kęsie chce się więcej i więcej. Składniki: Spód wafelkowy: 200 g wafelków mlecznych Lusette 50 g masła Krem z nutellą: 125 g serka twarogowego z wiaderka 125 ml zimnej kremówki 36% 200 g nutelli Bita śmietana: 150 ml zimnej kremówki 36% Do dekoracji: orzechy laskowe wafelek mleczny Lusette czekolada mleczna Przygotowanie: Spód wafelkowy: Wafelki zmiksować w blenderze. Przełożyć(...)równo podzielić na trzy części i wyłożyć dno foremek dokładnie ugniatając. Włożyć na dwie godziny do lodówki by masa stężała. Krem z nutellą: Ser i nutellę dokładnie wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do masy serowej i powoli wymieszać (nie miksować). Masę wyłożyć na spody i odłożyć najlepiej na całą noc do lodówki. Zimną kremówkę ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeżółtka. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę na małym ogniu do czasu, aż powstanie budyń. Zdjąć z palnika, odłożyć. Krem toffi: 400 g masy kajmakowej 500 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę kajmakową. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę(...)podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z masą toffi. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę
Domowa cukiernia Ewyupiec pozostałą część ciasta. Ciasto wystudzić. W trakcie pieczenia ciasta, przygotować masę śmietanową oraz czekoladową polewę. Masa śmietanowo - malinowa: · 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej · 125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na ręczniku papierowym) Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania puszystego kremu. Maliny(...)zmiażdżyć na talerzu, wrzucić do ubitej kremówki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Czekoladowe ganache: · 125 ml śmietany kremówki 36% - pół szklanki · 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na kawałki · 1 łyżka płynnego miodu W małym garnuszku
Calzonella.comciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej kruche ciasto : przepis: TUTAJ(...)piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej, masło orzechowe i energicznie mieszamy. W osobnej misce
Ania i Marcin gotująjajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę truskawkową: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno(...)jednej części dodać kakao. Oba biszkopty upiec osobno w temperaturze 175*C przez około pół godziny. Wystudzić. Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć masę truskawkową. Od razu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmaki galaretek można komponować według swojego smaku lub po prostu użyć tych które akurat mamy w domu. Składniki: wafle tortowe kwadratowe 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku 250 ml kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 20 0 ml wrzątku 250 ml kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa 20 0 ml wrzątku Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć(...)lekkiego stężenia. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 20 0 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić zimną kremówkę na sztywno. Wlewać powoli tężejącą galaretkę i miksować. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą. Wafle przyciąć na kształt formy i wyłożyć dno. Masę wylać na wafle. Odłożyć w zimne miejsce by masa stężała
Ala piecze i gotujeżelatyny w płatkach i wykorzystałam 2 płatki, było za mało, więc polecam wziąć 3) – 2 łyżki cukru pudru – 50 g gorzkiej czekolady (70%) – 200 ml śmietany kremówki 36% Foremkę wykładamy folią spożywczą. Z żelatyną postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Tą w proszku rozpuszczamy w gorącej wodzie, a tą w płatkach moczymy w zimnej by napęczniała. Białka ubijamy(...)ubitych dodajemy cukier puder, ciągle miksujemy, piana będzie gęsta i lśniąca. Osobno ubijamy śmietankę kremówkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną żelatynę wlewamy powoli do ubitych białek, miksujemy je delikatnie (w przypadku żelatyny w płatkach, odsączamy ją z zimnej wody i delikatnie podgrzewamy, rozpuszczoną wlewamy do białek). Następnie wlewamy ostudzoną ale jeszcze płynną czekoladę i na samym końcu dodajemy ubitą
Relaxtimebrownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g drobnego cukru 120 g mąki masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel : 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej dodatkowo: 100 g orzeszków ziemnych solonych Czekoladę(...)stopni. Po wystudzeniu ciasta przekroić je na pół. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej, masło orzechowe i energicznie mieszamy. W osobnej misce miksujemy
Ania i Marcin gotujączasochłonne? Polecam, nie tylko na imprezy ale na weekend sprawdzi się idealnie! Błyskawicznym piątkiem czas zacząć wolny weekend. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * dżem brzoskwiniowy * 600ml śmietany kremówki * 2-3 śmietan-fixy * woda z cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu * 100ml kremówki * 2 tabliczki mlecznej czekolady * wafelki do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty(...)każdy nasączyć wodą z cytryną. Kremówki ubić z fix-em. Tort przekładać dżemem i śmietaną. Gore tortu posmarować tylko kremem i schłodzić. Czekoladę połamać, zalać gorącą kremówką i dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto. Schłodzić. Tort udekorować bitą śmietaną i wafelkami
Magiczne Życie Martyserowej formę wstawiłam do lodówki. Masa serowa: 250 g sera białego chudego (1 kostka) 150 g domowego masła orzechowego <-------przepis 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietanki kremówki 30 % Ser przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Do sera dołożyłam masło orzechowe, najbardziej smakuje nam domowe przygotowane z niewielką ilością cukru pudru, przepis znajdziecie na blogu. Miksując ser z masłem(...)wsypałam cukier puder i wlałam łyżkę śmietanki kremówki. Można dodatkowo dosłodzić masę, choć dla nas takie proporcje były idealne. Gotową masę wyłożyłam na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównałam i wstawiłam do lodówki. Zajęłam się czekoladą. Polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki Tu chciałam uzyskać efekt miękkiej czekolady, aby dobrze się kroiło, ale czysty smak czekolady pozostał, dlatego czekoladę
Blondynka GotujeSzybki przepis na deser. Wafle z lekką pianką czyli galaretki z kremówką. Polecam! Składniki : * 2 suche wafle * 3 różne galaretki * 400ml śmietany kremówki Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. 200ml kremówki ubić, dolewać galaretkę i całość wymieszać. Wylać na wafel. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić i wylać na masę. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance(...)wrzątku. Wystudzić. 200ml kremówki ubić, dolewać galaretkę i całość wymieszać. Wylać na galaretkę. Przykryć masę drugim waflem. Można obciążyć ciasto deską. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Pokroić na kwadraty
Magiczne Życie Martyzostaje. Przepis oryginalnie pochodzi stąd . Ciasto wyszło bardzo dobre, piekąc je, trzeba uważać, aby nie przepiec, bo inaczej nasza rolada przy składaniu nam popęka. Krem całkowicie zmieniłam dodając kremówkę i kawę. O polewie pisałam, że jak dla mnie jest do wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem. Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo(...)przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru 50g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem 250 g mascarpone 200 ml kremówki 3 łyżki cukru espresso Sposób przygotowania Ciasto Białka ubijamy na pianę. Ubijamy dodając cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy pianę z mąkami
Mieszam w Garnkulekko kwaskowy mus truskawkowy który przełamuje krem kawowy. Chwila przyjemności dla podniebienia. warstwa truskawkowa: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki musu truskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki mięta truskawki do dekoracji podpłomyki Jogurt mieszam z musem truskawkowym ale nie dokładnie(...)wstawiam do lodówki.Kawę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody, a jak nie chce się rozpuścić dokładnie wstawiam szklankę do garnka z gorącą wodą, a potem studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem, dolewam pomału kawę zimną i miksuję dalej, dosypuję fix. Krem kawowy przekładam do pucharków. Śmietanę kremówkę 1/2 szklanki ubijam na sztywno, i za pomocą szprycy wyciskam
wesoła kuchniaśmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa bananowo chałwowa: 250 gram twarogu 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny 2 banany 125 gram serka Philadelphia 100 ml. śmietany kremówki 200 gram chałwy 4 łyżeczki żelatyny 50 ml. wody zimnej Poncz: sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 200 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru(...)tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 30-35 min., do suchego patyczka. 2. MASA BANANOWO CHAŁWOWA: W misce umieścić twaróg ze śmietaną kremówką, serkiem i cukrem waniliowym. Dokładnie zmiksować blenderem. Dodać pokrojone banany i zmiksować blenderem, aż masa powstanie gładka bez grudek. Dodać resztę sok z cytryny. Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie
Kuchnia Paulettesmąka 100 gram cukier 100 gram cukier cynamonowy 1 op. kakao 3 łyżki mleko 3 łyżki masło 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka KREM: śmietana kremówka 250 ml. serek mascarpone 300 gram cukier 2 łyżki GANACHE: śmietana kremówka 250 ml. czekolada mleczna 100 gram czekolada gorzka 100 gram DODATKOWO: wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia kakao(...)rolowania. ) 2. Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę z pergaminem do góry. Ściągnąć delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. 3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki
Kuchnia Paulettes