ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:46/892)

Ciasto śmietankowo-kawowe (bez pieczenia) 1867

Przepis na to ciacho przywiozłam prosto z Portugalii (podaję go z drobnymi zmianami). Jest to ciasto bez pieczenia, na herbatnikach mocno nasączonych kawą, przekładanych ubitą słodką kremówką usztywnioną żelatyną. Brzmi prosto, ale interesującą część stanowi górna cynamonowa warstwa z żółtek. Ciasto do słodkich nie należy, co ciekawe, moich domowników nie zachwyciło, a w Portugalii jest to deser, który można spotkać(...)Poniżej na zdjęciu ciacho prosto z restauracji Marradas w Portugalii. Polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Masa śmietankowa: 2 łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody 600 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej 50 g cukru pudru Dodatkowo: ok. 400 g herbatników 1 szkl mocnej słodzonej i przestudzonej kawy (w Portugalii było to espresso) cynamon do oprószenia Cynamonowo-żółtkowa warstwa

Nastoletnie Wypiekanie
Wiem, że nic nie wiem, czyli siódme urodziny bloga 192

wody kisiel malinowo-hibiskusowy: 185 g malin 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa 35 g cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki (38%) 120 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: kilka malin makaroniki malinowo-hibiskusowe 2-3 beziki suszone kwiaty hibiskusa Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie(...)Przelać z powrotem do rondelka, dodać mąkę rozpuszczoną w pozostałej wodzie, zagotować. Gorący kisiel przelać na spód tarty, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, czekoladę drobno posiekać. 100 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do czekolady w 3 turach, delikatnie mieszając łyżką. Wylać krem na kisiel, schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sen o fidze 213

pazurem . Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie z kremem krówkowym i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 250 ml ciemnego piwa 150 g masła 145 ml śmietany kremówki (38%) 70 g ciemnego kakao 200 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej budyniowy krem(...)krówkowy: 250 ml mleka 25 g budyniu krówkowego 20 g cukru 50 g masy krówkowej 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru 2 figi dekoracja: 2 łyżki cukru pudru 1 figa Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z piwem i śmietaną. Kakao przesiać, wymieszać z cukrem, dodać do mokrych składników, połączyć. Wlać ekstrakt z wanilii, wbić jajka i dokładnie wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka pasterska w kokilkach 281

czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% przyprawa do ziemniaków pieprz czarny sól Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała(...)wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około

https:KKuchniaMniam
Tort makowo-serowy z wiśniami 192

wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 50 ml śmietany kremówki 2 jajka 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem tak by się połączyły. Masy serowej nie należy długo miksować gdyż to ją napowietrza(...)sernik pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładny opis pieczenia w kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu. Pozostałe składniki: 100 g gorzkiej czekolady 70% 5 łyżek śmietany 200 ml śmietany kremówki  1 łyżka ksylitolu 150 g drylowanych wiśni sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody przyprawa do grzanego wina Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

Przysmaki Karolki
Makowa delicja 419

jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki adwokatu 1 porządna łyżka cukru pudru Dodatkowo: słoiczek 240 g konfitury truskawkowej(...)niej żelatynę, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia i pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i łączymy go z kremówką, tylko chwilę żeby masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko

PatiGotuje
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 217

zrobić, nie sposób mi ich nie porównać do aury na zewnątrz - biało, mroźno i zimowo ;) Przepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym(...)wyjść bez problemu. Babka nie tylko w swojej strukturze jest delikatna, ale również w smaku. Jest słodka, puszysta a śliwki dobrze się w niej komponują. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (36%) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 100 g mąki 150 g mielonego maku 3 łyżki mleka garść suszonych śliwek (pokrojonych

My simple kitchen
Solony karmel 171

naleśników, jako składnik lodów, mas i kremów. Solony karmel jest czymś fenomenalnym! Uzyskujemy go poprzez przygotowanie tradycyjnego bursztynowego karmelu z wody i cukru i dodaniu do niego masła oraz kremówki. Po schłodzeniu pięknie gęstnieje i nadaje się do wielu wypieków. Nie wahajcie się ani minuty! Odkryjcie ten unikalny smak! Składniki: 1 szkl cukru (220 g) 1/2 szkl wody(...)masła 130 g śmietanki kremówki 30% 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Na początku przygotować (odważyć) wszystkie potrzebne składniki tak, by były pod ręką. Praca z karmelem musi być dosyć szybka,  a konkretnie jeden moment, o którym za chwilę. Cukier wsypać do garnka o grubym dnie, zalać wodą. Podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Od tego czasu już

