włożyć do formy, w której się piekło i wylać tężącą masę kiwi. Kiedy warstwa zastygnie, na środku położyć przycięty, czekoladowy krążek. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i kiedy galaretka będzie już tężeć zmiksować ją razem z ubitą kremówką. Krem wylać na ciasto i wyrównać. Zanim stężeje wysypać okruszki ciasta czekoladowego i lekko docisnąć(...)mango od Delecty. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje Tagged: budyń , galaretka , kiwi , kremówka , olej
https:KKuchniaMniamksylitolu/cukru 30 g mączki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 25 g kakao szczypta soli wanilia Składniki na krem: 2 mango 4 płatki żelatyny 50 g ksylitolu/cukru 200g + 100g śmietany kremówki 400 g sera 3 x mielonego wanilia pistacje Wykonanie: odzielić żółtka od białek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce(...)papier do pieczenia i jeszcze gorący zrolować. Odstawić do wystudzenia mango obrać, miąższ oddzielić od pestki. 6-10 plasterków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ser wymieszać z ksylitolem/cukrem i cukrem waniliowym, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę kremówkę. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić namoczoną żelatynę. Wlewając cienką strużką wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym(...)Rafaello - raj na ziemi... :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka) * 200 g białej czekolady, połamanej 350 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku (dałam 3 łyżki, w przepisie
Słodko-Słony Świat Ilonychyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się naprawdę szybko, równie szybko zjada. Chyba nikogo nie trzeba namawiać ? No, to widelczyki w dłoń! Kremówka czy napoleonka? Obie nazwy są poprawne i stosowane wymiennie. Kremówka – wiadomo – ten deser w 80% składa się z kremu. Ale skąd się wzięła napoleonka? Francuski pierwowzór tego ciasta to mille-feuille(...)francuskie, rozwijamy, przycinamy do wielkości największej blachy do pieczenia jaką mamy. Ciasto podczas pieczenia mimo że rośnie i puchnie, to jednocześnie też się kurczy na obwodzie i podnosi. Jeśli kremówkę chcecie składać w blaszce – naszykujcie sobie drugą, niewiele mniejszą. Albo upieczcie pojedyncze płaty ciasta na blaszce z wyposażenia piekarnika, nie przycinając ich wcale. Można to zrobić ostrym nożem już
Karo in the Kitchentiramisu, które mogą być naprawdę niezłą konkurencją dla klasycznego deseru :) Puszyste biszkoptowe ciasto w dwóch wersjach: jasnej i z kakao, nasączone kawą z alkoholem, do tego pyszny krem z kremówki i mascarpone, a całość oprószona ciemnym kakao. Babeczki rozpływają się w ustach, świetnie przechowują się w lodówce, a następnego dnia smakują równie dobrze. Aby krem był sztywny nie dodałam(...)łyżki letniego mleka 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao SKŁADNIKI NA KREM: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone cukier puder - do smaku - ja dodałam 4,5 łyżki DODATKOWO: 0,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy + 2 łyżeczki alkoholu, np. Amaretto (ja użyłam brandy) ciemne kakao
Słodko-Słony Świat IlonyŚliczne, śmietankowe żelki na bazie kremówki, wypełnione serduszkami z malinowej galaretki to uroczy prezent na nadchodzące Walentynki, który w prosty sposób możecie przygotować dla ukochanej osoby :) Jeśli nie chcecie szykować czegoś szczególnie skomplikowanego to jest to idealna dla Was propozycja. Żelki robi się niezwykle prosto, a jeśli nie posiadacie malutkiej foremki w kształcie serca wystarczy wyciąć je małym, ostrym(...)serce (a nawet wiele serc :D) włożonych w przygotowanie podarunku :) Przypominam Wam, że inne pomysły na Walentynkowe pyszności znajdziecie na Blogu w zakładce Walentynki :) SKŁADNIKI: 500 ml śmietany kremówki 36 lub 30% 1-2 łyżki cukru pudru (ilość według uznania) 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2,5 łyżki żelatyny 5 łyżek gorącej wody 1 opakowanie czerwonej galaretki (malinowej
Słodko-Słony Świat Ilonywięcej mąki i dorzuciłam tabliczkę czekolady. Posiekana czekolada pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie(...)czekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
