Kremówki to bardzo znane i lubiane ciastka;) Ja sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie oraz odchudzoną wersję kremówek . Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:) Krem budyniowy: 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde), 3 szklanki mleka
Z miłości do słodkościłyżki kakao Czerwony barwnik spożywczy + 1 szklanka soku (np. pozostałego z ananasa) lub alkoholu Krem ananasowo – pomarańczowy: 1 średnia puszka ananasa 1 duży dżem pomarańczowy 1 ½ litra śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny Twarz Juliana: 750 ml śmietany kremówki 4 ½ łyżeczki żelatyny Barwniki spożywcze: czerwony, zielony, żółty i czarny Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy(...)zbyt duże kostki ciężko się kroi. Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy ok. 1/3 zimnej (przegotowanej lub mineralnej) wody i pozostawiamy na kilka minut, by się namoczyła. Z 1 ½ litra kremówki odlewamy około 100ml, resztę śmietany miksujemy, tak długo, aż będzie ubita, ale nie sztywna. Kubek z namoczoną żelatyną wkładamy do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż się
Smakowy RajPrzygotujmy kakaowy biszkopt o wysokości ok. 2 cm ze średniej blaszki 5 bananów Kremówka 30% ½ litra Fix do kremówki – 2 sztuki 2 łyżki cukru pudru Krówki ok. 15 cukierków 2 łyżki kremówki Do przygotowania tego deseru potrzebujemy specjalnych foremek. Nie wiem czy takie można kupić w sklepie, ja zrobiłam je z płaskich plastikowych butelek, które pocięłam na wysokość(...)Przy pomocy każdej foremki wycięłam podstawę z biszkoptu, który wcześniej zwilżyłam. Do foremki z biszkoptem na dnie, wyłożyłam kremówkę ubitą z fixem. Na każde ciastko nałożyłam kawałek banana. Krówki roztopiłam z kremówką i polałam banany. Po ok. 3 godzinach w lodówce, można je wyjąć z foremek. Ciastka wyglądają bardzo efektownie, no i są pyszne
Jadło i czytadłobudynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć obręcz regulując boki na wymiar jaki(...)stężenia masy. Następnie tort obkroić ostrym nożem wkoło i wyjąć obręcz, należy ją umyć i założyć z powrotem tylko tym razem należy zostawić ok 2 cm margines. Żelatynę do kremówki rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku. 1 szklankę kremówki ubić z 1,5 łyżki cukru pudru (masa nie może być zbyt mocno ubita, powinna być luźna) dodać połowę żelatyny, szybko wymieszać
Jadło i czytadłopalnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić. Mus z gorzkiej czekolady: 150 gram gorzkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem(...)kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Mus z białej czekolady: 150 gram białej czekolady dobrej jakości 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się
Krakowskie smaki Aniśmietany kremówki2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixusok z 1/2 pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy Pomarańcza sparzam, ocieram skórkę, a z jednej połówki wyciskam sok.Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając pod konieccukier puder i Masa musi być bardzo sztywna, by można było ją wręcz kroić nożem(ale uwaga, aby nie powstało masło od zbyt długiego ubijania(...)osobnej misce miksuję mascarpone z dodatkiem skórki pomarańczoweji soku pomarańczowego. Do powstałej gładkiej masy dodaję porcjamiubitą kremówkę, wsypuję śmietan-fixy i miksuję dokładnie na małych obrotach. Powstałym kremem przekładam biszkopt.wierzch:1 kremówka (330ml)1/2 szklanki cukru pudru 2 śmietan-fixyskórka z 1 pomarańczysok z połowy pomarańczyMocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając pod konieccukier puder, śmietan-fixy oraz skórkę
W kuchni Karmel-itkisłodkiego - to właśnie dziś zacznij!:D Dwie warstwy przepysznego, mlecznego kremu, przełożone cudowną masą kajmakową, a wszystko to w otoczce masy ciasteczkowej i polewy z mlecznej czekolady, śmietany kremówki oraz orzechów laskowych... Tym ciastem zachwycały się Dzieci nasze i naszych znajomych, do których zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać. Jedna(...)masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe)100 g mlecznej czekolady z orzechami2 łyżeczki ciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA:200 ml mleka 3/2 %100 ml śmietany kremówki 36%450 g mleka w proszku250 g masła220 g cukru pudruSKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:200 g mlecznej czekolady70 ml śmnietany kremówki100 g orzechów laskowychDODATKOWO:1 puszka masy kajmakowej (510 g)WYKONANIE:SPÓD
