ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:18/892)

Instrukcja pieczenia sernika. I sernik dyniowo-cytrynowy 202

cytrynowy z cytrynowym musem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g orzeszków z pieprzem 40 g masła masa serowa: 500 g sera ricotta 250 ml śmietany kremówki (38%) 230 g musu z dyni 4 jajka 125 g cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 20 g budyniu waniliowego (proszek(...)cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) sok z 1 cytryny 115 g cukru pudru 3 listki żelatyny 2 białka Masło rozpuścić, ciasteczka dokładnie pokruszyć, wymieszać. Ugnieść na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12 minut, przestudzić. Ricottę, kremówkę, mus dyniowy, jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny, imbir i budyń zmiksować na gładką masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami 198

tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive 10 g kakao 40 g migdałów 20 g orzechów włoskich 90 g suszonych fig masa serowa: 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo: 5 fig 2 łyżki cukru 50 ml śmietany kremówki(...)malakserze na grudkowatą, lepką masę.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do formy masę, ugnieść dłońmi, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić. Syrop podgrzać, dodać do niego odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym, dodać żelatynę z syropem, połączyć. Dodać ubita kremówkę, selikatnie wymieszać łyżką. Przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ach, co to był za ślub! I figi w miodowym karmelu z miodowym semifreddo 145

świeżymi figami. Bo czyż istnieje coś doskonalszego, niż gorące, karmelizowane figi z lodami...? Miodowe semifreddo z figami w miodowym karmelu Składniki: (na 1,2 l lodów) 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 białka 4 żółtka 100 g miodu 1 łyżka miodówki figi w karmelu: (na 2 porcje) 2 figi 40 g cukru 1 łyżka miodu 150 ml śmietany kremówki(...)Najpierw przygotować lody: Żółtka z miodem ubić na parze na puszystą, jasną masę. Zdjąć miskę z garnka z wodą, ubijać, aż masa całkowicie ostygnie. Dodać miodówkę, połączyć. Osobno ubić kremówkę i białka. Dodać śmietanę do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać białka, połączyć. Przełożyć lody do pojemnika, zamrozić. Figi pokroić na ćwiartki, odłożyć. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dyniowy 159

oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik 1,5 szkl. cukru pudru 350 ml kremówki 36% Karmel: 100 g drobnego cukru 40 g zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy olej, brązowy(...)papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-75 minut (lub do tzw suchego patyczka). Ser miksujemy krótko z cukrem pudrem. Dodajemy schłodzoną kremówkę i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. Cukier wsypujemy do dużego rondelka o grubym dnie, podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy). Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać zaczynamy delikatnie mieszać drewnianą łyżką

Smaki Na Talerzu
Lody marcepanowe z prażonymi migdałami 254

masy marcepanowej są delikatnie i intensywnie migdałowe. Smak wzmacniają dodatkowo prażone migdały. Ważne jest to, że nawet po zmrożeniu są bardzo miękkie. 200 g masy marcepanowej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 75 g prażonych migdałów Masę marcepanową włożyć do garnuszka i zalać pół szklanki śmietanki kremówki. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia. Pozostałą dobrze(...)schłodzoną kremówkę ubić i w trakcie miksowania wlewać schłodzone mleko skondensowane, a następnie dodać przestudzony marcepan. Krem przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Zamrożone lody nakładać do pucharków polewając sosem toffi i posypując prażonymi migdałami. Prażone migdały można od razu wmieszać w lody przed zamrożeniem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe

https:KKuchniaMniam
Kwintesencja malinowości. I przdślubny stres 165

Sernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 225 g malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu malinowo-bzowego(...)listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy deser lodowy z malinami 259

chrupiącymi listkami gorzkiej czekolady. Przepyszny deser, który chłodzi w letnie, upalne dni i wspaniale smakuje. 300 g malin 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodkiego 400 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 50 g czekolady gorzkiej Czekoladę gorzką posiekać nożem, przełożyć do miseczki i ustawić nad gotującą się wodą. Tak rozpuszczoną czekoladę wylać na papier formując prostokąty(...)wymiarach nieco mniejszych niż forma na keksówkę, czyli 10 x 20 cm. Odstawić, aż czekolada zastygnie. Połowę śmietanki kremówki zagotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Maliny przełożyć do garnuszka i zasypując cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aż zostaną same pestki

