ciasto - 162322 przepisów (strona:2535/10822)

Tarta holenderska z jabłkami i recenzja książki " Wszystkie poranki świata". 141

tort... to śniadanie wprost z Holandii jednak jakże dobrze znany także i nam. Śniadanie czy deser, nieważne kiedy zjemy bo smakuje bardzo bardzo... Holenderska tarta z jabłkami. Składniki na ciasto; 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 jajko 20 dag zimnego masła szczypta soli   nadzienie; 1 kg jabłek 10 dag rodzynek 2 łyżki cynamonu sok z połowy(...)cytryny 8 dag cukru trzcinowego 3 łyżki mąki ryżowej   białko do posmarowania wierzchu ciasta   Przygotowanie; Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 45 min. Jabłka obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do nich cynamon, rodzynki, sok z cytryny, cukier a także łyżkę mąki ryżowej

Radość kipiąca uśmiechem.
Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów 159

doskonale nadaje się do wypieku pieczywa. Najbardziej wartościowa jest razowa (typ 1850 i 2000), ale dostępna jest także jasna, pozbawiona otrębów (typ 405 i 650) nadająca się do wypieku ciast i naleśników. Składniki: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłego mleka roztrzepane jajko(...)kubek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozczyn z drożdży, jajko i olej i wyrabiamy ciasto, około 10 minut, powinno być jednolite i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją

Smakowity Blog Kulinarny
Malinowa chmurka 191

malinowa chmurka sprawdza się idealnie. Spód:  -7 żółtek -90g cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier wanilinowy -200g mąki pszennej -150g roztopionego masła Przygotowanie ciasta zaczęła od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wbiłam do miski, a białka zachowałam do bezy. Do żółtek dodałam cukier i miksowałam do uzyskania puszystej masy. Masło roztopiłam w kąpieli wodnej(...)cukru, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masa powinna być dość gęsta. Blaszkę (29*35 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i rozsmarowałam przygotowane ciasto.  Upiekłam dwa takie spody. Składniki są podane w przepisie na jeden spód! Można podwoić ilość ciasta, jednak ciasto twardnieje podczas czekania na pieczenie. Beza: -7 białek -230g cukru

Receptura smaku
delikatny tort biszkoptowy z kremem śmietankowym 180

solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego

Domowy Smak Jedzenia
Chlebki do żurku 141

jajko do posmarowania chlebków     *** W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, sól i cukier. Wodę mieszamy z olejem i wlewamy do suchych składników. Następnie wyrabiamy ciasto. Zagniatamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne *** *** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie przez(...)chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 części, Z każdej części odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego – na uchwyt *** *** Z każdej części ciasta formujemy zgrabną kulę a na czubku umieszczamy małą kuleczkę. Gotowe chlebki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut *** *** Wyrośnięte chlebki smarujemy rozmieszanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Mazurek czekoladowy 204

mąki pszennej 25 g cukru 100 g margaryny, zimnej 1 łyżka  śmietany 18% 1 żółtko Z papieru wyciąć wzorzec kształtu pisanki/jajka. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm, wyciąć z niego pisankę korzystając z wzorca z papieru(...)pozostałych kawałków ciasta zrobić rulon i przykleić do zewnętrznej krawędzi naszego jajka. Ciasto schłodzić 1 godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach do zrumienienia. Wystudzić. Sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 40 ml śmietanki 36% Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia. Sos czekoladowy biały

kulinarnyswiatdomi
Mini mazurki na prezent lub do koszyczka 151

marcepanem, a drugie - o smaku snickersa, czyli karmel, orzeszki i czekolada. Mazurki okazały się strzałem w 10-kę, tylko trudno było zdecydować, które smakują lepiej:) Składniki (na 20 sztuk): ciasto: 250g mąki 150g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki zimnej wody Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto(...)ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyciąć kształty przyszłych mazurków (u mnie kwiatki i jajka), nakłuć widelcem. Z obkrojonych kawałków ciasta można dodatkowo zrobić mini kwiatki na dekorację mazurków lub cienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Obiad gotowy
Pychotka 162