Słodko-Słony Świat IlonyNiepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka wlewamy(...)660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę i dorzucamy do śmietany. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż batoniki zaczną się rozpuszczać. Uważamy by śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się rozpuszczą przelewamy masę przez sitko i pozostałości batoników przecieramy. Odstawiamy śmietanę do lodówki. W dniu pieczenia: Przygotowanie biszkoptu: Białka z 6 jajek oddzielamy
Kolizje SmakówSkładniki:400 g herbatników100 g okrągłych biszkoptów1 puszka masy kajmakowej2 budynie śmietankowe1/2 litra mleka170 g masła330 ml śmietanki kremówki 30%2 szt. fixów lub śnieżki do kremówki1/5 tabliczki mlecznej czekoladyPrzepis:Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w gorącej wodzie. Na spód formy o wymiarach ok. 25 x 30 cm układamy jedną warstwę herbatników. Następnie wyciągamy puszkę z wody i wykładamy masę(...)dodajemy masło i miksujemy całość na gładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy fixy (można ubić śmietankę również bez ich pomocy) i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak ubitą kremówkę przekładamy na nasze ciasto
Emcia Pichcicytryny Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.Dodać sok z cytryny - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu.Krem do tortu:* 200 g białej czekolady* 300 g śmietanki kremówki 30%* 200 g świeżych malin Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.Dobrze schłodzoną kremówkę ubić.Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki(...)pogniecione maliny - wymieszać. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w spiętej obręczy tortownicy, nasączyć ponczem i wyłożyć krem malinowy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć.Do pozostałej czekolady dodać resztę ubitej kremówki - delikatnie połączyć. Mus czekoladowy wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i lekko nasączyć.Do dekoracji:* 250 g serka mascarpone* 200 g śmietanki kremówki 30 %* 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną
kolorowotorcikowomąki pszennej 4 łyżki ciemnego kakao 40 g mąki ziemnaczanej lub innej skrobi 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octuszczypta soli Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa(...)tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy) Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółek. Białka ubijamy na sztywno z sola, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet
Mia Cucina Sofietawersja mini Jogurtowego "Sernika" z Jagodami, z malutką modyfikacją. Nie smarowałam wierzchy mascarpone z jagodami, tylko zrobiłam krem z kremówką i serkiem, żeby nie było za słodko i ciężko postawiłam na listki. Efekt - to naprawdę jest PYCHA! Użyłam małej tortownicy 18 cm średnicy i resztek owoców jakie pozostały mi w lodówce. Składniki: 375 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii 65 g cukru pudru 12 g żelatyny 100 g śmietanki kremówki, schłodzonej garstka jagód garstka malin Wykonanie: W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę
Blondynka GotujeNastępnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 200 g masy kajmakowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętka wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za stosowne) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym(...)naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu przełożenia biszkoptu wstawić do lodówki. Poncz 2/3 szklanki wody kieliszek wódki kieliszek rumu 2 łyżki z cytryny cukier (do smaku) Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań. Dekoracja kajmak (reszta z kremu
coolinarnastrefa.blogspot.comdawna chodził za mną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektowac wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotowac spód z herbatników, miodu i masła. A oto przepis Blacha o średnicy(...)pokruszonych herbatników 70 g masła 3 łyżki płynnego miodu Nadzienie: 800 g półtłustego dwukrotnie zmielonego sera 200 g cukru 3 jajka 3 łyżki mąki 200 ml kremówki Składniki na spód zagniatamy. Wykładamy pokrytą formę papierem do pieczenia.Twaróg miksujemy z cukrem , jajkami, mąką i kremówką. Masę przelewamy do formy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Słodkości i nie tylkopieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą(...)minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wskazówka / źródło " Gotuj krok po kroku " Aksamitna polewa:Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki 30 %.Na każde 100 g ciemnej czekolady używamy
Słodkości i nie tylko