ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:64/892)

Jak dobrze ubić śmietanę? 92

ubijaniu śmietany. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube   Co potrzebujesz? Dzień przed planowanym eksperymentem idź do sklepu i kup kilka opakowań śmietany kremówki. Mogą być różnych firm o różnej zawartości tłuszczu. Potem umieść je wszystkie w lodówce żeby dobrze się schłodziły, najlepiej zrobić to dzień wcześniej żeby mieć pewność, że śmietana jest naprawdę zimna(...)ubijać. Ja zaczynam od najwolniejszych obrotów żeby nie mieć białych ciapek w całej kuchni;) Następnie zwiększ obroty i ubijaj aż konsystencja zacznie się zmieniać. Zobaczysz, że z tak przygotowanej kremówki (dobrze schłodzonej) zrobi się piękna gęsta i puszysta bita śmietana. Dobrze ubita śmietana jest wtedy gdy staje się sztywna i po odwróceniu miski do góry nogami nie zmienia swojego położenia

Słodki Blog
Najprostsze lody waniliowe 92

prawdziwą wanilią. A wszystko to bez użycia maszynki do lodów i bez mieszania co dwie godziny! Lody są bardzo proste w wykonaniu, wystarczy ubić w osobnych naczyniach śmietankę kremówkę, pianę z białek oraz żółtka. Składniki: 5 jaj 500 ml śmietany kremówki 1 szkl cukru pudru 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy Jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić(...)białek. Ubić osobno: żółtka z 1/3 cukru i wanilią, białka z 1/3 cukru (na sztywną pianę) oraz śmietanę (jak ubić kremówkę zobacz tutaj ) z 1/3 cukru. Następnie wszystkie masy łączymy ze sobą do powstania jednolitej konsystencji i zamrażamy przez kilka godzin. I to wszystko, lody są gotowe! Moje wskazówki i uwagi: Lody zamarzają. Po kilku godzinach są tak twarde

Słodki Blog
Pyszny sernik z malinową pianką 98

szkl. drobnego cukru 5 jajek + 2 żółtka Mus malinowy : 800 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 5-6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g białej czekolady 1-2 łyżki słodkiej śmietanki Masło roztapiamy na małym ogniu. Łączymy z pokruszonymi drobno ciastkami.  Powstałą masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej(...)napęcznienia. Następnie krótko podgrzewamy na małej mocy palnika. Podgrzaną, płynną żelatynę łączymy z 1 łyżką musu malinowego, energicznie mieszamy. Następnie przelewamy do reszty malin i mieszamy do połączenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z musem malinowym, miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy resztę malin (jeśli mamy mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), mieszamy

Smaki Na Talerzu
Sos karmelowy 89

lodów, gofrów, deserów .. i wyjadania łyżeczką ze słoiczka :) Pyszny! Przepis ze strony Moje Wypieki. Składniki: 220 g cukru (1 szklanka) 1/4 szklanki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36% duża szczypta soli morskiej  Przygotowanie: W garnuszku o grubym dnie umieścić cukier, wodę i golden syrup. Wymieszać i garnuszek postawić na palniku, prawie na maksymalnej mocy(...)minut. Mieszanka powinna mieć kolor bursztynowy. Należy uważać aby nie spalić karmelu - wtedy będzie sos gorzki. Po osiągnięciu wymaganej temperatury, garnuszek zestawić z palnika, dodać szybko masło i kremówkę. W tym momencie uważać - reakcja jest silna, zabulgocze i może prysnąć. W garnuszku po dodaniu masła i kremówki zrobi się "bryła". Garnuszek z powrotem postawić na palnik i gotować ciągle mieszając

Kocham..lubię..gotuję..
Budyń ryżowy kakaowy 113

Kolejny przepis na budyń ryżowy, tym razem czekoladowy - a raczej kakaowy. Świetna propozycja na zagospodarowanie resztek ryżu. Ponownie dodałam kremówki, która nadaje świetnego posmaku i aksamitności lecz oczywiście można zamiast niej dać zwykłe mleko, roślinne lub zwierzęce. Polecam serdecznie :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki kremówki 1-1,5  łyżeczki kakao (w proszku(...)słodzone) cukier do smaku 1-2 łyżeczki dowolne owoce, świeże lub mrożone Przygotowanie: W garnuszku umieścić mleko, kremówkę, kakao i cukier. Wymieszać i podgrzać, dodać ryż i chwilkę razem podgrzać. Całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować na gładki i gęsty budyń. Przelać do pucharka, udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Kremowy deser z frużeliną truskawkową i biszkoptami 144

Pyszny kremowy deser z mascarpone, kremówką, frużeliną truskawkową i biszkoptami maczanymi w cytrynowym ponczu. Słodki i lekko kwaskowy zarazem za sprawą soku z cytryny. Serdecznie polecam z różnymi owocami :) Składniki (4 pucharki): Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek) 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżka soku(...)cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże truskawki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki wody Przygotowanie: Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Truskawki wraz z cukrem

Kocham..lubię..gotuję..
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą 127

kiełbasą i kukurydzą. Zamiast kiełbasy można użyć szynki - też będzie pysznie! Składniki: 400 g makaronu (świderki, kokardki, penne) 300 g kiełbasy (lub szynki) 1/2 puszki kukurydzy 1 szklanka śmietanki kremówki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 200 g żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, kukurydzę odcedzić z zalewy, ser żółty zetrzeć(...)tarce. Śmietanę kremówkę wymieszać z 150 g startego sera żółtego, doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z kiełbasą, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki. Zalać wszystko kremówką wymieszaną z serem i całość dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Kocham..lubię..gotuję..
Kremowy deser z frużeliną wiśniową z amaretto 138

Bardzo lubię desery na bazie kremu z mascarpone i śmietanki kremówki. Nie tylko za smak, ale również za szybkość przygotowania. Idealnie pasują z różnymi owocami, świeżymi lub owocowymi sosami i biszkoptami. Tym razem deser z frużeliną z amaretto. Polecam serdecznie :) Składniki (4 porcje): Frużelina wiśniowa z amaretto: 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych (wydrylowanych) 20-25 ml amaretto 1 łyżeczka(...)proszku 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Wiśnie wraz

Kocham..lubię..gotuję..
Polewa czekoladowa 206

woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu. Polewa czekoladowa na ciasto Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości). 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą kremówką. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia

Ciastkozercy
Tort waniliowo-malinowy 138

Czas przygotowania 2 hr 20 min Składniki Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem waniliowy 500 ml śmietany kremówki 300 g sera mascaropne 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Krem malinowy 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascaropne 2 łyżki cukru pudru 200 g malin(...)ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem waniliowy do tynkowania 350 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania

Wędrówki po kuchni
Tort z bitą śmietaną i owocami 118

piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty. Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1 cytryny 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki cukru 1-2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego Wszystkie(...)składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie. Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru. Pierwszy blat nasącz 1/3 soku, wyłóż 1/3 kremówki, dodaj część owoców. Tak samo postępuj z drugim i trzecim blatem. Smacznego! Artykuł Tort z bitą śmietaną i owocami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Eton Mess (moja wersja) 125

bałagan ;) . Przynajmniej  u mnie w kuchni podczas jego przygotowania było co sprzątać. Teraz tak na poważnie.  Eton Mess to tradycyjny angielski deser z truskawkami, bezami i śmietanką kremówką.  Już w latach trzydziestych stał się bardzo popularny. Sprzedawano go w stołówce w Eton College, podawano go także na corocznym meczu krykieta.  Wiele śmiesznych historii krąży wokół tego(...)Eton College rozbawiony labrador usiadł na koszu piknikowym,  w którym była Pavlova z truskawkami no i wiadomo co się stało ;). Składniki na 5-6 porcji 600 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru 4 szklanki borówek 2-3 szklanki porzeczki czerwonej 0,5 kg truskawek lub malin 6 listków mięty bezy

noteskulinarnyfiga
Sernik miętowo jagodowy bez pieczenia 324

najmłodszych lat. składniki: 1 kg sera twarogowego z mascarpone President 280 g rurek z nadzieniem kokosowym 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 160 g 500 g jagód 250 ml śmietany kremówki 30 % 100 g czekolady białej 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki czubate żelatyny 1 garść pełna listków mięty 1/2 galaretki jagodowej dekoracja: 200 ml śmietany 36 % borówki mięta świeża 1 łyżeczka(...)jagód Sernik: Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję liście mięty i odstawiam aż przestygnie. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień przekładam na sitko i mocno odciskam żeby liście puściły jeszcze aromat. Liście wyrzucam.  Żelatynę namaczam w 1/2 szklance wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czekoladę łamię na kawałki małe, przekładam do miski i ustawiam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania