spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :) SPÓD: 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka kakao 100 g masła KREM: 150 g czekolady gorzkiej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody ok 300 g świeżych malin Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu lub rozkruszyć za pomocą wałka. Połączyć z kakao(...)Delikatnie mieszając rozpuścić ją uzyskując jednolitą masę. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić nad małym płomieniem. Połączyć z czekoladą i odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, wlewając cienkim strumykiem mleko skondensowane. Wmieszać w przestudzoną masę czekoladową i gotową wylać na dno tarty. Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny
https:KKuchniaMniambardzo i nie czuć w nich kryształków lodu. Napar z kawy musi być bardzo mocny, dlatego najlepiej sprawdzi się tutaj kawa z ekspresu lub kawiarki. 1 szklanka śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka skondensowanego 1/4 szklanki espresso (mocnego naparu z kawy) 2 łyżki spirytusu Przygotować napar z kawy i odstawić do wystudzenia. Do chłodnego dodać alkohol. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić(...)wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania w trakcie mrożenia. Po paru godzinach lody są gotowe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: alkohol , kawa , kremówka , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniamjajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń śmietankowy KREM PORZECZKOWY: 250 g porzeczki czerwonej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% DODATKOWO: bezy ok 200 g herbatników Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki. Gotowy sernik będzie łatwiej wyjąć(...)kiedy napęcznieje rozpuścić, delikatnie podgrzewając. Porzeczki umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sito i połączyć z żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wmieszać w zimny mus porzeczkowy. Z sernika usunąć folię i wylać krem porzeczkowy. Kiedy stężeje wyjąć całe ciasto z formy, pokroić na kwadraty i na każdym położyć bezę. Smacznego
https:KKuchniaMniamwięc jeden z ulubionych deserów mojego C. w nowej odsłonie. Tego typu kisiel bowiem pojawił się już na blogu; tym razem jednak zrobiony jest z rabarbaru, a dodatkami są kremówka ze skyrem i orzechowa kruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski(...)łyżki mąki ziemniaczanej orzechowa kruszonka: 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g płatków owsianych 100 g cukru 35 g mąki pszennej 60 g zimnego masła dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 4 łyżki serka skyr Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, odstawić. Rabarbar pokroić na kawałki, truskawki na ćwiartki, włożyć do garnka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem kokosowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2,5-3 łyżki ksylitolu/cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki Malibu Wykonanie: odzielić żółtka od białek. Do ubitych na sztywno białek dodawać po łyżce cukru i ubijać dalej. Dodać(...)kuchenną ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by ciasto się nie przykleiło ubić śmietanę kremówkę. W drugiej miseczce ubić serek mascarpone z cukrem i malibu, następnie dokładać po łyżce kremówki i miksować do połączenia umyć, odszypułkować i osuszyć kilkanaście truskawek roldę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeśli dorzucimy do niej kilka malin, które świetnie przełamują słodycz deseru i podkreślają jego wyrafinowany smak. * SKŁADNIKI na 4 porcje 5 żółtek z dużych świeżych jaj 500 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru + 4 łyżeczki 1 laska wanilii 150 g świeżych malin * PRZYGOTOWANIE Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij ziarenka. Kremówkę przelej do rondelka i wrzuć wanilię(...)laskę wanilii wyjmij. Żółtka roztrzep dokładnie trzepaczką. Zacznij wlewać cienką strugą śmietankę, cały czas mieszając. Nie rób tego za mocno, aby nie ubijać piany, tylko doprowadzić do rozprowadzenia się kremówki w żółtkach. Do kokili włóż po kilka malin, następnie zalej je waniliowym płynem prawie po sam wierzch. Kolie włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C i piecz przez około
Food Squaresuchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować uzyskując gęstą masę. Przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego(...)wycisnąć na zastygniętą masę agrestową. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: agrest , budyń , czekolada , galaretka , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamKlasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno(...)owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM: 400 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej 12 h) 500 g mascarpone (dobrze schłodzonej w lodówce) 5 łyżek cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe
Słodko-Słony Świat Ilonyoleju napar z herbaty i cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna MASA MAŚLANA: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru Składniki na biszkopt powinny(...)Pozostałe truskawki przekroić na pół i wymieszać z tężącą galaretką. Wyłożyć na kakaowy biszkopt i ułożyć okrągłe biszkopty. Przygotować masę śmietankową. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wlać tężącą galaretkę. Wszystko dokładnie zmiksować i wyłożyć na biszkopty. Zanim masa całkiem stężeje nałożyć drugi krążek kakaowego biszkoptu. Odstawić tort do lodówki, aby wszystko zastygło. Masa plastyczna
https:KKuchniaMniamzamrażarce czekało na mnie bajeczne, zielone semifreddo. Z racji przeprowadzki sorbetiera już dawno zmieniła adres; ja jednak się nie poddałam, i sięgnęłam po sprawdzony sposób. Ubite żółtka, białka i kremówka sprawiają, że semifreddo jest lekkie, puszyste i delikatne. To dodatkowo jest chrupiące za sprawą kruszonki z czarnego sezamu i orzeźwiające poprzez smak i aromat zielonej herbaty. Oryginalne i nietuzinkowe(...)pewnością Was zaskoczy. Przepis z bloga Spoontang kitchen . Semifreddo z matcha i czarnym sezamem Składniki: (na keksówkę 28x11 cm) 200 ml śmietany kremówki (38%) 3 jajka 150 g cukru 200 ml wody 1 łyżka herbaty matcha dodatkowo: 60 g czarnego sezamu w całości 60 g zmielonego czarnego sezamu 1,5 łyżki ciemnego cukru muscovado 25 g masła Oba rodzaje sezamu
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 pęczek bazylii 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 200 g truskawek Listki bazylii porwać, wrzucić do garnuszka, zalać kremówką. Zagotować, odstawić do ostygnięcia(...)rozgnieść, wymieszać z masłem. Mieszankę ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Ricottę, cukier, skórkę i sok z limonki, kremówkę, jajka i mąkę zmiksować na gładką masę. Ewentualnie dodać barwnik, połączyć. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, pozbawione szypułek truskawki. Formę wstawić do piekarnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzebudyniem. Zrobiłam im już karpatkę, to za mało, młody mamo jeszcze, bo dobre było. Nie chciało mi się, bo roboty przy karpatce jest trochę, to wymyśliłam, że zrobię kremówkę. Kupiłam dwa blaty ciasta francuskiego, upiekłam, zrobiłam domowy budyń i kremówka wyszła pyszna. Już zjedzona, a teraz wołają kolejną ;)) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 litr mleka 4 żółtka 1 całe(...)mleka wlewamy mleko z makami i jajkami i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia, jeszcze ciepły wykładamy na jeden płat ciasta. Przykrywamy następnym i wstawiamy do lodówki. U mnie kremówka przed podaniem w lodówce stała całą noc. Przed podaniem górę posypujemy cukrem pudrem (moje dziecko zrobiło to konkretnie
kruche babeczkiprostu nie ma nic lepszego. Zainspirował mnie smak z kubeczka lodów znalezionych w sklepie; cena jednak kazała mi się dwa razy zastanowić. Zamiast gotowego produktu kupiłam więc jogurt, kremówkę i truskawki, i przygotowałam swoją wersję. Kremowe, ale wyraźnie jogurtowe w smaku, z truskawkami, które nie zamarzają na kamień i chrupiącymi kawałkami ciasteczek. Kwintesencja lata; musicie tego spróbować! Jogurtowe lody(...)karmelizowanymi truskawkami i ciasteczkami Składniki: (na 1,5 l lodów) 500 g truskawek 65 g cukru 125 g kruchych ciastek 500 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki (38%) 125 g cukru pudru Cukier skarmelizować. Dodać przekrojone na pół, pozbawione szypułek truskawki. Gotować przez 5-10 minut, aż truskawki zmiękną. Owoce odcedzić, pozostały sok gotować jeszcze 5 minut, aż mocno
Pożeraczka, czyli raz adobrzebananowe lody. Przecież możecie je przyrządzić dzisiaj a zjeść np jutro- chociaż uprzedzam, że łatwo im się nie oprzecie. Lody są mocno bananowe na bazie prawdziwych bananów i świeżej kremówki z dodatkiem przepysznej czekolady Callebaut . Polecam bardzo ;) Składniki: 3 duże banany 1 duża pomarańcza 1,5 szklanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru trzcinowego czekolada Callebaut Wykonanie: Banany(...)obrać ze skórki i przełożyć do blendera, dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać zmiksowane banany- dokładnie wymieszać. Następnie do masy lodowej dodać 3-4 łyżki czekoladowych kuleczek i wyciśnięty sok z pomarańczy. Masę przełożyć do misy maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Lody przełożyć do pojemnika i zamrozić. Smacznego
Krakowskie smaki Anitartaletek) kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g kakao 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody krem: 200 ml śmietany kremówki (38%) 150 g białej czekolady 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 listki żelatyny dodatkowo: truskawki wiórki białej czekolady kakao Mąkę, kakao i cukier puder przesiać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć(...)przez 15 minut. Po tym czasie usunąć kamyki i papier. Piec w 190 st. C. przez kolejne 15 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, czekoladę posiekać. Kremówkę z kardamonem zagotować. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Kremówką zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić. Gęstniejącą masę przelać do foremek, schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem
Pożeraczka, czyli raz adobrze