ciasto coca cola pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO COCA COLA BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Krem śmietanowy: śmietanka kremówka 30% (600 ml.) mascarpone (500 g) cukier puder (2 łyżki) Ganache czekoladowy: śmietanka kremówka 30 % (200 ml.) czekolada gorzka ( 100 g) czekolada mleczna (100 g) Dodatkowo: herbatniki ciemne(...)gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę coca cola rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia (będzie ona potrzebna do masy kremowej). 2.) Masa kremowa: Śmietankę kremówkę (600 ml.) ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Krótko miksujemy do połączenia się składników i wlewamy ostudzoną galaretkę. Połowę masy rozprowadzamy na warstwie herbatników. Wstawiamy do zamrażalnika
RITA food channelzajrzenia tutaj . Gdyby jednak bardziej zależało Wam na truskawkowych przepisach, znajdziecie je w tym miejscu :) Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 200 ml śmietany kremówki 600 g truskawek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki soku z cytryny + ok. 100 g biszkoptów na spód(...)śmietany kremówki i truskawki do dekoracji Sernik truskawkowy – jak to zrobić? Dno foremki wykładamy biszkoptami. Na brzegi można włożyć paski folii, dzięki nim gotowy sernik będzie miał ładne, gładkie krawędzie i bez trudu wyciągniemy go z tortownicy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wszystkie składniki na sernik poza śmietaną kremówką: ser, umyte i obrane truskawki, cukier, cukier waniliowy
Ciastkozercy110g cukru 50ml oleju 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 80ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa kokosowa: 250g wiórków kokosowych 220g śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 140g cukru 8g cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru o smaku kokosowym (niekoniecznie, można pominąć) Do kremu: 500g schłodzonego serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)śmietana do deserów) około 250-300g umytych jeżyn Wierzch: 400ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (śmietana do deserów) 1 fix do śmietany (niekoniecznie, w upalny dzień radzę użyć) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią około 120g jeżyn do ozdoby kuleczki, czekoladki kokosowe do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji
Mała Cukierenkakrem zachowuje swój kształt. Kto nie robił tego kremu niech nie zwleka bo na prawdę jest pyszny. Krem wykorzystałam do dekoracji babeczek jogurtowo-cytrynowych. Składniki: Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g cukierków trufli 60 g czekolady gorzkiej 80 g mascarpone Przygotowanie: Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać drobno pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatką podgrzewać(...)średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem. Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł
Ala piecze i gotujebrownie tabliczka gorzkiej czekolady pół kostki masła 100g szklanki cukru 2 duże jajka 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1kg sera twarogowego 5jajek 200ml śmietany kremówki 30% 150g drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100ml śmietany kremówki tabliczka mlecznej czekolady ewentualnie posypki, dodatki Robimy! Spód brownie: Do garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać powolutku(...)minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy Kiedy spód z brownie się piecze zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Ucieramy najpierw ser z żółtkami, następnie dodajemy cukier. Wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy. Dodajmy mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na koniec, mieszając lekko ręcznie już bez miksera! Masę serową wylać na upieczony spód brownie. Pieczemy około 1,5 godziny
Latosiowydomłyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 110ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa jogurtowa: 500g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 23g żelatyny + 210ml wody 1 puszka moreli w syropie 850ml 120g umytych malin 220g(...)konfitury malinowej Wierzch: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jak tort będzie dłużej stał to radzę użyć) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego maliny do ozdoby posiekane pistacje Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać
Mała Cukierenkamają nadmiar białego sera w lodówce dla chcących spróbować tego aksamitnego smaku Składniki na spód: 220g ciasteczek zbożowych 80g roztopionego masła Składniki na masę serową: 700g twarogu 125ml śmietany kremówki 30 lub 36% 5 jajek 50g cukru (ok. pół szklanki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 225g białej czekolady Składniki na dekorację: 0,5 szklanki cukru 2 łyżki wody łyżka masła(...)łyżki śmietany kremówki 30 lub 36% duża szczypta soli orzeszki ziemne do dekoracji Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie spodu: Ciasteczka i masło zmiksować w naczyniu miksującycm 20s/ obr.8. Tortownicę o średnicy ok. 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać masę ciasteczkową i ugnieść ręką lub łyżką by była gładka. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Mania Wypiekaniamasła, zimnego 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka solony karmel: 180 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 50 g masła 45 ml śmietany kremówki 36% gruboziarnista sól ganache czekoladowy: 3/4 szklanki śmietany kremówki 36% 170 g gorzkiej czekolady dodatkowo 250g suszonych fig 300g orzechów laskowych (całych) Sposób przygotowania: kruchy spód: Masło posiekać z mąką nożem(...)grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy okoły minuty, cały czas mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na kruchy spód. Orzechy prażymy
Pyry na Gazpewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29 cm lub podobna SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY: 450 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 5 łyżek cukru 3 łyżki masła 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) 2 łyżki masła orzechowego (niesolonego) DODATKOWO: 2 opakowania herbatników, maślanych(...)czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego np. nutella 1/3 szklanki mleka 3,2% SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 10 dag gorzkiej czekolady 8 dag mlecznej czekolady 150 ml śmietanki kremówki 30% 10 dag orzechów laskowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Foremkę o podanych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników umoczonych na chwilę w mleku, smarujemy lekko podgrzanym kremem czekoladowo-orzechowym, przykrywamy
Wanilia i Kardamonjuż wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. Zimny biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 blaty. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Krem: * 350 ml śmietany kremówki 36% * 200 g batonów Milky Way * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać(...)kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu, aż batony się rozpuszczą. WAŻNE: Śmietany nie można doprowadzić do wrzenia. Gdy batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż
Zrób to smaczniemąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g trufli 60 g gorzkiej czekolady 80 g mascarpone czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem(...)muffinek Stella . Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka około 25-30 minut. Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatkę podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i ostudzić
Ala piecze i gotujeczekolady deserowej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: około 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Pianka winogronowa: 1 kg czarnych winogron bezpestkowych 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 9 łyżeczek żelatyny Pianka śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: 25 g czekolady(...)deserowej 25 g czekolady mlecznej 30 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: winogrona do dekoracji nektar wieloowocowy Hortex Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i czerwone wino. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia
Oryginalny smakkoniecznie zrobić. Na zdjęciach Porcelana Bogucice . Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem pina colada: 0,5 l kremówki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody 8 krążków ananasa z puszki 3 łyżki wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych Na wierzch(...)kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 krążki ananasa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej
Ala piecze i gotujejeszcze nie ma go na blogu. Ten zrobiłem na szybko, wieczorem, żeby był na drugi dzień. Wyszedł bardzo dobry :) Składniki : - 1 kg twarogu mielonego ( użyłem gotowego ), - 400 g kremówki, - 2 galaretki wiśniowe, - wiśnie drylowane, - 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, - 2 duże łyżki nutelli, - 2 łyżki kakao zaparzonego małą ilością wody ( do konsystencji pasty ), - 2 łyżki żelatyny, - cukier waniliowy. Wykonanie(...)Czekoladę rozpuścić w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą, wymieszać z nutellą. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody,a jak napęcznieje wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno. Twaróg podzielić na dwie części. Do jednej cały czas miksując dodać czekoladę wymieszaną z nutellą, kakao i rozpuszczoną, zimną żelatynę. Na koniec delikatnie wymieszać
Przepisy MikołajaBiszkopt 7 jajek 203 g cukru 120 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Krem czekoladowy 500 ml śmietany kremówki * 250 g mascarpone 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 4-5 łyżek cukru pudru Krem pomarańczowy 250 g pomarańczy ** 25 g cukru *** 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki żelatyny(...)spożywczej 200 ml śmietanki kremówki * 100 g sera mascarpone szczypta barwnika pomarańczowego **** Frużelina pomarańczowa 600 g pomarańczy ** 40 g cukru *** 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru *** 5 łyżek wódki Krem waniliowy do tynkowania 350 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej
Wędrówki po kuchni