https:KKuchniaMniam
Tort Ciasteczkowy Potwór 410

tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Przygotowujemy sobie czekoladowe oczy, usta i pieczemy ciastka np. Pieguski . Dzień 2: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki w kremówce i robimy frużelinę. Dzień 3: Robimy krem z Milky Way, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica śr 24cm): 6 białek 180 g cukru(...)noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem z Milky Way – krem z Milky Way : 400 ml śmietanki kremówki 36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 400 g serka mascarpone, schłodzonego W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje

Słodki Pomysł
Krem z Milky Way do tortu 522

dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową   Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się(...)batoniki się rozpuszczą zdejmujemy masę z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy masę czekoladową na noc do lodówki. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min).   Uwagi

Słodki Pomysł
Ciasto Malinowy Sen 142

galaretki malinowej 200 ml wrzątku kilka kropel barwnika czerwonego Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dodajemy trochę barwnika, aby wzmocnić kolor. Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej ok 2 łyżek cukru pudru, do smaku W misce umieszczamy kremówkę i cukier puder. Przy pomocy miksera (mniejsze obroty) ubijamy, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy(...)bardzo gorąca. Wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy energicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Studzimy frużelinę.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz kremówki i mrożonych malin. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Zamiast barwnika możemy użyć soku z buraka. Ścieramy buraka na tarce i wyciskamy sok. To najprostszy

Słodki Pomysł
Babeczki z michałkami 219

termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Krem z białymi michałkami – krem z białymi michałkami : 250 ml śmietany kremówki 30/36% 90 g białej czekolady, połamanej 150 g serka mascarpone, schłodzonego 1-2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 5 białych ”Michałków”, bardzo drobno posiekanych ok 40 g podpieczonych, drobno posiekanych(...)orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie) W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i  wkładamy na noc do lodówki

Słodki Pomysł
Tort cynamonowy z ananasem 207

dokładnie, aż się rozpuści. Gdy frużelina ostygnie wkładamy ją do lodówki na całą noc (min 6 godz). Krem cynamonowy: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy(...)sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. Krem cynamonowy do dekoracji: 200 ml kremówki 36% 50 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty

Słodki Pomysł
Lody czekoladowe 697

dzięki czemu są bardzo smaczne. Jeżeli chcemy, aby były bardziej kremowe warto przełożyć je do maszynki do lodów. 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki likieru kawowego Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując(...)postawić na ogniu. Podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie gorąca, oblepiająca łyżkę, ale nie można jej zagotować. Odstawić, aż całkiem wystygnie, ale czasami trzeba ją przemieszać. Pozostałą schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową masę, dodając alkohol. Przełożyć do naczynia i zamrozić. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne przygotowanie słodkości – Desery na zimno ♥ Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html

https:KKuchniaMniam
Lody z płatków dzikiej róży 230

lody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej) 2 łyżki cukru barwnik czerwień świąteczna Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą(...)rondelka, wstawić na mały ogień i podgrzewać stale mieszając. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Kiedy masa nieco zgęstnieje odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery

https:KKuchniaMniam
Lody zebry 234

paseczki jak u zebry. Smaczna i ciekawa propozycja na desery lodowe dla dzieci :) 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki kremówki 30 % Czekoladę gorzką i mleczną posiekać nożem. Pół szklanki mleka zagęszczonego zagotować i zalać czekolady. Odstawić na parę minut po czym delikatnie mieszając połączyć. Odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę(...)ubić na sztywno. Dwie kopiaste łyżki bitej śmietany wmieszać w masę czekoladową. Do pozostałej kremówki wlać pół szklanki mleka zagęszczonego i zmiksować. Otrzymane kremy wlewać łyżką naprzemiennie do foremek na lody, starając się aby nie pobrudzić ścianek. Wstawić do zamrażarki na parę godzin. Przed wyjęciem lodów z foremek dobrze jest opłukać je ciepłą wodą. Wtedy łatwiej wyjdą. Smacznego :)   Kategoria

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania