przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika. Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam go Wam oczywiście przez cały rok, jest uzależniająco pyszny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 dużych jajek (w temperaturze(...)MAŚLANO-KAJMAKOWY: 250 g miękkiego masła 1 puszka kajmaku (400 g) 2/3 karmelizowanego słonecznika z przepisu powyżej 1 mały kieliszek wódki SKŁADNIKI NA KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: 500 g śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, najlepiej schłodzonej przez noc w lodówce) 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA
Słodko-Słony Świat Ilonygórkę” i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko(...)ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamwygląda. Czy można mu się oprzeć...? Nie sądzę... Dwukolorowy mus czekoladowy z granatem Składniki: (na 4 porcje) 75 g czekolady karmelowej 75 g czekolady mlecznej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 białka dodatkowo: 1 owoc granatu Czekolady posiekać, każdą wsypać do osobnej miseczki. 100 ml kremówki zagotować, wlać po 50 ml do każdej z czekolad. Odstawić na 5 minut(...)czasie dokładnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, aż masa całkowicie ostygnie i zacznie gęstnieć. Ubić pozostała kremówkę, podzielić na pół, delikatnie wmieszać do rozpuszczonych czekolad. Ubić białka, podzielić na pół, wmieszać do czekolad delikatnie, żeby nie zaburzyć struktury. Do szklanek lub miseczek przełożyć najpierw mus z mlecznej czekolady, na wierzch delikatnie wyłożyć mus karmelowy. Wstawić do lodówki na minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzemdląco. Spód jest idealnie kruchy, ciasto cudownie się listkuje i jest naprawdę pyszne. Nadzienie jest gęste, kremowe i sycące, smakuje czekoladą, korzennymi przyprawami i odrobinę dynią. Wierzch udekorowałam ubitą kremówką; większa ilość czekolady wydawała mi się zupełnie zbędna. Moim zdaniem - coś pysznego. C. też był zachwycony. Ale lojalnie uprzedzam - to naprawdę duża porcja. Nawet największy łasuch nie zje więcej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Powoli dolewać wodę; tylko tyle, żeby ciasto dało się zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód. Rozłożyć żurawinę(...)Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :) RADA : żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka. Kategoria
https:KKuchniaMniammartwcie się. W tym deserze doskonale dadzą sobie radę mrożone owoce. Jeżynowo-lawendowa panna cotta Składniki: (na 6 porcji) 200 g jeżyn 50 ml wody 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 70 g cukru trzcinowego 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy 6 listków żelatyny dodatkowo: 100 g jeżyn 2 łyżki miodu 25 ml wody Kremówkę, mleko, cukier(...)palnika, odstawić na pół godziny. Jeżyny na pannę cottę zagotować z wodą. Gdy owoce się rozpadną, zmiksować je blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę zagotować raz jeszcze, odcedzić, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać mus jeżynowy, połączyć. Masę przelać do foremek, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety - błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny. Składniki: 250 g mascarpone 150 g śmietany kremówki 250-300 g puree z dynii 2 łyżki amaretto 4 łyżki(...)cukru lub ksylitolu figi i jeżyny Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie deser ułożyć w pucharkach. Ozobić figami i jeżynami. Podawać schlodzony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Blogu niebiański wypiek, który może być świetnym pomysłem na prezent :) Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady i jednym z najpyszniejszych kremów wszech czasów :) - z Nutelli, mascarpone i śmietany kremówki... Ten krem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski przed udekorowaniem babeczek :) Można z nim wyczarować boskie słodkości jak np. ten tort(...)śmietany 12 % (ok. 180 g) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej, lub mieszanej) KREM: 300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce) 200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce) 5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej) WYKONANIE: KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie
Słodko-Słony Świat Ilonyczęsto mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego. Blaty bezowe ostrożnie odkleić(...)drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniammasa będzie bardzo gorąca. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Miksować, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubić i wlać do niej porcjami zimny mus jeżynowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Gotowy krem przelać do foremek wysmarowanych czekoladą i wstawić do zamrażalnika. Przed podaniem(...)ściągnąć silikonowe foremki. Ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Wycisnąć na zamrożone babeczki. Polać odłożonym musem jeżynowym. Smacznego :) RADA: Babeczki z rozetkami śmietany i musu można ponownie włożyć do zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić babeczki na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki
https:KKuchniaMniamMocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny pomysł na niedzielny deser. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i pięknie się prezentujący czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Czekoladowo Malinowy - Składniki: Ciasto(...)oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania
Słodka Stronaniedobre...? Pytanie jest czysto retoryczne; wszyscy bowiem wiedzą, że nie mogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie wystygnąć przed pierwszą degustacją. Wyszło wyborne! Wilgotne, soczyste od owoców, z chrupiącą cukrowo(...)mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami i proszkiem budyniowym. Jajka utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzezastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z wanilią i jogurtem skomponują się znakomicie. Na wierzch przygotowałam delikatny mus malinowy na kremówce - zawsze się sprawdza, z każdymi owocami. Na spód, zamiast zwykłych herbatników, dałam czarne jak noc ciasteczka oreo. Muszę przyznać, że efekt kolorystyczny mnie zachwycił. Smak również nie rozczarował - sernik(...)wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny 60 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 morele 125 g malin Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasteczka, razem z nadzieniem, drobno pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, ugnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaczna propozycja na małe co nie co :) SKŁADNIKI: 1 galaretka agrestowa 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 200g malin 1/3 szklanki cukru 250g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody ok 10 okrągłych biszkoptów Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić. Wylać połowę galaretki na dno (będzie później na górze) i wsypać umyte i osuszone(...)rozpadną, a cukier rozpuści. Mieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać do nich żelatynę. Przestudzić, ale uważać, żeby całkiem nie zastygło. Mascarpone ubić razem z kremówką i wlewać sos malinowy. Na stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
https:KKuchniaMniamOwocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową . Smaczne i chłodzące :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jagód 100g czekolady mlecznej 1 szklanka granity jagodowej Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą(...)czasie, ubić żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić. Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę. Foremkę (11×21) wyłożyć folią spożywczą
https:KKuchniaMniam