Kremówka zwana też napoleonką jest ulubionym ciastem z czasów mojego dzieciństwa, cienkie warstwy ciasta przełożone pysznym kremem, któż nie lubi tego połączenia.. Moja wersja zamiast ciasta ma maślane herbatniki, które idealnie komponują się z budyniową masą. Dzięki herbatnikom ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Całym sekretem doskonałego smaku tego ciasta jest masa, która dzięki(...)dodatkowi śmietanki kremówki jest niezwykle puszysta i lekka. Czas przygotowania: 40 min + czas na studzenie Składniki: (na blaszkę 21×21) 500 ml mleka 6 żółtek 100 g cukru /niecałe pół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g mąki ziemniaczanej / ponad pół szklanki pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego / 20 g 200 g masła 250 g śmietanki
Słodki Blogwylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec biszkopt około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki żelatyny * 6 łyżek wody Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki(...)wyrównać wierzch. Blachę z ciastem wstawić na około 15 minut do lodówki. Dodatkowo: * masa krówkowa o smaku kukułki (użyłam Helio ) * 50 g czekolady mlecznej * 3-4 łyżki śmietany kremówki Po 15 minutach wyjąć ciasto z lodówki, na śmietanę rozsmarować masę o smaku kukułki. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, nasączyć. Na górę rozsmarować pozostałą śmietanę, wyrównać wierzch. W kąpieli
Zrób to smaczniełyżki żelatyny płaskie łyżki (prawdziwej nie fix) 100 ml mleka 140 ml śmietanki min 30% tłuszczu 1 op cukru wanilinowego ⅓ szklanki cukru pudru Mus jagodowy , lub 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej 380 g jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżka soku z cytryny 70 g cukru pudru 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczki = 5 listków(...)żelatyny Polewa czekoladowa 200 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki kremówki min 30 lub 36% Instructions Pasta dekoracyjna Ubij masło z cukrem pudrem. Dodaj białka jaj i barwnik spożywczy i mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i wymieszaj. Rogi papieru do pieczenia przyklej (za pomocą przygotowanego ciasta) do blaszki lub tekturki (zależy jak dużą powierzchnię pomieści Twoja zamrażarka). Sporządzoną mieszankę
SmartBake.plpewno każdy ma swoją ulubioną, do której chętnie wraca. Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy , wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto i smacznie Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka jogurtu(...)naturalnego szczypta soli Masa: 250 g chałwy 100 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: sezamki do ozdoby Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy
Oryginalny smakjest Co nam trzeba? na kruchy spód 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 100g cukru pudru czubata łyżka śmietany 18% szczypta soli na masę: opakowanie kremówki 36%- 300ml cukier puder 2 łyżki 1 małe opakowanie mascarpone łyżka żelatyny plus 4 łyżki ciepłej wody na wzorki kawałeczki 2 cukierków karmelowych rozpuszczone w łyżce w 3 łyżkach mleka(...)zajączka i kleksy: 3 łyżki śmietany kremówki, pół tabliczki mlecznej czekolady kilka kosteczek czekoladowych tarkowanych na wiórka zielone listki jadalne do ozdoby i dowolnie co chcecie Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę
Latosiowydomtrochę do wysmarowania foremek szklanka i 2 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Na nadzienie: 100g wiórków kokosowych 150ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone łyżka likieru kokosowego łyżeczka ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty, na rumie Do dekoracji: praliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków(...)pieczemy jeszcze 25 minut, na złocisty kolor. Upieczone, wykładamy do ostygnięcia. Tarty wyciągamy z foremek. W międzyczasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy nadzienie. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy aż na brzegu pojawią się małe pęcherzy – śmietanka ma się być gorąca, ale nie zawrzeć. Do gorącej kremówki wrzucamy 100g wiórków kokosowych, dodajemy cukier
Smaczna Stronatortownicy) 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru opcjonalnie ulubiony aromat np. cytrynowy, waniliowy Na krem malinowy: Tu wykorzystałam małą ilość kremu śmietankowego i zmiksowałam go z przetartymi malinami. Jeśli szukacie przepisu(...)metodę i często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 równe warstwy. Jak przygotować krem śmietankowy do tortu: Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy składniki razem, aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy ulubiony aromat (można pominąć). Uwaga! Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się
