ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:35/892)

TORCIK PSZCZÓŁKA 136

dorosłych.   SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady Masa adwokatowa: 1 łyżka żelatyny, 100 ml kremówki, 100 ml adwokata Dodatkowo: rurki czekoladowe Cukieteria , kuleczki czekoladowe Cukieteria , kilka(...)miodem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia. Masa adwokatowa: Żelatynę rozpuszczamy

słodki bratek
Raffaello z truskawkami 1017

Ciasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć „skórkę”, przełożyć do miseczki i pokruszyć. Krem: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i dodać

Oryginalny smak
Tiramisu - wersja 2 z kremówką 199

możliwe, że tiramisu może być takie puchate i zwarte, a przy tym bez ani kropli żelatyny. Wszystko się wyjaśniło, jak mój przepis został powiększony o jeden istotny dodatek - śmietanę kremówkę. Takie tiramisu jest po prostu obłędne. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy(...)50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy

Gotowanie i blogowanie
Chmurka Truskawkowa 374

żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny + 12 łyżek wody Beza: 3 białka (w białkach nie może znajdować się ani gram żółtka!) 6 łyżek cukru szczypta soli Jak zrobić(...)stopni i suszymy 30 min. Zabieramy się za zrobienie kremu . Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym, rozpuszczamy napęczniałą żelatynę w mikrofalówce, lub na parze wodnej. Kremówkę ubijamy z cukrem prawie na sztywno. Potem 6 łyżek kremówki dodajemy do ostudzonej, ale nadal płynnej żelatyny, mieszamy. Ciągle miksując mikserem , dodajemy żelatynę do kremówki. Ubijamy na najwyższych przez

Kuchnia Łukasza
Prosty sernik na zimno z truskawkami 363

płaskich łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody około 80g biszkoptów Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Masa serowa: 500g śmietanki kremówki 36% 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 500g serka mascarpone 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek Wierzch: około(...)200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Do ozdoby: truskawki bezy     1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około

Mała Cukierenka
Kostka truskawkowa - pianki truskawkowe gotowe w kilka chwil. 175

dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się, że robię to ciacho na bazie zwykłego mleka ( tak! tak!). Po prostu rozpuszczam galaretkę w mniejszej ilości wody a resztę uzupełniam spienionym mlekiem kiedy galaretka zacznie tężeć(...)prawdę pisząc - jest naprawdę w swojej prostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g 3 opakowania galaretki truskawkowej kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 g słodkich truskawek opcjonalnie cukier puder do masy Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1000 ml gorącej wody. Zostawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto czekoladowo –truskawkowe 188

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 15 dag gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru Krem truskawkowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 20 dag mascarpone ½ szklanki musu truskawkowego 50 ml likieru truskawkowego użyłam  Dalkowski(...)połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać aby była dobrze ciepła, wkruszyć gorzką czekoladę odczekać chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki

Wanilia i Kardamon
Tort Szwarcwaldzki 157

wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :) Wpis ze zdjęciami  na biszkopt rzucany Tutaj :) Przełożenie tortu i dekoracja: 800 ml śmietany kremówki 30-36 % schłodzonej 4 czubate łyżki cukru pudru 3  łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka(...)koniec ubijania dodając cukier puder. 3. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą aby nie była za mocna. Wykładam prawie 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego na to ubita kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady

Gotowanie...to proste !
Ciasto jamajka 421

łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku 5 łyżek dżemu wiśniowego Dodatkowo: 7-8 średnich bananów sok z 1 cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej Masa straciatella: 500 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 50 g posypki czekoladowej 2 śmietan fix Poncz na wierzchni blat: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku Masa mascarpone(...)mascarpone 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: posypka czekoladowa lub tarta czekolada    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem dodać cukier i miksować około 2 minuty na najwyższych obrotach. Potem dodajemy żółtka i krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Miksujemy

Ewusiowe Smaki
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 147

słodki to zamiast kremu czekoladowego możecie użyć dżemu porzeczkowego. Składniki: (blaty 20cm) 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy) Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru(...)sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.  Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie

Gotowanie i blogowanie
Bezowa korona z kremem pomarańczowym i pistacjami // wieniec bezowy 119

pomarańczy (150 ml) skórka otarta z 2 pomarańczy 80 g cukru 2 całe jajka 2 żółtka 50 g masła 1 płaska łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) 100 ml kremówki (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Wieniec bezowy Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie zacznij powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Po wsypaniu całości cukru wlej ocet i dodaj skrobię ziemniaczaną. Zmiksuj ponownie do całkowitego(...)lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia orange curd zmiksuj za pomocą blendera, aby był gładki i jednolity. Krem podziel na dwie porcje. W osobnym naczyniu ubij kremówkę na sztywno. Następnie zacznij dodawać do niej orange curd łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. *Żelatynę i kremówkę możesz pominąć, jeżeli nie chcesz przygotowywać dwóch różnych kremów. Wtedy wystarczy, że dwie

Food Square
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I TRUSKAWKAMI 159

się przyzwyczailiśmy (choć nie jest on chyba nawet wyczuwalny). Takie domowe krążki bezowe są nieporównywalnie smaczniejsze i mniej słodkie od tych kupnych, ja dodatkowo swój krem przygotowałam na bazie kremówki i mascarpone (nie tak jak kiedyś na bazie masła). Powstał delikatny, super chrupiący zewnątrz, ciągnący wewnątrz (bajeczny...) przepyszny torcik bezowy o delikatnym aromacie kawy. Świetnie skomponowały się z nim świeże(...)piekarniku do wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Rano blaszki wyjmujemy i odstawiamy. Na drugi dzień, przekładamy nasze blaty masą kawową. Najlepiej bezpośrednio przed spożyciem. Masa kawowa: - 250-300ml kremówki (dałam 36%) - 250-300g mascarpone - 2-3 łyżki pudru trzcinowego - 1 płaska łyżka mielonej kawy + kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba) Kawę zaparzyć minimalną ilością wrzątku, odstawić na chwilę

Smaczne Zdrowe
puchowe ciasto z agrestem 253

mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Uwaga: ilość składników na biszkopt należy podwoić i upiec dwa takie same biszkopty.  na warstwę agrestową: 300 ml śmietanki kremówki słoiczek agrestu (około 300 ml) galaretka agrestowa łyzka cukru pudru na warstwę śmietanową: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić(...)biszkopt. Oba biszkopty podzielić na dwie części, jeden z blatów pokruszyć.  Agrest przełożyć razem z sokiem do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Kremówkę przeznaczoną do masy agrestowej ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem pudrem a następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowo – pomarańczowy 272

zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru Środek: 4 łyżki konfitury pomarańczowej 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 300g śmietanki kremówki 36% Wierzch i boki – ganache: 100g mlecznej czekolady 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru(...)minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Środek: 7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na jednolitą masę ( patrz FILM ). 9. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać

Mała Cukierenka
Trójkolorowe serduszko 142

wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową szklanki cukru pudru oraz wiórkami kokosowymi. Kremówkę ubijamy z resztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony

Zainspirowana w kuchni