dosłownie parę minut, wystarczy poczekać aż delikatnie stężeje (tu czas zależy od tego, jak mocno chłodzi Wasza lodówka). Składniki: ok. 300g truskawek, umytych, osuszonych i odszypułkowanych 250 ml śmietany kremówki (min. 30%) 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości truskawek) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki zmiksować na gładki mus, dodać sok z cytryny(...)dokładanie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę zalać wodę, tylko tyle, żeby była przykryta. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej lub 10 sekund w mikrofalówce – uwaga! żelatyna ma się rozpuścić, ale nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z musem truskawkowym. Tak przygotowany mus z owoców wymieszać z ubitą kremówką
Pociąg Do Kuchniokazały się u nas galaretkowe arbuzy (przepis – KLIK ) oraz deser, który dzisiaj Wam prezentuję. Deser Niebo, to tak na prawdę banalne połączenie galaretki oraz masy na bazie ubitej kremówki i serka mascarpone. Wszystko sprowadza się jedynie do kolorów (niebieska galaretka) i kształtów (chmurki z masy). Dzieci je uwielbiają:) Na poparcie swych słów mogę dodać tyle, że wierzch deseru planowałam(...)ekspresowym tempie i deser nawet nie miał szans odpowiednio stężeć;) Tak bardzo chciał być zjedzony „tu i teraz”;) 1 galaretka niebieska 1 galaretka szafirowa 2/3 szkl. kremówki 4 łyżki „z górką” mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru do smaku Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Ostawiamy do stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy
Smaki Na Talerzuprzeszkodzie, żebyście wykonali ten sernik bez pieczenia. Zapewniam, będzie równie pyszny Lekki sernik z mascarpone i truskawkami Składniki: biszkopt z 3 jaj lub gotowe małe biszkopty 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 4 łyżki cukru pudru 20 g cukru wanilinowego 20 g żelatyny około 500 g truskawek Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki(...)zjeść Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, dzielimy na ćwiartki i pozostawiamy na durszlaku aby dobrze obciekły. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod sam koniec dodając cukier wanilinowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie i krótko mieszamy. Następnie, cały czas ubijając na niskich obrotach, wlewamy
PatiGotujeProste i szybkie do przygotowania lody z dodatkiem masy kajmakowej, a w nich ciasteczka oreo. Lody są na kremówce i po zmrożeniu łatwo się nabierają. 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka masy kajmakowej kakaowej ok 7 sztuk ciasteczek typu oreo Masę kajmakową rozmieszać, aby nie było grudek. Jeżeli będzie zbyt gęsta, można ją trochę podgrzać. Dobrze schłodzoną śmietankę(...)kremówkę ubić i stale ubijając dodawać po łyżce kajmaku. Pozostawić trochę masy ok 2 łyżek do polania po wierzchu. Gotową mieszankę przełożyć do pojemnika do mrożenia, wcisnąć pokruszone ciasteczka i zrobić keksy odłożonym kajmakiem. Na wierzchu można dołożyć parę ciasteczek. Po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Smacznego
https:KKuchniaMniamBananowiec to niezwykłe ciasto, które polubią wszyscy domownicy. Bananowiec Oprócz głównego składnika, którym są banany w cieście tym znajdziemy także galaretkę i śmietanę kremówkę. Ciasto jest dość proste do zrobienia i warto po nie sięgnąć jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości czymś oryginalnym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także(...)cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 6 bananów 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody Bananowiec Jak przygotować bananowca. 5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
mecookswidth:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Składniki: śmietanka kremówka 36% – 250 ml czekolada mleczna – 100 g u mnie dodatkowo: truskawki, płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Wykonanie: Czekoladę połamać na mniejsze kostki, przełożyć do miseczki(...)dodać 4 łyżeczki śmietanki kremówki i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Nieco ostudzić. Do roztopionej czekolady, lekko ostudzonej, ale wciąż płynnej dodać pozostałą resztę kremówki, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 30-40 minut, aż krem odpowiednio się schłodzi. Wyjąć masę z lodówki, przełożyć do misy miksera i ubić za pomocą
Kulinarne Przebojełyżki cukru szczypta soli Cytrynowy krem maślany: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 400 g serka kanapkowego typu Philadelphia skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru kilka sztuk miechunek peruwiańskich ( physalis ) * PRZYGOTOWANIE Zielone naleśniki ze szpinakiem Do kielicha blendera wsyp mąkę, sól oraz cukier, wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło(...)lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. *Jeśli nie lubisz kremów maślanych (chociaż ten wcale nie jest ciężki i smakuje wyjątkowo dobrze), to ubij po prostu kremówkę z mascaprone i dodaj do niej również otartą skórkę z cytryny. Dekoracja Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj nią wierzch tortu naleśnikowego za pomocą
