ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:67/892)

Karp w śmietanie 119

140g 1 mała cytryna lub pół dużej cytryny Składniki na karpia w śmietanie: 4 dzwonka karpia – ok. 800g 1 cebula – ok. 120-130 g 300 ml śmietanki kremówki natka pietruszki sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia   Karp wigilijny – o czym należy pamiętać? Karp smażony jest tradycyjnym daniem wigilijnym w wielu polskich domach(...)stron na złoty kolor. Ważne jest, by płomień palnika nie był zbyt duży, ponieważ wtedy ryba może spalić się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowa. Śmietankę kremówkę doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gdy karp (w panierce tylko z mąki) będzie już podsmażony z obu stron, zlać z patelni nadmiar tłuszczu (o ile taki pozostał

Kulinarne Przeboje
Tort Brzoskwiniowy z Jogurtem BEZ PIECZENIA 255

Gerard Rolls Rolls o smaku cynamonowym Apple Pie 50g miękkiego masła Krem: 2 galaretki brzoskwiniowe 350ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń 850ml 300g naturalnego jogurtu 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykończenie: około 200g rurek waflowych dr Gerard Rolls Rolls o smaku cynamonowym 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)miski, dodać 350ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć, jedną połówkę brzoskwini odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałeczki. 3. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4 . Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. 4. Jogurt przełożyć do czystej miski, dodać ostygniętą galaretkę i wymieszać mikserem, jeśli masa będzie

Mała Cukierenka
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 171

Skórki zostawiamy ) warzywa odłowione z rosołu ( gotowana cebula,por , 2 marchewki , seler korzeniowy , kawałek kapusty , korzeń pietruszki , generalnie wszystko co wkładaliśmy do gara ) 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 kostki rosołowe drobiowe 1 płaska łyżeczka, gałki muszkatołowej 2 łyżeczki czarnego , mielonego pieprzu ( można mniej ) 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżka, brązowego cukru 3 ząbki czosnku(...)warzywami . Doprawiamy gałką , pokruszoną kostką drobiową , cukrem i solą do smaku . Smażymy mieszając , aż mięso zacznie się przypiekać . Jak już masa będzie zawierać dużo ładnie skarmelizowanych kawałeczków , dolewamy śmietanę kremówkę , natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz . Dodatek kremówki sprawi że farsz będzie soczysty i wilgotny , a nie suchy i wiórowaty Mieszamy podgrzewając do połączenia składników . Zdejmujemy z gazu , odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 164

polędwiczki wieprzowe (1,5 kg) 50 g suszonych borowików 3-4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 400 ml bulionu 200 ml śmietanki kremówki 30% posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem(...)bulion i przez co najmniej godzinę moczymy w nim suszone grzyby. Po tym czasie rondelek wstawiamy na ogień i gotujemy grzyby przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę kremówkę. Mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Szalotki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż do zeszklenia, po czym dodajemy trzy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy jeszcze

Poezja smaku
kostka królowej 460

Składniki: 2 duże paczki herbatników maślanych 4 łyżki powideł śliwkowych 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 125 g masła 3 łyżki cukru 500 ml śmietanki kremówki 220 g czekolady deserowej  Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników.  Połowę mleka zagotować z masłem. W reszcie rozmieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się(...)ciastka.   W rondelku zagotować wodę. Wyłączyć i ustawić na nim miskę tak, żeby nie dotykała wody. Do miski wrzucić 200 g połamanej czekolady. Wlać 2-3 łyżki kremówki i mieszać aż czekolada się rozpuści. Ubić na sztywno pozostałą kremówkę i zmiksować ją z rozpuszczoną czekoladą. Połowę tak powstałego musu czekoladowego wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnią częścią herbatników

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką. 174

ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki ) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki żelatyny spożywczej około 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 słoiczek powidła(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone blaty dokładnie studzimy. 3. Krem i przekładanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, powinna być płynna i letnia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy ( cukru pudru tak 2-3 łyżki ), wsypujemy cynamon i ubijamy, na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka

Izabelawkuchni
Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym 975

szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 g czekolady gorzkiej 70% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli DODATKOWO: 1 słoik (300 ml) powideł śliwkowych 150 g orzechów włoskich Mąkę pszenną przesiać z kakao, wymieszać z krupczatką, cukrem, solą, przyprawą(...)żelatynę. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń, aby przestygł, ale całkiem nie stężał. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Budyń rozmiksować i porcjami łączyć z kremówką. Gotowy krem natychmiast wyłożyć na upieczone ciasto, równomiernie rozsmarować i przykryć ciastem z bezą. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce

https:KKuchniaMniam
Przepis na kawę po wiedeńsku 112

espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2  łyżki roztopionej czekolady lub 2 łyżeczki czekolady w proszku lub 3-5 kostek czekolady 50 ml mleka pełnotłustego lub śmietany kremówki bita śmietana posypka kakaowa lub cynamonowa lub odrobina zmielonej kawy opcjonalnie do dekoracji płynna czekolada lub syrop czekoladowy opcjonalnie cukier do smaku Uwaga: do kawy po wiedeńsku możemy użyć zarówno(...)mlecznej, jak i gorzkiej czekolady, w zależności od tego jak słodką kawę lubimy. Jeśli używamy mleka możemy je dodatkowo zmiksować z czekoladę i ewentualnie cukrem, Jeśli używamy śmietany kremówki, podczas podgrzewania należy uważać, aby nie jej nie zagotować. Jak zrobić kawę po wiedeńsku Podgrzane mleko lub śmietanę kremówkę wymieszać z czekoladą (powinna się całkowicie rozpuścić) i ewentualnie cukrem, dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SERNIK CHIA Z MANGO na zimno. 113

Cześć. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z nasionami chia i mango. SKLADNIKI : MASA : - śmietana kremówka 30% (600 ml) - nasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango dojrzałe (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna(...)łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy ) WYKONANIE : - odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. - 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi  na piasek. Dobrze mieszamy

RITA food channel
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 245

Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Krem kokosowy 200 ml mleka kokosowego 100 ml śmietany kremówki * 350 g mascarpone 40 g wiórków kokosowych(...)wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem do tynkowania tortu 400 g masła 82% 200 g czekolady białej Ganache 100 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały

Wędrówki po kuchni
,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’ 352

Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana. masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix ponadto: kilka kostek schłodzonej czekolady mlecznej do dekoracji Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i cukier(...)waniliowy oraz śmietan-fix i jeszcze przez chwilkę miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na przygotowanym wcześniej cieście rozprowadzamy warstwę bitej śmietany, którą obficie posypujemy schłodzoną i startą na dużych oczkach czekoladą. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą

Podróż w kulinaria
SERNIK CHIA Z MANGO na zimno. 426

Cześć. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z nasionami chia i mango. SKLADNIKI : MASA : - śmietana kremówka 30% (600 ml) - nasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna(...)łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy ) WYKONANIE : - odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. - 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi  na piasek. Dobrze mieszamy

RITA food channel
Pająk 3D w galaretce 140

Dzisiaj galaretka, która nie wygląda zbyt zachęcająco. Wręcz okropnie… Zjedlibyście takiego pająka? Na pewno nie jest to deser dla arachnofobików Pająk wykonany jest na bazie śmietany kremówki, mleka i żelatyny w przezroczystej galaretce. Do jego zrobienia użyłam strzykawki z igłą tak jak w przypadku gerbery 3D w galaretce . Załączony filmik zapewne ułatwi jego wykonanie. Taka galaretka to idealna propozycja(...)halloween , oczywiście jeśli ktoś obchodzi to święto. Pomimo swojego wyglądu, to zwyczajna i smaczna galaretka Składniki: 2 przezroczyste galaretki 3/4 śmietany kremówki 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny barwniki spożywcze: brązowy, czarny Dodatkowo: strzykawka igła słomka salaterki Przygotowanie: Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do salaterek. Wstawiamy do lodówki aby stężała. Do rondelka wlewamy

Oryginalny smak
BABKA ŻÓŁTKOWA 179

wanilią (lub cukier waniliowy) - 360g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700);  typ750-400g - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek słodkiej śmietany (dałam po 3 łyżki kremówki i mleka) - skórka otarta z cytryny (można pominąć) Miękkie masło utrzeć z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puch. Dodajemy jajko oraz po jednym żółtku, po każdym dodaniu ucieramy. Następnie dodajemy(...)wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego odparowania. Ja jeszcze letnią babkę lukruję, wówczas nie wysycha. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - słodka kremówka Do miski wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając stopniowo dolewamy kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Lukrem smarujemy jeszcze letnią babkę

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania