty i całość dokładnie ugniatamy ręką. Ciasto odstawiamy do lodówki i przygotowujemy białą masę, ucierając
Kuchnia Pani Wiosny
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 278użycia. Grzyby namaczamy przez noc lub ok 1 h, odlewamy, wrzucamy do wody i gotujemy około 20-30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę, cebulkę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy i dzielimy na dwie
Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 303nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik mamy (tradycyjny) 176kwaśnej śmietany cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy
Pyry na Gaz
Pierogi z Kapustą i Grzybami 263600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki olej- 3 łyżki Sposób Przygotowania: Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na pierogi
pichciszto
Krokiety z Kapustą i grzybami 281szklanka 330ml jajka-5 szt mąka 0,5 kg olej - 400ml bułka tarta- 400gram Sposób przygotowania; Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na naleśniki
pichciszto
Kluski z makiem 201cukier z wanilią 200 g rodzynek skórka pomarańczowa ok. 3 łyżek 100 g mieszanki orzechów i migdałów Mak zalewamy wodą, gotujemy aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Tłuszcz roztapiamy na patelni, dodajemy mak, cukier, rodzynki i pokrojone orzechy i migdały. Wszystko smażymy ok. 10 min. Masę mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kawowy likier z cukierków Kopiko 348prostu w ciepłej wodzie cukierki się szybciej rozpuszczą. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę lub dłużej. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy
Marder&Marder Manufacture
Migdałowo- kukurydziane kuleczki w kokosie 271łyżki kakao 5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy) 1/2 kg płatków kukurydzianych 200g masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 125ml śmietanki 30% 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: 1. Migdały mielimy, najlepiej na mączkę. Dodajemy kakao, masło oraz miód i podgrzewamy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. 2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do powstałej masy. Zestawiamy
Kuchnia w czekoladzie
Sos grzybowy 203osadzić piasek, dlatego uważamy, żeby go nie przelać razem z wodą. Grzyby gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową (wywar z gotowania zostawiamy), drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zimny wywar z gotowania
e-PrzepisyKulinarne
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 252pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości i mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta) wyłożoną folią aluminiową i spożywczą na grubość
Pelusiowa Kuchnia
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 196minut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonych składników dodajemy, oddzielone od białek żółtka jaj, wywar spod duszonej cielęciny, przesmażony boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość
Miód i pieprz
Makowiec drożdżowy 202rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Post Makowiec drożdżowy pojawił
ladykitchen
Kluski z makiem – wigilijny przepis 251orzechów włoskich 0.5 kg makaronu łazanki Mak zalewamy gorącą wodą w misce, odstawiamy na około godzinę aż spęcznieje. Mak przepuszczamy przez maszynkę z założonym sitkiem do mielenia maku. Orzechy tniemy na mniejsze kawałeczki ( ja użyłam do tego blendera ) dodajemy do maku wraz z miodem wszystko mieszamy i mak gotowy. Makaron gotujemy wg opisu z opakowania, odcedzamy
Kuchnia na wzgórzu