tarty, zarówno wytrawne jak i na słodko. Dzisiaj przygotowałam pyszną tartę z malinami. Ponieważ na dworze coraz cieplej, zrobiłam delikatniejszą, nieco odchudzoną wersję kremu budyniowego, zamiast masła dodałam śmietanę kremówkę i cukier waniliowy i powstała delikatna waniliowa chmurka. Składniki: ciasto: 120 g masła, 1 łyżka oleju, 4 łyżki wody, 1 porządna łyżka cukru, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem(...)budyń waniliowy (na pół litra mleka), 400 ml mleka, 400 ml śmietany kremówki, cukier waniliowy, 1 łyżka cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Dodatkowo ok. 300-350 g malin, kilka łyżek dżemu malinowego. Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystygnięcia. Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, olej, wodę, cukier i sól, zakryć (koniecznie - bo pryska) i wstawić do piekarnika
Moja kraina smakówcreative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI: Spód: herbatniki (180 g) masło roztopione (90 g) Masa jogurtowa: jogurt naturalny (1 kg) śmietanka kremówka 30% (200 ml.) cukier puder (5 łyżek czubatych) galaretki przezroczyste ( 2 opakowania, czyli łącznie 140 g) + wrząca woda (200 ml.) barwniki spożywcze niebieski i żółty (po pare kropel(...)czas przygotowania reszty składników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki arbuzowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Masa jogurtowa: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewamy ostudzone galaretki bezbarwne i dodajemy ubitą kremówkę (masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być
RITA food channelłyżeczki jogurtu naturalnego - szczypta soli Dodatkowo: - 20g stopionego masła (do posmarowania ciasta) - ok.250g jagód (lub dowolnie) - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli aromatu migdałowego - słodka kremówka - olej do posmarowania blatu i rąk W misie miksera ucieramy rozkruszone drożdże z cukrem (i ksylitolem), szczyptą soli oraz z żółtkami na puszystą masę. W tym czasie w kubeczku podgrzewamy masło(...)wówczas będą się piekły krócej. Jeszcze letnie jagodzianki polukrować dość obficie lukrem (u nas marcepanowy) przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i niewielkiej ilości kremówki. Kremówkę dolewamy stopniowo do miseczki z pudrem i olejkiem i cały czas mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mój lukier był dość gęsty. Smacznego
Smaczne Zdroweserdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno . Jeżeli jednak jesteście tu dla czekolady Kinder może spodobać się Wam taki torcik :) Składniki: 150 g orzechów laskowych 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 50 g masła 2 szklanki mleka w proszku (ok. 220g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 ml mleka 250 g Nutelli 600 g herbatników + 50 g gorzkiej czekolady(...)suchej patelni, aż zrobią się rumiane, nie można ich przypalić, bo będą gorzkie. Uprażone orzechy pocieramy przez ściereczkę kuchenną, żeby pozbyć się łupinek. Do garnka wlewamy 200 ml śmietany kremówki, dodajemy masło, cukier waniliowy i mleko w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając drucianą trzepaczką przez ok. 10 minut. Masa powinna zgęstnieć i przypominać w konsystencji budyń. Odstawiamy
Ciastkozercyprostokątną foremkę i podawać pokrojony w kostkę. Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 różne smaki galaretki owocowej + ok. 100 g biszkoptów Śmietanowiec(...)brzegi blaszki wykładam kawałkami czystej folii. Spód formy wykładamy biszkoptami. Jogurt grecki wyciągamy z lodówki, powinien ogrzać się do temperatury pokojowej. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – to znaczy umieszczamy w misce na garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu mamy pewność
Ciastkozercycytrynowej. Doskonale sprawdzi się na różne imprezy okolicznościowe. Wbrew pozorom ciasto to jest łatwe w przygotowaniu i co ważne tanim kosztem. Puszysty biszkopt przełożony masą wykonaną ze śmietany kremówki i twarogu sernikowego a na wierzchu dżem i posypka kokosowa. U mnie ciasto to zrobiło furorę, jestem pewna, że i Was oraz Waszych gości zachwyci :) Składniki (użyłam blaszki prostokątnej(...)patyczka. Wystudzić upieczony biszkopt. Delikatnie skroić z niego wierzch, następnie cały biszkopt rozkroić wzdłuż na pół. Masa serowa: * 500 g sera twarogowego (użyłam z wiaderka) * 300 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki cytrynowe * 350 ml wody Wykonanie: Obie galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser z wiaderka, wymieszać mikserem
