Pyszny, delikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min. Biszkopt (na tortownicę o śr. 23 cm) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru 75 g zmielonych orzec... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Przepyszne...uwielbiam ciasta z kajmakiem,często kupuję tą masę w lidlu,a z migdałami musi smakowac rewelacyjnie
It looks amazing! I like that mascarpone filling. And your decoration is really beautiful!
tak, a płatki migdałów warto uprażyć chwilkę na patelni wtedy są smaczniejsze (trzeba tylko uważać, żeby ich nie przypalić) :)
Dziękuję, a smakuje naprawdę dobrze, już tęsknię za jego smakiem. ;)
Zachęcam do wypróbowania przy najbliższej okazji :) Smakuje świetnie a jest stosunkowo prosty w wykonaniu.
Łał, wygląda wspaniale! Taki wysoki, równiutki - idealny. A w dodatku w moich ulubionych smakach, pycha!
Dziękuję. P.S Biszkopt "rzucany" ma wielu zwolenników... Już wiem dlaczego :)
Uwielbiam kajmak. Takie połączenie bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję.
Wygląda bardzo apetycznie. Chciałabym upiec (to będzie mój pierwszy tort w życiu). Zastawiam się jednak czy na prawdę tylko 0,5 szklanki mąki na biszkopt wystarczy? Bo tak mało mi się to wydaje.
Proszę pamiętać, że mąkę po części zastępują tutaj zmielone orzechy. :)
czy mozna zastapic migdaly? bo bede piekla go na urodziny taty ale on nie lubi ich i nie wiem czym je zastapic
Nie robiłam to trudno mi potwierdzić na 100%. Jednak ciasta ze startych migdałów również się przygotowuję.
biszkopt mi wyszedl za cienki dla sie tylko na pol przekroic i musialam upiec jeszcze jednego z polowy porcji.