Nastoletnie Wypiekanie
Tartaletki trzcinowe 196

stopionego cukru trzcinowego. Słodycz, któremu ciężko się oprzeć. PORCJA NA 6 TARTALETEK: 150 g herbatników maślanych 75 g masła 1 łyżka Syropu Trzcinowego Diamant PANNA COTTA: 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 3-4 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant ok 6 łyżek Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu i wymieszać(...)lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki foli łatwiej wyjmiemy tartaletki z foremek. Żelatyny zalać zimną wodą i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Mleko wlać do garnuszka razem z kremówką i podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Osłodzić syropem trzcinowym wg smaku i odstawić do całkowitego

https:KKuchniaMniam
Ciasto Ferrero Rocher 2559

szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (160 g) Masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki Nutelli 100 g wafli orzechowych 120 g orzechów laskowych Dekoracja: 80 g orzechów laskowych 30 g czekolady(...)dół przez 35 – 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość

KuchniaWeDwoje.pl
Rolada czekoladowa 536

czekoladowym kremem. Nie jest za słodka, zawiera dużo ciemnej czekolady i gorzkiego kakao. Klasyka w mojej wersji, wersji poniekąd arakowej. Polecam wypróbować! Składniki: Krem czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 36% 60 g cukru kilka kropelek aromatu arakowego 60 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny (4 g) 50 ml zimnej wody 1 łyżka naturalnego kakao+ 2 łyżeczki Biszkopt ciemny: 4 jajka(...)mąki pszennej (85 g) 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao (30 g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kakao do oprószenia rolady 40 g gorzkiej czekolady 40 g śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą. Po 3 minutach, gdy napęcznieje podgrzać chwilkę w mikrofalówce, by się rozpuściła (nie dopuścić do zagotowania!). Czekoladę połamać

Nastoletnie Wypiekanie
Makaron w sosie z boczniakami i suszonymi pomidorami. 307

makaronu kolanka nr 33 Lubella 200 g grzybów boczniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki suszonego tymianku pieprz czarny mielony sól masło klarowane świeża natka pietruszki Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Boczniaki oczyścić(...)patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje, dodać obsmażone boczniaki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Sos przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilę pogotować po czym włożyć ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać

https:KKuchniaMniam
Panna cotta z limonką 169

Miałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. źródło:"Przyjaciółka"   Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 %  galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania : Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody(...)wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową. Wstawić do lodówki aby deser stężał. Aby lepiej wyszły

Różne smaki w kuchni
Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy 283

ustępuje takiemu z cukierni. Jedzą i zachwalają go nawet osoby, które za tortami nie przepadają. Być może to zasługa kremu, który nie jest typowo tortowym, maślanym kremem, a lekką kremówką z mascarpone o delikatnym posmaku amaretto. Każdy z blatów również zasługuje na słowa pochwały:) Orzechowy, migdałowy i kakaowy – i każdy z nich równie pyszny i delikatny. Tym razem miałam(...)drobnego cukru 250 g mielonych migdałów 2-3 krople olejku migdałowego Ciasto kakaowe: 3 jajka 120 g drobnego cukru 20-25 g ciemnego, gorzkiego kakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone

Smaki Na Talerzu
Słodka lazania – z serem i śliwkami 164

mnie największa nagroda:) #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Warstwa owocowa: 1-1,2 kg śliwek 1/2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru Warstwa serowa: 450 g gęstego sera z wiaderka 1/2 szkl. kremówki 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Sos: 1/2 szkl. kremówki 2 łyżki budyniu waniliowego 1 jajko 1 łyżka cukru Dodatkowo: 12 płatów makaronu Lasagne nr 52 Lubella masło do wysmarowania(...)Dodajemy cukier. Gotujemy bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Pod koniec łączymy z pozostałymi śliwkami (wcześniej można usunąć skórki), odkładamy do lekkiego przestudzenia. Jajko miksujemy z cukrem. Dodajemy twaróg oraz kremówkę i ponownie miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1-2 minuty. Wyjmujemy z wody i rozkładamy na desce obok siebie, tak by makaron

Smaki Na Talerzu