Składniki na piankową masę: 500 g serków śmietankowych Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody Składniki na krem morelowy: 500 g moreli 5 łyżek cukru pudru ¾ szklanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu(...)wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki i zostawiłam na kratce do całkowitego wystudzenia. Czas zająć się piankową masą. Dwie galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie. Kremówkę ubiłam na puch. Masło zmiksowałam z cukrem. Dodałam serki. Wymieszałam. Do tak przygotowanej masy przelałam tężejącą galaretkę. Wymieszałam mikserem na niskich obrotach do momentu, kiedy galaretka wmieszała się
Kuchnia u Krysiciasta ptysiowego znajdziecie tutaj: (KLIK) Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady mlecznej na sos czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% (nie gęstej!) 150 g czekolady deserowej (lub pół na pół z gorzką) dodatkowo: cukier puder do posypania Wodę(...)piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Przygotować krem: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną czekoladą. krem nałożyć do szprycy z końcówką do nadziewania i wstrzykiwać w ptysie. Nadziane ciastka oprószyć cukrem pudrem. Przygotować sos: kremówkę wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystko zatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej? Składniki: 5 żółtek 160 g cukru 375 ml mleka 625 ml kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady(...)ubite jajka. Wymieszałam. Postawiłam ponownie na małym gazie i podgrzewałam nie przerywając mieszania. Kiedy temperatura podniosła się do 90 °C zdjęłam z gazu i natychmiast wlałam 625 ml zimnej kremówki, która spowodowała że temperatura spadła do 57 °C. Masę podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam wyskrobane nasionka z laski wanilii o raz Amaretto. Wymieszałam, przykryłam folią
Kuchnia u Krysiserka do serników , np. „mój ulubiony” mały kubeczek (180 g) gęstego jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z 1 cytryny 70 g (4 łyżki) cukru 330 ml kremówki (30%) Dodatkowo do dekoracji: 1/2 szklanki kremówki (30%) 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Masło roztopiłam i wystudziłam. Kilka sztuk biszkopcików odłożyłam do dekoracji a resztę zmiksowałam w blenderze (można rozgnieść wałkiem(...)resztę pokroiłam w kosteczkę. Ser utarłam z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzałam chwilkę żeby się rozpuściła a następnie wmieszałam do masy serowej. Kremówkę ubiłam na puch i również dodałam do masy razem z pokrojonymi śliwkami. Wszystko delikatnie wymieszałam i przelałam do przygotowanej tortownicy. Po wyjęciu z lodówki sernik udekorowałam cząstkami odłożonych śliwek
Kuchnia u Krysiznów oczekiwanie aż ciasto stężeje ;) Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie! 150 g herbatników 3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie 400 ml kremówki 250 g mascarpone 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną(...)Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc. Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Zimną białą kremówkę ubić na puch, dodać mascarpone, utrzeć do połączenia składników. Do masy wsypać 3 szkl. pszenicy, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Mleczną kremówkę ubic na puch i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię
Smakołyki Asiwyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Krem z białej czekolady: 250 g serka ricotta 125 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać ricottę, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszać. Wlać wystudzoną(...)płynną czekoladę i wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiego kremu. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru + 400 g jagód kilka pokruszonych bez Na wystudzony spód ciasta wyłożyć krem z białej czekolady, schłodzić w lodówce przez około 3-4 godziny. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć ją na krem
Domowa cukiernia Ewyłyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy kajmakowej 2-3 łyżki ubitej śmietany kremówki 36% Wykończenie około 250 ml śmietany kremówki 36% kilka łyżeczek cukru pudru do smaku kakao(opcjonalnie) Sposób wykonania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier(...)upieczeniu ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy z masą kajmakową, dodajemy około 2-3 łyżki ubitej kremówki. Rozprowadzamy masę na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią. Resztę kremówki zostawiamy do pokrycia wierzchu ciasta, dodając kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Można również dodać kakao(opcjonalnie
Smaki Nataliiniepowtarzalny w smaku deser, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Składniki: Masa C zekoladowa: 6 00 ml śmietanki kremówki 200 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 15 0 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki(...)cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) (ewentualnie zamiast przygotowywania frużelin y moż emy użyć konfitu rę wiśniową) Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Sposób przygotowania: Krem: (Uwaga: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej . ) Śmietankę podgrzewamy
Słodka Stronadłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników i wychodzi pysznie! :) Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady(...)łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy z ognia i dodajemy 150 g połamanej na kawałki czekolady. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ganache do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pozostałą czekoladę
Ciastkozercydorosłych. SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady Masa adwokatowa: 1 łyżka żelatyny, 100 ml kremówki, 100 ml adwokata Dodatkowo: rurki czekoladowe Cukieteria , kuleczki czekoladowe Cukieteria , kilka(...)miodem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia. Masa adwokatowa: Żelatynę rozpuszczamy
słodki bratekCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć „skórkę”, przełożyć do miseczki i pokruszyć. Krem: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i dodać
Oryginalny smakmożliwe, że tiramisu może być takie puchate i zwarte, a przy tym bez ani kropli żelatyny. Wszystko się wyjaśniło, jak mój przepis został powiększony o jeden istotny dodatek - śmietanę kremówkę. Takie tiramisu jest po prostu obłędne. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy(...)50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy
Gotowanie i blogowanieżółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny + 12 łyżek wody Beza: 3 białka (w białkach nie może znajdować się ani gram żółtka!) 6 łyżek cukru szczypta soli Jak zrobić(...)stopni i suszymy 30 min. Zabieramy się za zrobienie kremu . Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym, rozpuszczamy napęczniałą żelatynę w mikrofalówce, lub na parze wodnej. Kremówkę ubijamy z cukrem prawie na sztywno. Potem 6 łyżek kremówki dodajemy do ostudzonej, ale nadal płynnej żelatyny, mieszamy. Ciągle miksując mikserem , dodajemy żelatynę do kremówki. Ubijamy na najwyższych przez
Kuchnia Łukaszapłaskich łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody około 80g biszkoptów Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Masa serowa: 500g śmietanki kremówki 36% 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 500g serka mascarpone 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek Wierzch: około(...)200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Do ozdoby: truskawki bezy 1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około
Mała Cukierenkadobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się, że robię to ciacho na bazie zwykłego mleka ( tak! tak!). Po prostu rozpuszczam galaretkę w mniejszej ilości wody a resztę uzupełniam spienionym mlekiem kiedy galaretka zacznie tężeć(...)prawdę pisząc - jest naprawdę w swojej prostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g 3 opakowania galaretki truskawkowej kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 g słodkich truskawek opcjonalnie cukier puder do masy Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1000 ml gorącej wody. Zostawić
Poezja Smaków - blog kulinarny