Food Squareprzepyszne babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady. Babeczki są wyborne w smaku, a doskonałym ich uzupełnieniem jest fantastyczny przepyszny krem przygotowany na bazie białej czekolady i śmietany kremówki. Jedyny mankament polega na tym, że musimy pamiętać aby krem zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Ale wierzcie nam są warte tego wysiłku! Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki. Czas przygotowania: 15 minut(...)pieczenia 25 minut. Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 150g masła 120 cukru 120g mąki pszennej 70g wiórków kokosowych 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300ml śmietany kremówki 2 białe czekolady Dodatkowo: Ok. 100 g dżemu malinowego Ok. 50g wiórków kokosowych Krem przygotować dzień wcześniej: Śmietanę kremówkę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż będzie ciepła. Nie doprowadzamy
Kolizje Smakówwody kisiel malinowo-hibiskusowy: 185 g malin 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa 35 g cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki (38%) 120 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: kilka malin makaroniki malinowo-hibiskusowe 2-3 beziki suszone kwiaty hibiskusa Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie(...)Przelać z powrotem do rondelka, dodać mąkę rozpuszczoną w pozostałej wodzie, zagotować. Gorący kisiel przelać na spód tarty, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, czekoladę drobno posiekać. 100 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do czekolady w 3 turach, delikatnie mieszając łyżką. Wylać krem na kisiel, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepazurem . Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie z kremem krówkowym i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 250 ml ciemnego piwa 150 g masła 145 ml śmietany kremówki (38%) 70 g ciemnego kakao 200 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej budyniowy krem(...)krówkowy: 250 ml mleka 25 g budyniu krówkowego 20 g cukru 50 g masy krówkowej 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru 2 figi dekoracja: 2 łyżki cukru pudru 1 figa Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z piwem i śmietaną. Kakao przesiać, wymieszać z cukrem, dodać do mokrych składników, połączyć. Wlać ekstrakt z wanilii, wbić jajka i dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% przyprawa do ziemniaków pieprz czarny sól Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała(...)wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około
https:KKuchniaMniamwystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 50 ml śmietany kremówki 2 jajka 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem tak by się połączyły. Masy serowej nie należy długo miksować gdyż to ją napowietrza(...)sernik pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładny opis pieczenia w kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu. Pozostałe składniki: 100 g gorzkiej czekolady 70% 5 łyżek śmietany 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka ksylitolu 150 g drylowanych wiśni sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody przyprawa do grzanego wina Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
Przysmaki Karolkijajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki adwokatu 1 porządna łyżka cukru pudru Dodatkowo: słoiczek 240 g konfitury truskawkowej(...)niej żelatynę, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia i pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i łączymy go z kremówką, tylko chwilę żeby masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko
PatiGotujezrobić, nie sposób mi ich nie porównać do aury na zewnątrz - biało, mroźno i zimowo ;) Przepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym(...)wyjść bez problemu. Babka nie tylko w swojej strukturze jest delikatna, ale również w smaku. Jest słodka, puszysta a śliwki dobrze się w niej komponują. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (36%) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 100 g mąki 150 g mielonego maku 3 łyżki mleka garść suszonych śliwek (pokrojonych
My simple kitchenstopionego cukru trzcinowego. Słodycz, któremu ciężko się oprzeć. PORCJA NA 6 TARTALETEK: 150 g herbatników maślanych 75 g masła 1 łyżka Syropu Trzcinowego Diamant PANNA COTTA: 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 3-4 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant ok 6 łyżek Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu i wymieszać(...)lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki foli łatwiej wyjmiemy tartaletki z foremek. Żelatyny zalać zimną wodą i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Mleko wlać do garnuszka razem z kremówką i podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Osłodzić syropem trzcinowym wg smaku i odstawić do całkowitego
https:KKuchniaMniam