Słodkie okruszkidość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest(...)jest zbyt płynny, zagrzać i dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, zagotować na mały ogniu ciągle mieszając, ostawić do ostudzenia. Krem kajmakowy: 600 gr kajmaku z puszki 150 gr śmietany kremówki Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej porcji. Krem kajmakowy schłodzić przez
moj przepis nadrugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem krem zrobiłam ze śmietany kremówki, masy kajmakowej z odrobiną spirytusu. Baza na rurki jest ta sama co wcześniej. Smak kremu do złudzenia przypomina mi krem ajerkoniakowy. W pracy kolegom również bardzo smakowały, więc z powodzeniem(...)termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej
moj przepis naurodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty warto przygotować dzień wcześniej(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania
moj przepis nabiszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem z białej czekolady: 200 gr czekolady białej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla kremowe opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać dokładnie. Ostudzić, jak już będzie chłodne włożyć(...)była bliska zwarzenia, także uważajcie, bo bardzo szybko się warzy. Krem z gorzkiej czekolady: 200 gr czekolady gorzkiej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla czerwone opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml śmietany kremówki 30% schłodzone 500 gr serka mascarpone schłodzone Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę
moj przepis nagrube biszkopty przełożone przepysznym kremem na bazie kaszy manny oraz dżemem malinowym... A do tego mega czekoladowe babeczki Poop Emoji z równie mocno czekoladowym kremem z kremówki, mascarpone i kakao... Internet zalały memy z ludźmi wykupującymi w ilościach hurtowych papier toaletowy ze sklepów... Hmmm... Niby śmieszne, ale jednak nie do końca... Wystarczy zdrowy rozsadek(...)kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki oleju kilka kropli aromatu śmietankowego lub wanilinowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao DODATKOWO: cukierkowe oczka buźki wycięte z masy lukrowej WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonypewnością przypadnie do gustu. Szczerze polecam:) Składniki 4 jabłka, obrane sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 300 ml kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu 1 łyżka tartej czekolady kilka plasterków nie obranego jabłka do dekoracji Obrane jabłka pokroić w kostkę. Wsypać do rondelka, wlać(...)mąkę w 100 ml wody lub soku jabłkowego i dodać do jabłek. Podgrzewać około 5 minut cały czas mieszając.Przełożyć do pucharków i wystudzić. Do rondelka wlać 50 ml kremówki, wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko wystudzić, polać jabłka i schłodzić. Resztę kremówki ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną udekorować wierzch deseru. Posypać tartą
gotuj ze mnąfigami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 100 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru 250 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 4 figi Dodatkowo: masło do posmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać(...)zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Nadzienie: Figi umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Do garnka wlać mleko i kremówkę, zagotować, następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier, mieszać do jego rozpuszczenia się. Czekoladę połamać na kostki, wsypać do kremówki z mlekiem, mieszać tak długo, aż powstanie gęsta, jednolita masa
niecodziennikparyspód. Bardzo dobrze się to komponuje – zarówno pod względem różnych konsystencji, jak i smaków. Przed przystąpieniem do zrobienia sernika trzeba pamiętać o wcześniejszym wyjęciu z lodówki sera i kremówki, żeby zdążyły się ogrzać, bo wlewa się do nich ciepłą żelatynę. Składniki na sernik waniliowo-truskawkowy na zimno Spód: 200 g płatków kukurydzianych 100 g gorzkiej czekolady 100 g kremu(...)nutella Masa serowa: 1 kg sera o smaku waniliowym (z wiaderka) o temperaturze pokojowej 200 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 / 2 szklanki wody 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód: Płatki kukurydziane zmielić na drobne kawałki, powinny być wyczuwalne
niecodziennikpary