zeszłą środę mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi ( przepis ) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej. Kuchnia grecka jest nie tylko kolorowa, ale też zdrowa i naprawdę smaczna. Polecam wypróbować na najbliższej biesiadzie przy grillu. Kebaby podałam z sosem czosnkowym: przepis . :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy AleksandryWedług mojego kalendarza, w czerwcu zaplanowałam "zwiedzanie" kuchni greckiej . Zmęczona trochę tymi podróżami postanowiłam zacząć od czegoś prostego i klasycznego, czyli zwykłej sałatki greckiej. Piękne, ciepłe dni i pachnące pomidory na straganach zachęcają do lekkich obiadów. Zbliżające się coraz szybciej lato nawet we mnie obudziło nieśmiałą myśl, że może by tak zjeść coś bardziej fit i postarać się zrzucić zimowe
W kuchni wieczoremmniej ni więcej oznacza "zawinięte kręcone przyprawione mięso".I teraz wszystko jasne gdy widzimy stertę kręcącego się na szpikulcu mięsa.Od tej potrawy wzięły się potem wszelkie inne jak grecki Gyros czy arabska Shawarma czy też Shorma a nawet meksykańskie Tacos al Pastor z ananasem. Moja wersja jest domowa więc mięso będzie z patelni co akurat nie ma na smak(...)piment) 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innej ostrej sól i pieprz do smaku na sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty Tahini (opcjonalnie)-pasta sezamowa Wykonanie: Mięso natrzeć/przełożyć cebulą,listkami laurowymi,pieprzem i solą. Mleko wymieszać z octem
Sztuka gotowania w/g Samirydobra kuchnia, czyli taka, która skrada serca turystów. Na Krecie byłam trzeci raz :) To chyba o czymś świadczy prawda? Dlatego ten dzisiejszy wpis jest inspirowany smakami kreteńskimi. Kuchnia Grecka potrafi byś bardzo skomplikowana, ale także bardzo prosta. Przy czym bardzo zaskakuje w swojej prostocie. Wiadomo to nie smakuje jak tam, ale chociaż na chwilę mogłam przenieść się w tamto miejsce(...)młynka z solą dodałam jagody goi, pieprz, chilli, ususzone liście curry i rozmaryn) 1 cebula czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżeczki jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny garść suszonych oliwek garść ARLA APETINAW KOSTKACH CLASSIC Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ PRZYGOTOWANIE: Na patelni typu WOK podgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Ziemniaki
ClauditteMissCookingSkładniki na 'sałatkę': pęczek mięty 1 papryczka chilli, pokrojona w krążki, bez pestek sok z 1/4 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, drobno posiekany Dodatkowo: jogurt grecki do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na wywar umieszczamy w dużym garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 90 minut(...)siekamy, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Dokładnie mieszamy. 5. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wykładamy 'sałatkę' i łyżeczkę jogurtu greckiego. Smacznego
My Culinary Artszklanka cukru 3 jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru 2 łyżki kakao Składniki na masę: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe( u mnie Winiary) Truskawki Składniki na górną warstwę: 1 galaretka truskawkowa truskawki 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek(...)minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Przygotowanie: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy, gdy galaretka zacznie delikatnie tężec, łączymy ją z jogurtem greckim, oraz truskawkami pokrojonymi w drobną kostkę mieszając silikonową łyżką. Masę jogurtową z galaretką i truskawkami przekładamy na zimny biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, na której układamy ozdobnie ćwiartki truskawek. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki * 8 jajek * 1 szklanka cukru pudru * 3 kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa * 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego * 2 łyżeczki żelatyny * prażone płatki migdałowe Sposób wykonania Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki cukru pudru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z resztą cukru
Mix smakuDzisiaj ponownie zapraszam na grecką ucztę. Proponuję wybornego faszerowanego bakłażana z dodatkiem mielonej wołowiny przyprawionej cytryną, oregano i pomidorami, sera feta i sosu oliwkowego. Faszerowane warzywa są jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego
Wyprawy kulinarneduży jogurt grecki ,lub zwykły pełnotłusty jogurt 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnista duży pojemnik,miska ,sito,lub gaza podwójnie złożona Wykonanie(...)mnie z 1 dużego pojemnika jogurtu greckiego po 24 godzinnym wiszeniu w lodowce. Jeśli nie masz sitka, , możesz użyć gazy w jego miejsce. Wystarczy głęboką miskę z podwójną warstwą gazy i dwa patyczki od szaszłyków. Wymieszaj sól z jogurtem i wlej mieszankę na sito ,lub podwójnie zlożoną gazę. Pakuneczek umocować na patyczkach Zawiesić pakunek nad miską (lub dzbankiem), upewniając
w mojej kuchnikolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z korzenną nutą. Owoce i orzechy to genialne połączenie dwóch kategorii produktów o zupełnie innej gamie wartości odżywczych. Daje to kompleksowy zastrzyk potrzebnych nam witamin i minerałów no i jest na pewno przyjemne dla podniebienia. Zapraszam skuszenia się(...)osoby Czas przygotowania 15minut Składniki: 3 duże truskawki Pół banana 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru brzozowego 6 kostek czekolady mlecznej kilka migdałów, orzechów włoskich i orzechów nerkowca 1 łyżka miodu wielokwiatowego Pół łyżki masła Mleko 3,2 % tł Przyprawy mielone: kolendra,goździki, gałka muszkatałowa, cynamon, kardamon Garść muesli tradycyjnego Przygotowanie: 1/ Na małej patelni rozgrzewamy masło i lekko
Kuchnia PROzdrowotnadziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 4 łyżki oliwy 2 łyżki wody opakowanie sosu greckiego sałatkowego Wykonanie: Ogórki obrać ze skóry a następnie pokroić w kostkę, pomidory wymyći również pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce i dodać(...)pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego
Krakowskie smaki AniDzisiaj zapraszam na rewelacyjnie proste i smaczne greckie szaszłyki z jagnięciny - souvlaki. Danie nie wymaga wiele wysiłku, ani wymyślnych składników (z wyjątkiem samej jagnięciny), a smakuje identycznie jak w Grecji. Mięso pachnie dużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego(...)szaszłyki przez 45 minut. W razie nadmiernego przypiekania się cebuli należy przełożyć szaszłyki na drugą stronę. W międzyczasie przygotowałem sos tzatziki. Można oczywiście przygotować go na bazie jogurtu greckiego, ale ja osobiście ostatnio preferuję gęściejszą wersję przygotowywaną na bazie serka homogenizowanego. W celu przygotowania sosu starłem na tarce o grubych oczkach ogórka wraz ze skórą, delikatnie go posoliłem, dodałem szczyptę
Wyprawy kulinarnePrzepis znalazłam na greckim forum GW . Podał go Jacek1f z którego przepisów często korzystam gdy najdzie mnie ochota na coś w greckim stylu.Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te cytrynowe, pieczone ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i mięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne
Stare GaryBardzo lubiany przeze mnie dodatek do mięs i dań, szczególnie greckich. Łatwy w przygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty jogurt i dobrze odciśnięte z soku ogórki. składniki400 ml gęstego jogurtu typu greckiegook 300 g zielonych ogórków, może być 1 wężowy 4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu2 - 3 łyżki oliwy z oliwek2
Stare Garywyjazdach wakacyjnych zawsze mam ochotę zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku.Wspomagałam się przepisem z tej strony.*Saganaki to nazwa małej, dosyć głębokiej(...)średnich, surowych krewetek4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)1 czerwona cebula, drobno posiekanaostra papryka chili - wg uznania2 dymki, pokrojone (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekane60 ml greckiego alkoholu Ouzo2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkęoliwa z oliweksól i świeżo zmielony pieprzszczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)przygotowanieJeżeli używamy krewetek mrożonych należy
Stare Gary