TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 179ustach... i skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Powiem(...)wyszło naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy
Kuchnia MagdaLeny
Tort migdałowy z owocami 153Czas Przygotowania : 1 h 40 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 2 h Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały wolny czas. Początkowo piekłam z cudzych przepisów, natomiast ostatnio zaczełam robić to co mi w sercu gra. Tym razem postanowiłam zrobić tort migdałowy z truskawkami bananami i lekka masą serową. Po więcej przepisów(...)ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta . Składniki na biszkopt 5 jajek wielkości L 10 dkg mąki 15 dkg cukru 5 dkg zmielonych migdałów Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Tortownice 22cm i 17cm Pieczenie biszkopta – Krok po Kroku 1 Do wysokiej miski wbijamy białka jaj (żółtka pozostawiamy w oddzielnej misce) i ubijamy je dodając jednocześnie cukier małymi partiami. Do sztywnej
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
MACZANKA KRAKOWSKA 193Maczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #26 - IMBIR 197Imbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej
Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z rybą 180farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi
królestwo garów
Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 218birra fresco 1/2 bicchiere di panna da cucina 5 g di zucchero 5 g di sale 1 uovo Altri ingredienti 1 uovo 2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże rozcieramy ze śmietaną i cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie w garnuszku na małym(...)ogniu rozpuszczamy masło, mieszając od czasu do czasu. W misce mieszamy mąkę z solą, jajkiem oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Robimy w środku wgłębienie, wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. **** PREPARAZIONE Pasta lievitata In una ciotolina
La grande e la piccola cuoca
Sernik Banoffee z bananami i masą kajmakową 231Wyjątkowy sernik, który powstał dzięki połączeniu przepisu na sernik i Banoffee Pie, czyli ciasto z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową. Składniki na spód: 120 g ciastek typu digestive 50 g masła (roztopionego i wystudzonego) Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)plasterki bananów, w taki sposób, by na siebie zachodziły (fot.6) . Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Wyłożyć na banany (fot.7) . Górę ciasta pospać kilkoma kostkami startej czekolady (fot.8) . Przechowywać w lodówce. Źródło: mojewypieki.com drukuj przepis
Świat Ciasta
MUSZLE MAKARONOWE Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI 184Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na
Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 177Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu
Kuchnia MagdaLeny
Chlebek pita 242łyżkę soli około 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Mąkę, drożdże i sól mieszamy razem. Dodajemy oliwę, mieszamy i zaczynamy stopniowo dolewać wodę, wyrabiając ciasto. Ma wyjść jednolite, lekko klejące ciasto. Zostawiamy na 30 minut. Przekładamy na podsypany mąką blat, wyrabiamy, aż będzie elastyczne, przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na godzinę. Ciasto lekko wyrabiamy(...)dzielimy na równe kawałki. Kawałki formujemy w kulki. Kulki lekko rozpłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na placki o grubości 5 mm. W trakcie pracy pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką. Rozgrzewamy patelnię na maksimum. Na suchą patelnię układamy jeden placek i liczymy do 20, to ważne. Przewracamy na druga stronę i pieczemy minutę. Obracamy 4-5 razy, przy którymś razie zacznie
ladykitchen
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 190Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLeny
Babka marmurkowa 171Bożego Narodzenia. Wczoraj przygotowałam pyszną babkę marmurkową, na oliwie z oliwek, z polewą czekoladową. Podałam ją z płatkami kokosowymi, które idealnie komponują się z czekoladą i ciastem. Babka marmurkowa na oliwie z oliwek to jest coś! Wilgotna i pięknie pachnąca w całym domu. Ten przepis jest prosty i sprawdzony. To ciasto, które zdecydowanie zrobię na Wielkanoc. Babka(...)oraz cukier waniliowy oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej usuwamy. Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao. Pieczemy przez 40-50 minut w 160 st., do momentu, aż drewniany patyczek
Moja smaczna kuchnia
Tarta z kaszanką 152Ciasto: 180 g mąki pszennej, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko(...)obrać ze skórki. 1/3 kaszanki okroić w plasterki o grubości około 0,5 cm i odłożyć. Resztę pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu. Formę do tary wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier
królestwo garów
Pączki na wodzie gazowanej (wegańskie) 240ciepłe miejsce na 10 minut. Rozczyn powinien wyjść dobrze spieniony. 2. Do mąki dodać resztę cukru, szczyptę soli i wymieszać. Następnie dodać rozczyn z drożdży, resztę wody i wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. (Można sobie ułatwić pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem). Następnie dodać olej i spirytus, chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać przez kilka minut. Natłuszczonymi palcami odrywać kawałek ciasta, rozklepać na dłoni, nałożyć łyżeczkę marmolady i skleić tworząc kuleczkę. Można pominąć nadziewanie pączków przed smażeniem, a zrobić to po upieczeniu - za pomocą szprycy z końcówką do nadziewania. Uformowane pączki układać złączeniem do dołu
Domowa Cookierenka Agi
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 255samo klimatyczny bez karczm i licznych wzmianek o konkretnych potrawach, czy Don’t Starve byłoby tak wciągające gdyby nie rozbudowana mechanika gotowania i zróżnicowana lista dań, albo czy jeśli ciasto z Portala zostałoby zmienione na obietnicę otrzymania np. czapki to czy faktycznie byłoby to tak samo motywujące dla gracza? No właśnie – na pierwszy rzut kulinaria wydają się nie mieć(...)słodkie pierogi z Bersuhl, miasta dziwaków, gdzie do ryb dodaje się cukru! Soczyste, różowe mięso łososia od lokalnych rybaków, obtoczone w słodko-kwaśnej marynacie i zamknięte w chrupkim, rustykalnym cieście tworzy prostą, acz uwielbianą przez wielu pożywną przystawkę. Czas, aby rozkochały się w nich także Wasze podniebienia! Do dzieła! SŁODKIE PIEROGI RYBNE Z BERSUHL pieczone rustykalne pierożki z łososiem
Nerds Kitchen