Słodko-Słony Świat Ilonyśrednicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu krem z białej czekolady: 350 ml śmietany kremówki (38%) 130 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: 250 g dżemu rabarbarowo-pomarańczowego krem maślany na bezie: 165 g miękkiego masła 2 białka 130 g cukru dekoracja: kolorowy marcepan złoty(...)piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić w poziomie na 3 blaty. Krem z białej czekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, zalać nią posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugie - robi się je szybko, prosto, no i zawsze wychodzą. Zrobiłam więc małe czyszczenie lodówki: reszta mleka skondensowanego; całość wyszła za mało słodka, dodałam więc miodu (bardzo świątecznie); reszta kremówki, ostatnie trzy jajka. Z zamrażarki wyciągnęłam żurawinę, a na spód i do kruszonki dałam pierniczków. Masę serową wzbogaciłam tonką, ale jeśli jej nie macie, wanilia sprawdzi się znakomicie. Całość wyszła(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 130 g pierniczków czekoladowych 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 85 g mleka skondensowanego słodzonego 125 ml śmietany kremówki (38%) 3 jajka 100 g miodu 1 ziarno tonki kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g pierniczków czekoladowych 15 g cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 25 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż koniec gadania ;) Składniki beza: 10 białek 560 g cukru kryształu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki octu 2 szczypty soli Ponadto: 600 ml kremówki 36% kiwi pomarańcza banan maliny sos Monin Pralinkowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier, miksując do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca(...)stopni i suszyć bezę przez około 2 godziny. Gotowa beza będzie sucha i chrupka z zewnątrz. Pozostawić w piekarniku na całą noc. W misie miksera ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Wyłożyć ją na przygotowaną bezę. Kiwi oraz banana obrać i pokroić w plastry. Na kremówkę wyłożyć pokrojone w plasterki kiwi, banany oraz całe maliny i kawałki pomarańczy. Całość polać sosem
Krakowskie smaki Aniprzepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika. Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam go Wam oczywiście przez cały rok, jest uzależniająco pyszny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 dużych jajek (w temperaturze(...)MAŚLANO-KAJMAKOWY: 250 g miękkiego masła 1 puszka kajmaku (400 g) 2/3 karmelizowanego słonecznika z przepisu powyżej 1 mały kieliszek wódki SKŁADNIKI NA KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: 500 g śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, najlepiej schłodzonej przez noc w lodówce) 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA
Słodko-Słony Świat Ilonygórkę” i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko(...)ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamwygląda. Czy można mu się oprzeć...? Nie sądzę... Dwukolorowy mus czekoladowy z granatem Składniki: (na 4 porcje) 75 g czekolady karmelowej 75 g czekolady mlecznej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 białka dodatkowo: 1 owoc granatu Czekolady posiekać, każdą wsypać do osobnej miseczki. 100 ml kremówki zagotować, wlać po 50 ml do każdej z czekolad. Odstawić na 5 minut(...)czasie dokładnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, aż masa całkowicie ostygnie i zacznie gęstnieć. Ubić pozostała kremówkę, podzielić na pół, delikatnie wmieszać do rozpuszczonych czekolad. Ubić białka, podzielić na pół, wmieszać do czekolad delikatnie, żeby nie zaburzyć struktury. Do szklanek lub miseczek przełożyć najpierw mus z mlecznej czekolady, na wierzch delikatnie wyłożyć mus karmelowy. Wstawić do lodówki na minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzemdląco. Spód jest idealnie kruchy, ciasto cudownie się listkuje i jest naprawdę pyszne. Nadzienie jest gęste, kremowe i sycące, smakuje czekoladą, korzennymi przyprawami i odrobinę dynią. Wierzch udekorowałam ubitą kremówką; większa ilość czekolady wydawała mi się zupełnie zbędna. Moim zdaniem - coś pysznego. C. też był zachwycony. Ale lojalnie uprzedzam - to naprawdę duża porcja. Nawet największy łasuch nie zje więcej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Powoli dolewać wodę; tylko tyle, żeby ciasto dało się zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód. Rozłożyć żurawinę(...)Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :) RADA : żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka. Kategoria
https:KKuchniaMniam