www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pamiętacie moje serki jogurtowe? ( Serek z jogurtów naturalnych , serek z jogurtów greckich .) Idealnie nadają się do przygotowania pysznych kuleczek. Kulki można obtaczać w dowolnych przyprawach i ziołach. Niżej podałam przykładowy przepis, którego efekt widoczny jest na zdjęciu. Takie kuleczki idealnie rozsmarowuje się na świeżym pieczywie - czy też tostach. Pasują do sałatek ze świeżych(...)cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie (Proporcje na 1 słoik o pojemności 500 ml) Serek: 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: sól do smaku czarnuszka papryka w proszku lubczyk suszony Zalewa: oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor Sitko ustawić na misce
Di gotujePyszny sos cacık, popularny zarówno w kuchni tureckiej jak i greckiej, w Polsce bardziej znany pod grecką nazwą „tzatziki”. Sprawdza się jako szczególnie jako dodatek do potraw mięsnych. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka jogurtu naturalnego (gęsty jak jogurt bałkański) 1 szklanka wody 1 świeży ogórek 1 ząbek czosnku sól mięta oliwa z oliwek Przygotowanie Zetrzeć umyty
Tureckie Przepisyrobi się "sam". Można go doprawić wg uznania lub pozostawić naturalnym. Niżej podałam przykładowe proporcje (serek ze zdjęcia). Z 700g jogurtu po 2 dniach otrzymałam 350g serka. 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: 1/3 łyżeczka soli 1/3 łyżeczka czarnuszki (całej i mielonej - w sumie) 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Sitko ustawić na misce(...)dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa, ściereczką lub podwójnie złożoną gazą (użyłam pieluszki) i przelać jogurty greckie. Jogurt wymieszać z przyprawami (lub zostawić naturalny), zwinąć pieluszką/ściereczką/gazą i wstawić do lodówki. Po 10-12 h powstanie serek do smarowania na kanapkę. Po 24-48 h powstanie serek o konsystencji mielonego twarogu. Po 3-5 dniach powstanie gęsty
Di gotujesoczewicy 1,5 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska i świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy w diecie bez nabiału) Przygotowanie zupy z soczewicy: Przygotować warzywa : Obraną cebulę i marchew, seler naciowy, chili pokroić w drobną kostkę (jeśli wolicie(...)morska, świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny Przelać do talerzy, ozdobić łyżką jogurtu naturalnego i posypać natką pietruszki lub kolendrą. garść natki pietruszki/świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego The post Zupa z czerwonej soczewicy appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjapomarańczowy Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Koktajl owocowy z białym winem Koktajl pietruszkowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Składniki: 1 porcja 200 g jogurtu greckiego 1 jabłko 1/2 pomarańczy cukier lub miód do smaku płatki owsiane Przygotowanie: Pomarańczę obieramy ze skóry, przekładamy do blendera kielichowego razem z kawałkami jabłka i jogurtem greckim. Całość miksujemy
Moja smaczna kuchniałyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 5 łyżek oleju lub masła klarowanego (ghee) 1/4 łyżeczki sody 150g jogurtu naturalnego lub greckiego 120ml + ok.100ml ciepłej wody – przy jogurcie naturalnym wody będzie mniej, przy greckim – odrobinę więcej rozpuszczone masło klarowane do smarowania, około 4-5 łyżek
Karo in the Kitchengram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 pomidora, 4 ząbków czosnku, 1 szalotki, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 250 gram jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki czarnuszki, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)smaku. Idealnym dodatkiem do dzisiejszego dania jest sos czosnkowy podobny do tego, jaki podawany jest do kababów. Do miseczki włożyłem dwie czubate łyżki majonezu i 250 gram jogurtu typu greckiego. Dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiłem solą i bardzo dokładnie wymieszałem, aby nie pozostały żadne grudki. Tak przygotowany sos wymaga około 15 minut w lodówce, aby smaki uległy
Wyprawy kulinarnesię do smażenia, ale nie ma już żadnych właściwości zdrowotnych z oliwy extra vergine. Smak oliwy zmienia się w zależności od czasu i regionu zbioru – inaczej smakują oliwy greckie, inaczej włoskie i hiszpańskie. Lżejsze i delikatniejsze w smaku są oliwy z oliwek zrywanych później, te z młodych oliwek (zrywanych we wrześniu) są mocno zielone, lekko ‘gryzą’ w gardło goryczką(...)Dobra oliwa extra vergine którą znajdziecie w większości sklepów to włoska Monini Classico, Bios i Non Filtrato (odpowiednio 19, 24 i 39zł za 500ml). Bardzo smaczna jest też grecka Kalamata marki Gaea, tłoczona z oliwek Koroneiki (ok. 43zł za 500ml). Delikatniejsza w smaku jest Olitalia łagodna (30zł za 0,75l) i Monini Delicato (46zł za 1l). WYKONANIE Proporcje które
Karo in the Kitchenczosnkowego sosu. Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :) Składniki: 1 brokuł 20 pomidorków koktajlowych 200 g sera typu feta 6 ząbków czosnku 220 jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cukru łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał on czas na przegryzienie się smaków(...)lodówce. Jogurt typu greckiego łączymy z dwoma łyżkami majonezu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bazy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru, łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu. Całość najlepiej zamknąć w słoiczku, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Im dłużej sos będzie się "przegryzał" tym smak będzie bardziej wyrazisty. Brokuła dzielimy na małe cząstki, wycinając
Taste Therapypieczonych buraków, złamanych smakiem jogurtu naturalnego, chrupiących orzechów i wyrazistego szczypiorku. Świetna jako dodatek do dań rybnych i mięsnych lub jako lekki posiłek. Składniki: 1 kg buraków 250g jogurtu greckiego pęczek szczypiorku 50g łuskanych orzechów włoskich sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i każdy osobno zawijamy w folię aluminiową. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut. Studzimy(...)obieramy ze skórki. Kroimy w niewielką kostkę. Buraki łączymy z jogurtem greckim, drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz grubo posiekanymi orzechami włoskimi Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazhitem stała się mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu super :) koniecznie wypróbujcie. Składniki(...)użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy obrać małego buraka pokroić na ćwiartki skropić cytryną, zasypać cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem, w zależności od tego jaki kolor
zdrowa vege kuchniapszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao (90 g) 6 średnich jajek 2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka(...)pszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao (90 g) 6 średnich jajek 2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka
Poezja smakuZiemniaczki można w połowie zostawić i zjeść w całości w zupie. 2 marchewki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu greckiego przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowa,papryka słodka, kurkuma,sól, można dodać trochę naturalnej vegety. 1.Umyć i obrać wszystkie warzywa. 2. Marchewkę i pietruszkę przekroić w słupki, ziemniaki i cukinię(...)garnka wlać 1,5-2 litry wody lub bulionu wsypać warzywa zblenderować. (ziemniaki można w połowie odłożyć). 4. Przyprawić, do słoiczka włożyć jogurt grecki i wlać odrobinę zupy. Potrząsnąć i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. 5. Podawać z ziemniaczkami i posypać delikatnie oregano. Smacznego:) alt="Niskokaloryczny styczeń
Kubki smakuteż mogą być te w serdlu się szybciej roztapiają) 1,5 szklanki białego wina (lub szklanka wina i 1/2 szklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii 250 g pieczarek 1 mała czerwona papryczka chilli 1-1,5 łyżeczki pieprzu 1/2- 1 łyżeczka soli 1-1,5 łyżeczki curry(...)patelnię wlewamy 1/2 szklanki wina lub 1/2 szklanki wody i dorzucamy serki topione. Pomagając sobie trzepaczką roztapiamy je. Możemy patelnie zdjąć z ognia i wówczas dodajemy śmietanę z jogurtem greckim, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do rondelka, rondelek wstawiamy na gaz i wszystko jeszcze raz mieszamy i chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem
Piekielna Kuchnia Patirzymskiego, 2 łyżeczek suszonego rozmarynu, 2 łyżeczek suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki mielonego cynamonu, pęczka natki świeżej kolendry, 2 cytryn, 1 owocu granatu, 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego, 250 gram mąki pszennej chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej, 125 mąki żytniej razowej, 7 gram suszonych drożdży, 3 łyżeczek czarnuszki, oliwy, soli morskiej, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)stopni i umieściłem w nim placki. Piekłem przez 25 minut. Na 5 minut przed podaniem dodałem do mięsa pół pęczka posiekanej natki kolendry. 400 gram natualnego jogurtu greckiego wymieszałem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i delikatnie doprawiłem solą. Na talerze wyłożyłem mięso, obficie podlewając pozostałym z jego duszenia sosem. Mięso polałem sosem jogurtowo - cytrynowym. Całość udekorowałem pozostałymi listkami
Wyprawy kulinarne