ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:40/892)

TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 422

niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też(...)gorącej wody (około 2-3 łyżki)2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka startej skórki z cytrynyziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)KREM KOKOSOWY:500 g serka mascarpone250 g śmietany kremówki 36 %2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)1,25 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)PONCZ

Słodko-Słony Świat Ilony
Lody waniliowe – najlepsze! 156

waniliowe!Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!Polecam!Najlepsze lody waniliowe!SKŁADNIKI :* śmietana kremówka 36% – 300 ml* jajko – 2 szt* drobny cukier – 100 g* woda – 1 łyżka* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem.Przygotowujemy(...)naczynia / miski / garnki.Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.Kremówkę również ubijamy na sztywno.Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Dodajemy ubitą kremówkę łyżka

Ostra na Słodko
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 153

mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki 30-36%1 laska wanilii2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyKremówkę przelać do rondelka. Laskę wanilii przeciąć na pół i wybrać ziarenka. Wrzucić wszystko do kremówki. Zagotować. Dodać cukier puder(...)osobnym naczyniu zalać żelatynę odrobiną zimnej wody by napęczniała. Następnie wlać do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlać do garnka z kremówką, wymieszać. Garnek wstawić do zimnej wody by schłodzić śmietankę. Następnie wstawić do lodówki na jakiś czas. Gdy panna cotta zacznie tężeć, wylać ją na kruchy spód i wstawić z powrotem

Food Square
Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 195

polecam wyciągać ciasta z blaszki, lepiej to zrobić jak już skończymy wszystko, gdyż ciasto jest bardzo kruche, ale to cały urok tego mazurka. POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego 30 g masła 200 g białej czekolady DODATKOWO: 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Wiśnie z Rumem ETERNO albo 2 pomarańcze(...)łyżki cukru, plus ewentualnie kiwi Polewa kawowa: Do rondelka wlałam kremówkę, wsypałam kawę i kardamon, podgrzewając mieszałam sobie co jakiś czas. Jak kawa się rozpuściła i kremówka była gorąca, rondelek zestawiłam z ognia, włożyłam masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę i energicznie mieszałam do czasu rozpuszczenia składników. Wszystko rozpuściło się ładnie i utworzyło gładką masę. Jeśli komuś masa się

Blondynka Gotuje
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 202

kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego cukru*Polewa:- czekolada mleczna- czekolada deserowa- 4 łyżki kremówkiPoza tym potrzebne(...)ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając

W poszukiwaniu inspiracji
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 204

cukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)Polewa czekoladowa- Ganache:- 150g gorzkiej czekolady- 180g śmietany kremówki 30%Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco)W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, dodawać po jednym żółtku i cały czas(...)podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę Po kilku minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Można również czekoladę pokruszyć i wrzucić do rondelka z kremówką i całość podgrzać, tylko

Smaczne Zdrowe
Mega babeczki ze snikersem, bitą śmietaną i karmelem. 267

temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki - 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej - 2 - 3 łyżki cukru - łyżeczka cukru wanilowego - łyżka żelatyny** Żelatynę zalać 2  łyżkami zimnej wody np w szklance  i poczekać aż napęcznieje. Wstawić szklankę do gorącej wody(...)chwilkę nam się rozpuści. Lub na chwilkę do mikrofali, dosłownie kilka sek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i rozpuszczoną żelatynę. Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym. Mega boski sos karmelowy - 125 g cukru można użyć brązowego- 2 łyżki wody

Malinowe Pocałunki
Creme brulee 121

karmelową skorupkę... ale można do tego celu użyć piekarnika lub mikrofalówki z funkcją grilla :)Składniki:100 ml kremówki2 żółtka1 laska wanilii1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki cukru brązowegoPrzygotowanie:    Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z ziarenkami laski wanilii. Kremówka musi nam się zagotować. Następnie odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na białą(...)puszystą masę. Ostudzoną kremówkę przelewamy do utartych żółtek i mieszamy. Przelewamy do kokilek i zapiekamy ok. 45 min w 180 stopniach. Schładzamy w lodówce creme brulee. Następnie posypujemy cukrem brązowym i włączamy funkcję grill w piekarniku lub mikrofali i grillujemy do rozpuszczenia się cukru około 1-2 minutek

