Jajko mollet, czyli jajko w koszulce - to smaczna forma podania jajka na półtwardo. Gotowane przez 4 minuty ma całkowicie ścięte białko i lekko ścięte żółtko. Z jajka mollet po przekrojeniu wypływa parujące żółtko, pełne smaku i dobroci. Jest dużo lżej strawne niż tradycyjne jajko na twardo. Gotowane z odrobiną octu musi być absolutnie świeże i dobrej jakości. Żadne "2","3" nie wchodzą w rachubę, jeśli sklepowe to tylko "O". U mnie klasyczny mariaż jajka ze szpiankiem, nie tylko smaczny, lecz także bardzo zd... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...