Wyborny i smaczny placek na nadchodzące święta.  Składniki na ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Margaryna 1 ½  kostki Cukier puder ¾ szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Żółtka jaja 6 szt. Składniki na masę: Powidła śliwkowe Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka   Cukier 1 szklanka Masło 1 ½ kostki Mąka ziemniaczana 3 łyżki Budyń śmietankowy(...)tłuszcz do formy bułka tarta do formy białka jaja 6 szt. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Dwie jednakowe  formy posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć połówki rozwałkowanego ciasta. Następnie obydwa ciasta posmarować powidłem śliwkowym. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć po połowie na placki, po czym posypać startymi

Tradycyjna Kuchnia
Tarta na słono 164

Formę do tarty mam prostokątną, dopiero po zrobieniu tej tarty dokupiłam okrągłą, gdyż zostało mi sporo ciasta. Wkrótce podam kolejny przepis na tartę, tym razem prawdopodobnie na słodko, tymczasem podaję składniki: na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła, schłodzonego 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone(...)kostkę masło oraz sól. Wyrobić palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy ( można sobie podłożyć pod ciasto papier do pieczenia) Zdjąć folię i ciastem wyłożyć

Moje Wyroby
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 223

Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie także świąteczne. Moja mama zawsze na Wielkanoc piekła drożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta nie upiekę drożdżowych bab ale za to przygotuję Brioszki z przepisu Anny(...)jednym jajku a następnie żółtku. Po 10 minutach wyrabiania dodajemy po kawałku miękkie masło i rodzynki. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Może to za nas zrobić mikser. Gładkie, lśniące ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej folią i wstawionej do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem by ciasto się ogrzało. Po godzinie

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO PÓŁKRUCHE + FILMIK 107

Pyszne ciasto półkruche to podstawa udanego wypieku, to ciasto właśnie takie jest. Bardzo smaczne, elastyczne i półkruche, idealne do słodkich wypieków. SKŁADNIKI :  450 g mąki pszennej  250 g margaryny, masła 4 żółtka 100 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany(...)PRZYGOTOWANIE :  Zimną margarynę kroimy w kostkę, następnie wszystkie składniki przekładamy do misy robota lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciastoCiasto nadaje się od razu do pieczenia, można je również schłodzić, lub zamrozić, zetrzeć na tarce i użyć do pieczenia kiedy będziemy potrzebować.  Częścią ciasta wykładamy blaszkę, dodajemy ulubione dodatki jak jabłka, mak, ser, przykrywamy drugą

Kulinarne Fantazje Marioli
Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa 110

łodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki 36% sok z 3 cytryn 2 łyżki wiórków(...)kokosowych 80 g cukru pudru Wykonanie Skłądniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się

Raj dla Podniebienia
Żurkowa tarta na Wielkanoc 154

Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta(...)Masa jajeczno-żurkowa: 200ml gęstego zakwasu żurkowego 3 jajka 140g serka śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki czosnkowo-ziołowe 211

ząbki czosnku zioła: oregano, bazylia, tymianek     *** Suche składniki (mąkę, sól, cukier i drożdże) mieszamy razem. Dodajemy ciepłą wodę, mleko oraz olej i wszystko dokładnie razem zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut *** *** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość(...)Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy

Blog z Apetytem
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 140

stolnicę przesiewamy mąki oraz skrobię połączone z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich schłodzony smalec. Całość siekamy dużym nożem. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, po czym całość ponownie siekamy. 4. Dodajemy śmietanę, żółtka oraz drożdże i siekamy aż do połączenia składników. 5. Na koniec całość krótko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta i formujemy(...)niego kulę. Gdyby ciasto się zbytnio lepiło, dosypujemy nieco mąki ryżowej. 7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 8. Przygotowane wcześniej ciasto, dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. 9. Aby przygotować klasyczne smalcówki, rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 8-10 cm, na jego początek nakładamy powidło, zawijamy w rulonik i odkrawamy. Kroki

Okiem Blondynki by McBlondi

Proponowane wyszukiwania