Zrób to smaczniezimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: słoik (ok.800g) prażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe na masę iryskową: 350 ml śmietanki kremówki 200 ml mleka 200 g cukru 50 g masła 2-3 łyżki suchego maku 3 łyżeczki żelatyny odrobina wrzątku dodatkowo: 16 okrągłych biszkoptów 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego(...)dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt i przykryć drugą jego częścią. Na wierzchu biszkopta rozsmarować dżem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Jeśli masa iryskowa zbyt mocno zgęstniała to lekko ją podgrzać, żeby się rozpuściła. Połowę dodać do kremówki, zmiksować, wlać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Wylać na dżem. Biszkopty moczyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamarzy Wam się sernik na zimno w standardowych rozmiarach zapraszam na piknikowy wpis z sernikiem tutaj . Składniki: 500 g sernika na sernik (może być z wiaderka) 100 g śmietany kremówki + 200 g do dekoracji (w wersji piknikowej można wziąć ze sobą śmietanę w spray’u) 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 żółtka 15 g żelatyny 1 cytryna(...)masła Jak zrobić mini serniczki w słoiku? Ser i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy śmietanę kremówkę i żółtka. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i mieszamy aż cały cukier dobrze się rozpuści, a jajka dosyć mocno podgrzeją. Żelatynę zalewamy w tym czasie wodą (tyle, żeby cała była zamoczona
Ciastkozercyjako rodzaj pasztetu. Ta, z racji swoich składników, doskonale sprawdzi się na eleganckie śniadanie, gdy mamy gości. Cudownie będzie prezentować się także na Wielkanocnym stole. Bazę przystawki stanowią bulion, kremówka i dobrej jakości majonez – dzięki nim terrina jest idealnie zbalansowana i oprócz pieczywa nie potrzeba jej nic więcej. Ja do przygotowania bazy użyłam majonezu Kieleckiego. Zobaczcie jego skład(...)mimo efektownego wyglądu wcale nie jest pracochłonna. Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem: 6 jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo 6 lekko czubatych łyżeczek żelatyny 200 ml śmietanki kremówki 30% 200 ml majonezu Kieleckiego 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 60 ml zimnej wody 100 g wędzonego łososia sałatkowego ½ niedużej czerwonej papryki ¾ szklanki mrożonego, zielonego groszku sól morska świeżo
Poezja smakutortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa 120g masła Masa śmietankowa do obłożenia tortu: 250ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta(...)wykładamy resztę masy *** *** Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki *** *** Następnie przygotowujemy masę śmietankową do obłożenia tortu: żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odkładamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Cały czas miksujemy *** *** Masą śmietankową wykładamy wierzch i boki tortu. Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemblaszki (ok.21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na warstwę śmietankowo jogurtową: 1 galaretka wiśniowa 350 ml gorącej wody 350 – 400 g jogurtu, gęstego np. greckiego 400 ml śmietanki kremówki wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia się z kremówką. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy. Gotową
Domowy Smak Jedzeniaherbatników regionalnych Cukry Nyskie 110 g masła 100 g czekolady mlecznej Milka Krem : 250 ml mleka 250 g masła 110 g cukru 1 cukier waniliowy 220 ml kremówki 30 % 1/2 szklanki płatków migdałowych Helio 450 g mleka w proszku 1 puszka masy krówkowej Helio 1 żelatyna deserowa Dr. Oetkera + 50 ml zimnej wody + 100 ml gorącej wody Wykonanie(...)cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, jednak mleko nie może się zagotować.Odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę wsypujemy do wody tak jak podane w przepisie i mieszamy chwilę mikserem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do mleka wsypujemy mleko w proszku, mieszamy tak długo aby nie było grudek, następnie dodajemy masę krówkową, kremówkę i żelatynę, delikatnie mieszamy wsypujemy płatki migdałowe i jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliprocentów stworzyły deser, któremu nie oprze się żaden czekoholik. *foremka 23*23 cm Składniki: na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 200 g biszkoptów 100 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 3 kieliszki wódki 2 łyżki kakao na piankę: 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 ml śmietanki(...)kremówki Rodzynki zalać wódką. Dodać skórkę pomarańczową, orzechy i pokruszone biszkopty. Czekoladę połamać do miski, zalać 300 ml śmietanki i wsypać kakao. Miskę ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Wlać do biszkoptów i wymieszać. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Wygładzić i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorzkiej 70% kakao – 2 łyżki wody – 1 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie nalewka malinowa) – 15 g masła w temperaturze pokojowej – 2 małe jajka – 25 g cukru – 60 ml śmietanki kremówki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub tak jak ja w garnku z grubym dnem na małym ogniu. Do rozpuszczonej dodajemy masło, wodę i alkohol i krótko miksujemy. Możecie odnieść wrażenie(...)sparzamy gorącą wodą. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do nich cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę. Do czekolady dodajemy żółtka i krótko miksujemy (masa stanie się gęstsza). Następnie na zmianę do masy czekoladowej dodajemy po trochę ubitych białek i ubitą kremówkę. Delikatnie mieszamy szpatułką, aż całość
Relaxtime