Aga w kuchni
Mrożona czekolada 172

można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity,  lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe.  Przygotowanie:    Czekoladę łamiemy, zalewamy wodą i podgrzewamy w rondelku. Następnie dolewamy mleko i kremówkę, mieszamy. Jak wszystkie(...)składniki nam się połączą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Zimną czekoladę przelewamy do szklanki. Kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na mrożoną czekoladę i posypujemy cukrowymi kuleczkami

Aga w kuchni
Kostka Cappuccino. 563

wypróbowania! Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jaj 130 g czekolady 75 g masła 200 ml mleka 220 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru 4 łyżki kawy cappuccino 2 łyżeczki żelatyny Bita śmietana: 100 ml śmietany kremówki 36% łyżka cukru łyżeczka żelatyny Przygotowanie:  Jaja dokładnie ubijamy z cukrem(...)pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-23 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie równe połówki.  Śmietankę kremówkę (do kremu) ubijamy z cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy. Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu

Kuchnia Łukasza
Tęczowe babeczki 171

szklanki oleju1 jajkoSkładniki suche:2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejDodatkowo:Barwniki spożywcze w żelu o kolorach: czerwony, niebieski i żółty.170 g śmietanki kremówki 30% Fix lub śnieżka do kremówkiKolorowa posypkaPrzepis:Składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie do składników suchych dodajemy mokre(...)przy zebrze). Ja zaczęłam od mocnego czerwonego, następnie dałam żółty, niebieski i na koniec różowy. Babeczki pieczemy w 180C przez 20 minut. Podajemy je bez dodatków lub z ubitą kremówką (170 ml kremówki 30% ubijamy z fixem) i kolorową posypką

Emcia Pichci
Mini tarty z malinami i kremem z białej czekolady 257

bazie śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki(...)krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem 400 ml kremówki 200 g białej czekolady dżem malinowy maliny Przygotowanie:  Wszystkie składniki na cisto włożyć do misy z miksera i zmiksować. Wyjąć ciasto uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki

Ala piecze i gotuje
Kostka cappuccino 313

budynie czekoladowe bez cukru* 6 łyżek cukruPrzygotowanie : Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować.Masa cappuccino :* 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml* 2 łyżki żelatyny * pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy* łyżka cukru pudru Przygotowanie :Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić(...)troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady

Magiczne Życie Marty
SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 775

blaszce 33x23cm.Składniki spodu:- 250g sucharów (u mnie bez cukru)- ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego)Składniki masy serowej:- 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka )- 0,5l kremówki- 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatynySkładniki warstwy owocowej:- 250g odszypułkowanych truskawek- 1 galaretka agrestowa- 2 galaretki truskawkowe lub malinoweSkładniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (u mnie 60%)- 100ml kremówki- 1 łyżeczka(...)najdrobniej ), wymieszać dokładnie z nutellą i wyłożyć masą spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Gdy galaretki już nam przestygły przystępujemy do przygotowania masy serowej. W tym celu ubijamy na sztywno kremówkę (uwaga by nie zrobić masła), którą dodajemy stopniowo (cały czas ubijając) do masy twarogowej. Po dokładnym połączeniu dodajemy powoli wlewając naszą pierwszą rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wraz z żelatyną

Smaczne Zdrowe
Makaron Śmietanowo- Czosnkowy w Koszyczku z Boczku 257

Lubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował.  Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka(...)włożyłam do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni i piekłam do momentu zezłocenia boczku. W czasie, w którym boczek siedział w piekarniku wzięłam się za makaron. W miseczce wymieszałam kremówkę z żółtkami, parmezanem, solą i pieprzem. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam na niej czosnek, do którego włożyłam ugotowany makaron, wlałam kremówkę

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania