jeżynki nadal królują w kuchni. Dzisiaj w postaci pysznego, warstwowego deseru. Składniki: I warstwa - 5 g żelatyny - 25 g cukru pudru - 100 g jeżyn II warstwa - 100 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru waniliowego - 100 g jeżyn - 5 łyżek jogurtu naturalnego III warstwa - 100 ml śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 4 łyżki jogurtu naturalnego - kilka jeżyn do dekoracji Przygotowanie(...)Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Jeżyny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Masę przekładamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie łączymy z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Masę przekładamy na wcześniej przygotowaną masę i odkładamy w chłodne miejsce. Ostatnią porcję kremówki łączymy z cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniPiec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem z białej czekolady: 450 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki Czekoladę posiekać, odstawić. Kremówkę podgrzać w rondelku do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę i odłożyć na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, by czekolada się roztopiła. Wystudzić, schłodzić(...)Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie utworzyły się grudki. Schłodzić, by frużelina zgęstniała. Nasączenie: 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z wódką + 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu czekoladowego
Domowa cukiernia Ewyjajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru szczypta soli Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego. Wykonanie: Białka ubij na sztywną(...)wysokości – około 40 – 50 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 2 blaty. Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie. Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru. Pierwszy blat nasącz 1/2 soku, wyłóż 1/2 kremówki, dodaj 1/3 owoców. Dodaj drugi blat nasącz sokiem, pozostałą kremówkę, udekoruj owocami. Smacznego! Artykuł Tort
Moja pasja smakułam więc przepis na te pyszne i proste wafelki z galaretką.Smaki galaretek można komponować według siebie. Polecam!!! SKŁADNIKI wafle tortowe kwadratowe 1 galaretka wiśniowa 400 ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 200ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 200ml wrzątku WYKONANIE Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odkładamy do lekkiego stężenia.Następnie galaretkę cytrynową(...)rozpuszczamy w 200ml wrzątku i odstawiamy.Gdy nasza cytrynowa galaretka zacznie tężeć - ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.Na śmietanki wlewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się składników.Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć na dnie folią spożywczą.Wafle przycinamy na kształt formy i wykładamy na dnie formy. Masę wylewamy na dno formy i wkładamy do lodówki aby masa stężała.Kiesy
Mała w garnku mieszaciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin – 250 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej Polewa – 100-120 g białej czekolady – 40 ml śmietany kremówki 36% – 250 g malin – małe bezy do dekoracji ( bez konserwantów) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki(...)przez 10-15 minut w lodówce. Do większego naczynia przełożyć mascarpone, rozpuszczoną galaretkę .Wszystko zmiksować i umieścić na chwilę w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać do przygotowanej wcześniej mieszanki malinowej. Dodać resztę malin i delikatnie wymieszać. Masę malinową wylać na spód tortownicy. Następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć
I LOVE LIFEpołowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Sos karmelowy: 125 g cukru 2 łyżki wody 75 ml śmietany kremówki 25 g masła Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Nadal lekko podgrzewać przez około 2 -3 minuty(...)uzyskania bursztynowego koloru. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić. Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 batoniki snickers Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do rękawa cukierniczego z szeroką tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować
Domowa cukiernia Ewytortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Krem: 550g gotowego sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej) 450ml gorącej wody 400g umytej porzeczki bez szypułek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia: 60ml soku(...)cytryny 140ml wody 1-2 łyżeczki cukru pudru Wierzch: 560g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego mak do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać
Mała Cukierenkawykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 5 - 6 łyżek cukru pudru 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ( tzw. "śmietan - fixu " ) Dodatkowo(...)konfitury wiśniowej ( ewentualnie dżemu wiśniowego ) Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym
Opowieści z piekarnikaGelato Festival 2018 w Warszawie nie zabrakło mocnego akcentu z podwarszawskich Ząbek. Mateusz Olszewski z Lodziarni Palermo zdobył „Złotą Szpatułkę” w konkursie Tonda Challenge za gelato o smaku kremówki, a wcześniej podczas profesjonalnego konkursu dla lodziarzy Challenge Primulator został jednym ze zwycięzców. Dzięki tym zwycięstwom będzie reprezentował Polskę w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters. Już niebawem Mateusz(...)naszym blogu najlepsze przepisy na lody wykonywane w domu - nie możecie tego przegapić. Zapytaliśmy laureata o jego drogę do tego ogromnego sukcesu - Skąd pomysł na lody o smaku kremówki? - Pomysł na lody o smaku kremówki., pojawił się w mojej głowie spontanicznie. Polska edycja konkursu ma na celu wyłonienie smaku, który będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Europejskich. Pomyślałem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył tylko mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników mamy pyszne domowe lody bez maszynki! Jest zbyt gorąco na włączanie(...)zajrzenia do przepisów na ciasta bez pieczenia :) Sernik na zimno z truskawkami i sernik Snickers , ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach . Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka Jak zrobić domowe lody bez maszynki? W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy z ognia i dodajemy 150 g połamanej
CiastkozercyCzas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałwowy 600 ml śmietany kremówki 350 g czekolady mlecznej 350 g chałwy waniliowej 250 g mascarpone Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa(...)malin 80 g cukru 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 250 ml wody mineralnej 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku z cytryny Ganache 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek
Wędrówki po kuchniwersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej truskawkowo-śmietankowej ;) Sernik jest niezwykle kremowy, delikatny i aksamitny w smaku a to wszystko poprzez dodanie ricotty i śmietany kremówki. Deser wprost rozpływa si ę w ustach. Polecam szczególnie na zbliżający si ę Dzień Mamy :) **** La cheesecake fredda è un dolce fresco(...)grado di sorprendere sia la vista che il palato ;) SKŁADNIKI Warstwa śmietanowa 200 g ricotty 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki 4 g żelatyny w listkach Warstwa truskawkowa 350 g truskawek 200 g ricotty 50 g cukru 8 g żelatyny w listkach 100 ml śmietany kremówki Dekoracja
La grande e la piccola cuocagorącą masę budyniową. Na masie układamy warstwę krakersów. Lekko dociskamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki. składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na warstwę krakersów wykładamy równomiernie ubitą kremówkę. Przykrywamy ją warstwą krakersów. Całość wstawiamy
Domowy Smak Jedzeniabiszkoptów MASA – 700 g twarogu – 300 g mascarpone ( lub 1 kg samego twarogu) – 1,5 szklanki cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA – 100 g deserowej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Kawę łączymy(...)Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na masie układamy bardzo blisko biszkopty wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy około 20 min. Odstawiamy do ostudzenia, dopiero wówczas szykujemy masę serową. W kremówce rozpuszczamy mąkę. Do miski wrzucamy twaróg i mascarpone. Powoli miksując dodajemy po jednym jajku. Ma końcu dodajemy cukier, mąkę ze śmietanką i Amaretto. Jeszcze raz, krótko miksujemy. Przelewamy na spód
Relaxtimewyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut, na programie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 1 litr zimnej kremówki 36% (można dać częściowo mascarpone) - 1/3 szklanki pudru (u mnie trzcinowy) - 2 op.śmietan fix (ja zastąpiłam 2 płaskimi łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w wodzie) Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości (ok.50g(...)gorącej wody. Odstawić na chwilę. W misie miksera ubić kremówkę z pudrem, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę ( uwaga : szybko tężeje), dokładnie wymieszać. Dodatkowo: - ok.260g powideł lub marmolady - do nasączenia: czarna herbata lub/i sok z limonek lub Malibu Schłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat skropić ok.8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła. Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki
Smaczne Zdrowe