ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:22/892)

Kremówki z bitą śmietaną 356

Kremówki i napoleonki to jedne z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa.Zawsze kiedy przychodziła sobota babcia wysyłała mnie do pobliskiego sklepu , gdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;)Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach.Śmiało mogą konkurować(...)znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI:( 6 szt)CIASTO :* ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g )MASA BUDYNIOWA :* mleko – 250 ml* śmietana 36% – 125 ml* wanilia – 1 laska* cukier – 75 g* żółtka – 3 szt* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 50 gMASA ŚMIETANOWA :* śmietana 36 % ( schłodzona

Ostra na Słodko
Tarta Czekoladowa z Malinami 252

lekkości.  Tarta Czekoladowa z Malinami - Składniki:ciasto:120 g mąki tortowej125 g masła (zimnego)30 g kakao1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanyszczypta soli krem:400 g śmietany kremówki 30%fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru 150 g malin polewa:100 ml śmietany kremówki 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z czekoladą mleczną) łyżeczka wódki(...)śmietany.Umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Po tym czasie ciastem wyścielamy formę do tarty wysmarowaną tłuszczem.Pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie studzimy.400 g kremówki ubijamy i gdy tylko zesztywnieje dodajemy cukier puder oraz fix. (pamiętamy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Masę

Słodka Strona
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 342

można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:pół szklanki mleka (125 ml)2 czubate łyżki żelatyny200 g śmietanki kremówki 30%200 ml mleka skondensowanego150 g poziomek150 g jagódok. 100 g biszkoptówok. 100 ml kremówkidodatkowe poziomki i jagody na dekoracje (opcjonalnie) Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania(...)tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce na wierzch ptasiego mleczka.Moje posty

Słodka Strona
Czekoladowo-Orzechowe Babeczki Ferrero Rocher 151

mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli.  Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok. 100 g Nutelliok(...)orzechów laskowych (całych)Krem:150 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)125 g serka mascarponegorzka czekolada (100g) 150 g Nutellipralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych  Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy

Słodka Strona
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2357

szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich" o wadze jednego ok. 5 g)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)łyżka cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej(...)wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy na dwie części.Masa Krówkowa:Śmietankę ubijamy, a pod koniec dodajemy fix. W osobnym naczyniu chwilę miksujemy masę kajmakową. Następnie

Słodka Strona
Sernik z żurawiną. Idealny 312

Sernik z musem żurawinowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:160 g ciasteczek oreo z nadzieniem30 g masłamasa serowa:300 g serka kremowego200 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)165 g cukru3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejmus żurawinowy:300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)110 g cukrusok z 1/2 cytryny3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody300(...)śmietany kremówki (38%)Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Przełożyć na schłodzony spód.Piec w 150 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Większa sprawa - tort 174

cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady(...)śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegodekoracja:czekoladowa kokarda1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszkuBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mikołajkowe ciastka z odzysku 199

pomachałam, i poszłam na tramwaj, cały czas czując w ustach posmak rumu.Moje bajaderki zrobiłam bez przepisu - ot, wrzucałam to, co akurat mi pasowało. Są więc rodzynki, orzechy, czekolada z kremówką jako spoiwo, rum z nutą wanilii i pomarańczy wzbogacają smak i sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam(...)suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Ciasto pokruszyć, dodać rodzynki, orzechy, rum i ekstrakty. WYmieszać. Wlać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Coś z niczego 180

smakować (i miałam rację). Od siebie dodałam miód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków.Masa serowa to czysta improwizacja. Twaróg, reszta kremówki, trochę cukru, wanilia i Cointreau do smaku. Jajko można pominąć - ja chciałam, żeby serek nabrał puszystości. W lodówce miałam resztkę rabarbaru, w pokoju w misce na owoce samotnie(...)smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić.Masa:Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą masę. W osobnych miskach ubić kremówkę i białko na sztywno. Najpierw wmieszać kremówkę do masy sernikowej, następnie - delikatnie - białko.Na dni szklanek wysypać po garści kruszonki, na to wyłożyć po 3 łyżki masy serowej. Na to rónomiernie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody bez maszynki 138

inaczej, doszłam do wniosku, że musi być jakiś lepszy sposób. I jest! Semifreddo. Odkryłam je, kiedy miałam przerwę w blogowaniu. Wszystkie składniki nadające puszystości, czyli żółtka, białka i kremówkę, ubija się na sztywno, a potem delikatnie razem miesza, dodając ulubione smaki. Dzięki temu masa jest puszysta, kiedy wkładamy ją do zamrażarki, i taka też zamarza. Lody są puszyste, gładkie(...)albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa:500 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka kokosowego3 jajka100 g cukru30 g wiórek kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka białego rumudodatkowo:300 g czereśniCzereśnie wypestkować, pokroić na ćwiartki.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna w nowej odsłonie 165

było (zjedliśmy ją w poprzedni weekend), cebulowe bułeczki jednak deseru nie przypominają. Problem tkwił w fakcie, że do sklepu to mi się iść nie chciało... Przypomniałam sobie o kremówce kryjącej się w zakamarkach lodówki. Niemal zdecydowana zrobić pannę cottę, wyciągnęłam z lodówki, co potrzebne. I w tym momencie Wiera mnie natchnęła, wspominając kaszkę manną... O tak, to jest(...)się tak bardzo nie chciało kombinować... Zazwyczaj kaszkę gotowałam na mleku, czasem dodawałam kakao czy inne dodatki, ale nie wpadłam na to, żeby część mleka zastąpić kremówką... Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę - kaszka wyszła gęsta i cudownie kremowa. Dodatek cukru muscovado nadał jej karmelowego koloru i smaku, poza tym wyczuwałam w niej lekki posmak jakby orzechów... Pyszna!Dwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 136

żebym była szczęśliwa, nawet kosztem kupnego pączka, prawda...? ). To skoro co do pączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam(...)delikatną, kremową masą. Deser owsiano-jogurtowy Składniki: (na 6 porcji) kruszonka owsiana: 60 g płatków owsianych 20 g jasnego brązowego cukru 20 g masła masa: 60 ml śmietany kremówki (38%) 250 g jogurtu jagodowo-bananowego Masło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kremówkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drugie życie chałki 209

bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej. Tosty francuskie z chałki z owocami Składniki: (na 4 porcje) 8 kromek chałki grubości 1 cm 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru dodatkowo: 1/2 ananasa 500 g truskawek 1 łyżka cukru 100 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)masło do smażenia Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z truskawkami i cukrem. Serek utrzeć z kremówką i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Namoczyć każdą kromkę z obu stron w masie jajecznej. Smażyć na maśle na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczny tort urodzinowy 227

nektarynkami i marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 400 ml śmietany kremówki (38%) 300 g serka kremowego 40 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki limoncello krem na wierzch: 500 ml śmietany kremówki(...)talerzu wierzchem do góry - ewentualna górka się wyrówna. Nektarynki sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Serek utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z alkoholem. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany i wyłożyć połowę owoców. Na nektarynkach rozsmarować połowę kremu. Na to położyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy 200

zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach...Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszkąSkładniki:(na 2-6 porcji)6 kromek czerstwej chałki3 jajka100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy do piernikakarmelizowane gruszki:3 gruszki4 łyżki cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1/2 łyżeczki przyprawy do piernikadodatkowo:2 łyżki masłaJajka roztrzepać, wymieszać(...)kremówką, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Chałkę maczać w masie jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle z obu stron na złoty kolor.Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w szesnastki. Na gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut.Na

Pożeraczka, czyli raz adobrze